Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: Którą drogę wybrać?

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie Którą drogę wybrać?

W tytule nie za bardzo wiadomo o co chodzi, ale też nie zabardzo wiedziałem jak w kilku słowach opisać sytuację.

Aktualnie posiadam 40d +17-40L, nie jest to idealne połączenie... I zastanawiam się czy w tej sytuacji lepiej wymienić 17-40L na 17-55 2.8 czy może lepiej zostawić 17-40 i wymienić 40d na 5d mkI? Nie mam jakiejś większej potrzeby aby mieć FF ale może jest to sensowniejsze niż wymiana szkła z FF na dedykowane APS-C...

Dzięki za sugestie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Nie wiem co w posiadanym przez Ciebie zestawie Budzi Twoje wątpliwości.Odpowiedż być może jest ukryta w rodzaju
    fotografii jaki preferujesz lub oczekiwaniach wobec niej.
    Zmiana na jaśniejsze szkło da inny efekt niż, cropa na FF.W sumie to dalej nie wiem
    "o co chodzi "

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Czuje tak jak bym nie do końca wykorzystywał możliwości szkła 17-40 przez aparat ze względu na to iż 40d to APS-C...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

po co ma byc ta wymiana?

z innej beczki - 17-40 to jest zupelnie co innego w cropie a w FF. zupelnie inne mozliwosci, zupelnie inne zdjecia.
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Dopiero poznaje system canona, mając jakiś tam zapas gotówki ze sprzedaży starego systemu postanowiłem, pomimo zakupu puszki APS-C, na zakup szkieł L z myślą o przyszłości. Natomiast zastanawiam się czy to był dobry ruch bo zdjęcia z tej L-ki podpietej pod 40d nie powalają...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Uważam że bardziej istotne jest czy wykorzystałes SWOJE możliwości.Czy ten sprzęt Cię w jakimś stopniu ogranicza?
    Moim zdaniem jesli masz możliwość to poszerz ogniskową dokupując nastepne szkło np portretówkę C 85/1,8 i fotografuj.Dalsze kroki podejmuj na podstawie własnych doświadczeń i potrzeb.Aczkolwiek pytania takie jak te czy dyskusje ,nie zaszkodzą.Pozdrawiam

Domyślnie

Pomimo różnych legend krążących po Internecie, z punktu widzenia fizyki(*), dla jakości uzyskiwanych zdjęć nie ma żadnego znaczenia czy aparat ma macierz formatu FF czy APS-C. Trzeba tylko dobrać właściwy obiektyw.
    Pozdrawia fizyczny Leopold

PS. Pomijając oczywiste, acz subtelne, kwestie wynikające z różnic wielkości pikseli. Już większe znaczenie mają: technologia wykonania konkretnego chip'a, technologia całej reszty aparatu i oprogramowanie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Idź do sklepu i podepnij 17-55, wtedy zobaczysz czy jest to coś wartego wymiany..

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Ale przede wszystkim co ci nie pasuję w 17-40 (ciemnota) i do czego to ma służyć?
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

17-40 robi jako KIT dla 40d. Zasadniczo nie brakuje mi światła, jestem w stanie przeżyć te f/4 gdyż w większości i tak doświetlam zdjęcia lampami... Nie jestem do końca zadowolony z ostrości tego obiektywu... W systemie sony miałem typowe (też ciemne) szkło 16-80ZA i ostrością to gniotło tą L-kę.
    Ostatnio edytowane przez r3b ; 08-08-2011 o 10:03

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów