Cytat Zamieszczone przez volvo Zobacz posta
Witajcie,
prosze o pomoc w wyjasnieniu pewnego dylematu:

jestem posiadaczem lampy 430 EX II i nie potrafię w niej uruchomić innych trybów pracy jak tylko M lub ETTL
Jak włączyć zwykły TTL (który wchodząc w np. sterowanie lampą z menu aparatu mam niektywny)?

Używałem bardzo długo systemu Nikona i mam teraz pewne trudności z opanowaniem funkcji w Canonie więc proszę o wyrozumiałość.

W lampie Nikon SB900 miałem funkcje A (Automatyka), M (Manual), TTL BL(doświetlanie - błysk zrównoważony wypełniający), TTL

i właśnie... najczęściej korzystałem z TTL BL lub TTL

jaka jest różnica w Canonie pomiędzy ETTL a TTL?

Czy Canon ma odpowiednik nikonowskiego TTL BL?

Jak włączyć w mojej lampie standardowy tryb TTL?
a) ten 'nieaktywny tryb TTL' to zapewne tryb MASTER lampy blyskowej (430EX nie ma trybu MASTER, wiec jest on nieaktywny w body)
b) w ustawieniach aparatu, masz mozliwosc wyboru, jak ma dzialac lampa blyskowa - jako glowne zrodlo swiatla, jezeli migawka ma ustawiony staly czas synchronizacji (1/160s-1/250s w zaleznosci od body), lub jako swiatlo wypelniajace (jezeli czas synchro jest zalezne od swiatla zastanego)
c) 'zwykly tryb TTL' dziala na starych aparatach, ktore nie obsluguja trybu ETTL (wowczas dziala jego starsza Canonowska wersja, czyli ATTL - a na wyswietlaczu lampy pojawia sie tylko symbol TTL)