Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Wątek: Którą drogę wybrać?

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r3b Zobacz posta
    Aktualnie posiadam 40d +17-40L, nie jest to idealne połączenie... I zastanawiam się czy w tej sytuacji lepiej wymienić 17-40L na 17-55 2.8 czy może lepiej zostawić 17-40 i wymienić 40d na 5d mkI? Nie mam jakiejś większej potrzeby aby mieć FF ale może jest to sensowniejsze niż wymiana szkła z FF na dedykowane APS-C...
    Tak podsumowując w sumie poprzednie wypowiedzi:

a) Zostawić jak jest.

b) Zamienić na Tamrona 17-50/2.8 VC / Canona 17-55/2.8 / Sigmę 17-50/2.8 jeżeli chcesz pozostać przy cropie.

c) Zamienić 40D na 5D, tylko trzeba brać pod uwagę, że C17-40 staję się wtedy tym, do czego został stworzony - obiektyw ultraszerokokątny (UWA).

Poszukaj kogoś z 5D, podepnij swoją eLkę i zobacz, czy to to, czego szukasz.

A co do crop vs. FF - też uważam, że różnica jest znaczna, zwłaszcza przy szerokich kątach.
    Ostatnio edytowane przez tormentor ; 09-08-2011 o 22:39
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Ciekawe że każdy kto przeszedł na FF z cropa mówi ze różnica jest
    Fizyka w fotografii to jak matematyka w muzyce
    Aha, dawniej to widywano smoki, a czarownice palono na stosach. Czy to oznacza, że są smoki i czarownice?
    Nota bene, fotografia to zastosowanie fizyki w najczystszej postaci.
    Pozdrawia bardzo, bardzo fizyczny Leopold :-D
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez tormentor Zobacz posta
    A co do crop vs. FF - też uważam, że różnica jest znaczna, zwłaszcza przy szerokich kątach.
    W dyskusji "FF vs. APS-C" problem wynika nie z tego, że sama matryca FF ma cudowne właściwości, lecz z doboru właściwych obiektywów dla matryc APS-C. Duży piksel - mały problem, bo wszeklie niuanse PSF'u, MTF'ów, propagacji promieni nieprzyosiowych są na dużych pikselach ładnie maskowane. Natomiast dla APS-C wszystko powinno być lepiej zaprojektowane i wykonane, czyli droższe, a APOS-C ma być przecież tańszą częścią oferty...
    Czyli jeszcze raz: optyka, optyka i jeszcze raz optyka.
    Pozdrawia Leopold

Oświadczenie:
    Jeżeli komuś bardziej pasuje lub jest wygodniejszy lub jest wg. niego lepszy system FF (albo system APS-C, niepotrzebne skreślić) to napewno właśnie on jest lepszy (I mówięc to całkiem poważnie).
    Ostatnio edytowane przez leopold ; 09-08-2011 o 23:09 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leopold Zobacz posta
    W dyskusji "FF vs. APS-C" problem wynika nie z tego, że sama matryca FF ma cudowne właściwości, lecz z doboru właściwych obiektywów dla matryc APS-C. Duży piksel - mały problem, bo wszeklie niuanse PSF'u, MTF'ów, propagacji promieni nieprzyosiowych są na dużych pikselach ładnie maskowane. Natomiast dla APS-C wszystko powinno być lepiej zaprojektowane i wykonane, czyli droższe, a APOS-C ma być przecież tańszą częścią oferty...
    Czyli jeszcze raz: optyka, optyka i jeszcze raz optyka.
    Pozdrawia Leopold

Oświadczenie:
    Jeżeli komuś bardziej pasuje lub jest wygodniejszy lub jest wg. niego lepszy system FF (albo system APS-C, niepotrzebne skreślić) to napewno właśnie on jest lepszy (I mówięc to całkiem poważnie).
    OK, zatem skoro możemy wybierać spośród skończonej ilości obiektywów, to niech ta (lepsza dla i łatwiejsza do zrobienia na FF) optyka zadecyduje.

Owszem, może da się skontruować obiektyw na APS-C, który bedzie lepszy niż FFowy odpowiednik, ale takich szkieł jest jak na lekarstwo (słyszałem głównie o Sigmie 8-16 (APS-C) vs Sigma 12-24 na FF). Z mojego doświadczenia (opisywałem to już parę razy) takie 10 mm na cropie (Sigma 10-20/4.0-5.6) były dużo mniej naturalne niż 17 mm na FF (Tamron 17-35/2.8-4.0).

Inną kwestią jest już to, że szumy są mniejsze i więcej można z takiej matrycy wyciągnąć - optyka nie ma tu już nic do gadania.
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Ja stałem przed podobnym problemem, czy kupić lepszy obiektyw, czy zamienić na używane 5D + jakiś tam obiektyw.
    Zdecydowałem się na C17-55. 2.8 jednak robi różnice. CHociaż szkło jest ciężkie to jednak optycznie rewelacja. Ostre od pocztku do konca. Jestem świadomy, że teraz zostanę z kropem, ale uznałem, że nie mam kasy na FF + dobre szkło, więc kupiłem najlepsze co mogłem dla APS-C i narazie nie załuje. Obiektyw całkowicie zpełnił moje oczekiwania.
    Co do 5D M1 to swietny sprzęt, ale jednak już wiekowy zatem jak już zmieniać to na MII. Zyskasz zdecydowanie lepszy wyswietlacz i nowszy aparat. Ja się jakoś bałem kupować uzywany bo nie wiesz na co trafisz na 100% a w takim sprzęcie naprawa niestety kosztuje.
    Przed podjęciem decyzji polecałbym jednak podpić C17-55 do Twojego body i zobaczyć czy cię zadowala. Potem podpiać co masz pod jakieś FF i też ocenić.

40D to świetna puszka, która ma chyba nawet trochę lepszy AF niż 5DMI.
    Mój kolega ma taka z właśnie C17-55. Co ciekawe nawet mój 500D lepiej sobie radzi z AF z tym szkłem niż KITem czy tele, które były ciemniejsze.

Jakbyś był w Cork to Ci bym pożyczył moje 17-55
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Domyślnie

[QUOTE=zaitsev;992140]Muszę bronić 17-40L, bo kolega pisze kompletne bzdury (chyba, że miałeś bardzo kiepską sztukę, albo ja mam bardzo dobrą, ew. mam zakrzywiony pogląd na jakość szkła, to w takim razie wybacz i następne zdania są nieaktualne)./QUOTE]
    Cóż widocznie albo wszyscy macie bardzo nietypowe, bo ostre szkła albo niską tolerancję na mydlenie.
    Prawie rok temu zastanawiałem się nad tym szkłem oraz samą potrzebą jego posiadania i słaba jakość brzegów na FF bardzo często padała zarówno w sieci jak i od znanych mi użytkowników.
    Można też zerknąć na testy, np.:http://www.photozone.de/canon_eos_ff...0_4_5d?start=1
    Albo na opinie:
    http://www.optyczne.pl/index.html?pr...31&typ=0&moc=0
    Sam podpiąłem w zaprzyjaźnionym sklepie jedną sztukę i przeszedłem się na miasto i słabość rogów na f4 była łatwa do zauważenia.
    Nie wiem co Was tak zirytowało w stwierdzeniu o dość znanych wadach tego szkła. Przemęczenie, koniec wakacji, czy coś jeszcze innego...
    Na zakończenie dodam, ze takie wyzywanie od "pisania bzdur" nie jest ani merytoryczne ani kulturalne, lecz na tym forum to chyba dosyć częste zachowanie :sad:

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roy P Zobacz posta
    Osobiście wolę robić zdjęcia niż analizować testy.
    Cytat Zamieszczone przez Roy P Zobacz posta
    Sam podpiąłem w zaprzyjaźnionym sklepie jedną sztukę i przeszedłem się na miasto i słabość rogów na f4 była łatwa do zauważenia.
    A ogólnie jak długi kontakt miałeś z 17-40 i z iloma egzemplarzami?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Miałem C 17-40/4.Uzywałem z 5D.Kazdemu z czystym sumieniem polecam.Sprzedałem po kupnie 14/2,8 L. Troche mi zal tego szkła.Może jeszcze wróci.

Domyślnie

Używałem 17-40 z 5D i mi kompletnie nie przypadł do gustu. Nie pasowała mi plastyka, perspektywa, DOF ani kolorystyka. Tak patrzę po wolumenie ruchu w wymienię/sprzedam/allegro/inne serwisy to podejrzanie dużo jest 17-40. Poprzednik sam sprzedał 17-40. Wychodzę z założenia, że jakbym był zachwycony szkłem to nigdy bym go nie sprzedał - w szczególności na zakup czegoś innego.
    pkt. 8. regulaminu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Kwestia zasobności.Dla mnie np. C 14/2,8 L [przeszło 8 tys Pln wówczas w sklepach] to jak na hobby dużo pieniędzy i wymagało ofiar .Ofiarą m inn. padł szeroki zoomik.
    Jeśli mozesz kupować kolejne szkła ,nie sprzedając innych dublujących ogniskowe to tylko się cieszyć.
    BTW. widziałem zdjęcie prazentujace obiektywy pewnego anglika.Był to spory pokój z regałami.

A zachwycony fotografią jestem od dziecka i mam nadzieję trwać w tym zachwycie do końca,więc niestety zmuszony jestem czasem sprzedać szkła czy aparaty.Gdyby nie to miałbym dziś jeszcze mieszkowego kodaka średniego formatu,mój pierwszy aparat którym jako dziecko byłem tak zachwycony jak nigdy potem juz żadnym.
    Obecnie mój DsIII tez mnie zachwyca.

Dziwny jakiś chyba jestem

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

w ostatnim czasie testowałam 16-35 2.8 L, wydawało mi się że właśnie tego mi trzeba, bo 17-40 4L które posiadam nie spełnia moich oczekiwań - no i wyleczyłam się szybciutko - oczywiście w gorszych warunkach oświetleniowych prym wiodła 16-35, ale to tylko tyle co ja (laik) zauważyłam, być może to wina szkła bo mam egzemplarz wyjątkowo dobry i już ze mną zostanie na zawsze,
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów