Szukalem troche po forum i nie moge nigdzie znalezc takiego przypadku jak moj. Mam 50D z EF-S 17-85 f/4-5,6 IS USM. Od jakiegos czasu - tak poprostu bez powodu pojawil sie problem z ostrzeniem. Na poczatku niewielki (korygowalem go doostrzajac recznie pierscieniem) ale teraz sie nasilil - manualna korekta nie pomaga.
PROBLEM: do ok. 45-50mm nie wystepuje. Przy ostrzeniu AF na zoomie (problem sie nasila) lub na odlegle obiekty (nawet przy krotszych ogniskowych ale nie ponizej wyzej wspomnianych ok. 50mm) AF potwierdza ostrosc (!), ale nie da sie zrobic zdjecia - spust nie reaguje. Przy recznym ostrzeniu (pelny manual i AF+doostrzanie) efekt jest dokladnie ten sam - nie moge sie przekrecic z ostroscia powyzej polowy zakresu ogniskowej obiektywu. Podejrzewalem awarie USM ale wtedy moglbym ostrzyc na MF - przynajmniej tak mi sie wydaje. Nawet jak uda sie z AF potwierdzic ostrosc i zdjecie "pstryknie" to i tak bedzie nieostre - to sie udaje tylko na bliskich obiektach.
Generalnie nieskonczonosc osiagam tylko do 50mm, a powyzej tego nie moge nic wyostrzyc - zyskalem fajny obiektyw 17-50 :P ale stracilem jeszcze fajniejsza spacerowke 17-85.
TEORIA: zablokowane (zatarte?) mechanizmy ogniskowania. Czy ktos sie z tym spotkal? Czy moze jednak padniety USM tez potrafi blokowac MF - to mi sie wydaje dziwne.
Od razu pragne uprzedzic, ze nie jest to wina body - mam jeszcze EF 70-200 f/2,8 L IS II USM, ktory chodzi perfekcyjnie. Poza tym smigam okazjonalnie na Heliosie 44-2 f/2 i konwerter potwierdza ostrosc a manualnie ostrzone foty wychodza idealnie. Planuje kupno jakiegos niskozakresowego zoomu ze swiatlem f/2,8 i nie wiem czy oplaca sie tego EF-S naprawiac - niemniej dla mnie jest to swietne szklo na wakacyjne spacery z rodzina i nie chcialbym z niego rezygnowac.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jako, ze zrobilem testowe fotki zeby zobrazowac problem a nie moge edytowac poprzedniego postu (minelo 30 min) to mozecie tu zerknac jak to wyglada na zdjeciach:
http://media.redstranger.com/IMG_5184.jpg
http://media.redstranger.com/IMG_5187.jpg
Zdjęcia zamienione na linki z powodu rozmiaru i wagi. - Janusz Body