Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Wątek: Którą drogę wybrać?

Domyślnie

Pozwolicie, że się podepnę. Też mam podobny dylemat. Mianowicie mam 40D, Tamrona 17-50 bez VC i stałkę 50 f/1.8. Myślę od jakiegoś czasu o zmianie na 5d mkI. Powody - po przejściu na lustrzankę z Panasonica FZ30 - bajka i zachwyt - szczególnie na stałce (jak trafi). Zoomik Tamrona też niczego sobie (szczególnie przy dobrym świetle na zewnątrz - w pomieszczeniach już gorzej, tym bardziej, że nie lubię zdjęć z lampą - wolę podkręcić ISO). Od jakiegoś czasu przestao mi to wystarczać. Wiem, że zdjęcia robi fotograf, a nie aparat, znam powiedzenie "nie pomoże sprzętu kupa, gdy fotograf d...". Wiem, że piękne zdjęcia prezentowane na tym i innych forach to nie tylko wynik posiadania L-ki, ale też postprocesing. Z drugiej strony naczytałem się o magii i wyższości FF nad cropem i... też chcę.
    Mam dwie możliwości:
    1. Sprzedaję 40D i Tamrona i kupuję używany 5dmkI, do tego stałkę 85mm (np.)
    2. Zostawiam 40D, sprzedaję Tamrona i kupuję jakąś L-kę.
    Oba rozwiązania mają plusy dodatnie i plusy ujemne. A ja nie jestem w stanie podjąć żadnej decyzji.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mar_ko Zobacz posta
    Oba rozwiązania mają plusy dodatnie i plusy ujemne. A ja nie jestem w stanie podjąć żadnej decyzji.
    Moje hity pod kropa dzisiaj:

- Sigma 8-16
    - Sigma 150 OS HSM
    - Tamron 60/2.0
    - mimo wszystko wciąż (tylko ze względu na IS) 17-55/2.8
    - 70-300L (zasięg) w nowej optyce.

Jeśli nie chcesz żadnego z tych szkieł nie kupuj (kolejnego) kropa.

Pełna klatka: nic nie pobije zestawu

8-15/4FE
    24L
    50/1.4
    100/2
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Skoro nie jesteś w stanie podjąć żadnej decyzji to chyba nie do końca wiesz czego ci brakuje. Trudno jest zdecydować za kogoś skoro nie wiemy czego potrzebujesz.
    Potem będą kolejne tematy "Kupiłem co radziliście i d**a..".

Określ co tak naprawdę ci potrzebne (szybszy AF niż w tamronie, światło, iso, lepszy af puszki itp. i na tej podstawie będzie ci najłatwiej).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Moje hity pod kropa dzisiaj:

- Sigma 8-16
    - Sigma 150 OS HSM
    - Tamron 60/2.0
    - mimo wszystko wciąż (tylko ze względu na IS) 17-55/2.8
    - 70-300L (zasięg) w nowej optyce.
    Z ciekawości: dlaczego już nie 15-85?
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    Skoro nie jesteś w stanie podjąć żadnej decyzji to chyba nie do końca wiesz czego ci brakuje. Trudno jest zdecydować za kogoś skoro nie wiemy czego potrzebujesz.
    Potem będą kolejne tematy "Kupiłem co radziliście i d**a..".

Określ co tak naprawdę ci potrzebne (szybszy AF niż w tamronie, światło, iso, lepszy af puszki itp. i na tej podstawie będzie ci najłatwiej).
    Nie jestem w stanie podjąć żadnej decyzji bo taki już chyba jestem. Niedawno zmieniłem auto. Wiedziałem czego chcę a i tak nie mogłem się zdecydować na markę X czy Y. Taki mój urok.
    Gdybym zastosował się do Waszych rad i nie był zadowolony, to raczej nie zakładałbym nowego tematu, tylko po cichu sprzedał szkiełko, które mi nie odpowiada i kupił jakieś inne.
    Czego bardziej potrzebuję? Jakości zdjęć - tego co nieuchwytnie nazywa się "plastyką" - popełniłem kilka takich fotek, z których jestem bardzo zadowolony. Większość z nich robiłem stałką 50mm. Wiele razy jednak się myli o czym większość jej użytkowników pisze (wiedziałem o tym nabywając ją).
    Wiem, że to dylemat raczej nie do rozwiązania - na mojej skali "podobalności" są mniej więcej na równi zdjęcia robione np. 40D i jakąś stałką L i zdjęcia robione 5D i np. chwaloną przez wielu stałką 85mm.
    Na mój chłopski rozum wychodzi na to, że gorsza puszka + super optyka da mniej więcej takie same efekty jak lepsza puszka i optyka średnia.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

IMHO w skrócie:
    Łańcuch jest tak mocny jak jego najsłabsze ogniwo.
    Aby wzmocnić łańcuch nalezy wzmocnić jego najsłabsze ogniwo.
    Łańcuch to :fotograf,body,szkło, monitor,post proces, drukarka,tusz ,papier...

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mar_ko Zobacz posta
    i kupuję jakąś L-kę.
    To najbardziej chyba potwierdza, że to nie ma sensu (Choć chyba taką "magiczną" eLką dla 40D, to dla mnie byłoby 24L...)

Ale żeby być bardziej merytoryczny: jakich ogniskowych używasz głównie na tym Tamronie? Jakie zdjęcia robisz? Czego oczekujesz po przesiadce na 5D?
    5D pokaże pazur najbardziej (z moich doświadczeń):
    - na szerokich kątach,
    - przy portretach,
    - ze stałkami (niekoniecznie drogimi eLkami).

W zastosowaniu "uniwersalnym" ze szkłem typu Tamron 28-75/2.8 5D szału nie robi (głównie przez szkło). Zastanów się lepiej czego chcesz, bo gra może się okazać niewarta świeczki.
    Ostatnio edytowane przez tormentor ; 11-08-2011 o 14:32
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów