Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: z tamrona 17-50/2.8 na C 15-85

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie z tamrona 17-50/2.8 na C 15-85

Dokonał ktos takiej zamiany?
    Wrażenia?
    W C. b. odpowiada mi zakres ogniskowych (i szeroko, i portretowo), natomiast cena - mniej.

(używam Tamrona, "chodzi za mną" Canon)

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Tamrona nie miałem ale kwestią ważniejszą od ceny i wartą przemyślenia indywidualnie jest w tym przypadku strata światła. W sytuacjach dynamicznych z małą ilością światła zastanego, is tego nie zrekompensuje.
    Natomiast jeśli się z tym pogodzisz to masz całkiem przyjemne szkło.
    Za to dostaniesz szkło o sporym zakres, co istotne ostre praktycznie od pełnego otworu przysłony, dające niezłe kolorki, z szybkim AF i skutecznym is-em.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zigi, widzę, że masz go w stopce.
    Nie wiem, czy przy tak dobrych matrycach, światło jest takie istotne (w tym przypadku).
    Tamrona i tak trzeba ciut przymknąć, z trafieniem af bywają problemy. Na razie przeraża mnie cena Canona...

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Zigi, widzę, że masz go w stopce.
    Nie wiem, czy przy tak dobrych matrycach, światło jest takie istotne (w tym przypadku).
    Tamrona i tak trzeba ciut przymknąć, z trafieniem af bywają problemy. Na razie przeraża mnie cena Canona...
    W sumie 3 dni temu trafił do zestawu. Dziś troszkę go testowałem na plenerowej imprezie z rozszerzeniem na wieczorne zmagania. Testy z sieci się potwierdzają.

Co do matryc kluczowa nadal okazuje się kwestia co fotografujesz i czy masz mus uzyskania dobrego jakościowo zdjęcia.
    Przykład z życia wzięty.
    Przedstawienie teatru ognia w pełnym plenerze. Brak innych źródeł światła oprócz ognisk na miskach, pochodni, flar itp. Do tego dynamiczny ruch (zamrożenie poniżej 1/200s).
    W ciemniejszych chwilach mimo iso1600 i 50/1.4 na f2 jakoś dawało radę. 10-22 (f4,5) mimo iso3200 już nie bardzo. Z tych jaśniejszych i tak było trzeba podbijać ekspozycję na kompie.
    Tyle że nie każdy jest maniakiem/ma mus focić taką imprezę
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Matt_K-K Zobacz posta
    Myślę, że chodziło bardziej o światło w kategoriach głębi ostrości. Wpływ na ekspozycję pomaga przezwyciężyć coraz lepsze wysokie iso w nowych puszkach.
    Chodziło mi mimo wszystko o ekspozycję.
    Przynajmniej w moim 40D iso3200 akceptowalne jest jedynie warunkowo (1600 też już nie lubię) a to wcale nie daje zapasu na ruch przy małej ilości światła.
    Ostatnio edytowane przez Zigi ; 07-08-2011 o 00:52 Powód: Automerged Doublepost
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Początki nałogu

Domyślnie

Myślę, że chodziło bardziej o światło w kategoriach głębi ostrości. Wpływ na ekspozycję pomaga przezwyciężyć coraz lepsze wysokie iso w nowych puszkach.

Bywalec Awatar yarson
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

mam podobnie... tylko u mnie sigma 18-50/2.8, o ile z bf i af nie mam problemu to trafność AF juz mnie wkurza... Myli sie dość często...Ostatnio robiłem gościnnie na ślubach znajomych i dużo strzałów nie trafionych. Dlatego też zastanawiam sie nad 15-85 lub krok dalej 17-55 no ale ten drugi już chyba nie w tym roku :P
    Obiektywów 15-85 jeszcze póki co, mało na wtórnym rynku, ale za 1700 można już kupić...

Uprawnienia umieszczania postów