Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: jupiter-9 a canon 5DMKI

Domyślnie jupiter-9 a canon 5DMKI

Witam...
    Mam pytanko?
    Dostałam taki obiektyw: Jupiter-9 85/2.0. Moje pytanie brzmi czy będzie śmigał z C5DMKI? Na czym z czym i w ogóle?... będę wdzięczna za każdą wskazówkę...
    Nie wiem, może się mylę ale czy przejściówka M42 wystarczy?...

Dopiero zaczyna Awatar george
    Miasto
    PL

Domyślnie

Zwykła przejściówka canon/m42 wystarczy z tym, że nie testowałem konkretnie tego modelu, ale trzeba czasem uważać z ruskimi szkłami. Np jupiter 37mm przy najmocniejszym wysunięciu tylnej soczewki zablokował mi lustro, więc trzeba uważać żeby nie uszkodzić aparatu. Nie chciałbym straszyć, bo np standardowy Helios współpracuje bez problemu.
    Aha i zależy na jakie mocowane masz ten obiektyw bo był jeszcze na m39.

Tutaj podają że nie koliduje z lustrem
    http://www.panoramaplanet.de/comp/

Ale na pewno ktoś na forum używał tego zestawu, najlepiej mieć info z pierwszej ręki
    Ostatnio edytowane przez george ; 06-08-2011 o 15:17

Domyślnie

...otóż to, nie wiem czy jest sens eksperymentowania z takim zestawem, czy warto w ogóle się w to bawić...

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Mz warto.
    Przejściówka taka bez potwierdzenia ostrości to około 50PLN, za to może być ciekawie jeśli chodzi o rozmycie tła, mniej ciekawie jeśli chodzi o ostrość i kontrast.
    Ja swojego heliosa uwielbiam właśnie za te cechy lub ich brak.
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie miałem go, ale inne szkła m42 i owszem. Dlatego myślę, że warto wydać parę złotych na przejściówkę (oczywiście najpierw sprawdzić czy nie jest to wersja pod 39) i sprawdzić. Jupiter (miałem inny) to czysty metal i szkło. Wklejam też link do wątku co prawda nie pod canona, ale przybliży to szkło http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=2538. Aha na zdjęciu nie widać oznaczeń, ale MC robi różnicę.

Domyślnie

dziękuję Wam za cenne uwagi...skuszę się chyba na ten obiektyw chociażby dla samej ciekawości...fotki poglądowe wrzucę oczywiście w ten wątek...

pozdrawiam

Domyślnie

Z tego co widzę to twoje szkło jest pod m39, generalnie po kupieniu przejściówki będzie się nadawać tylko do makro. Gdyby udało Ci się skołować pierścienie pośrednie do niego to da całkiem niezłe efekty. Sam je posiadam, ale do zdjęć makro używam jupitera-12.
    Ostatnio edytowane przez pfkusu ; 06-08-2011 o 22:46

Domyślnie

Tutaj dwa zdjęcia z jupitera-9 (z pierścieniami):

1
    2

Robione na f4, canon 1000d. Ustawianie ostrości oczywiście jest w nogach.
    Ostatnio edytowane przez pfkusu ; 07-08-2011 o 14:38

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

To jest obiektyw do portertu a nie do makro, industar jest do makro świetny mały leciutki i ostry...zabierz swoją kobietę w plener i czaruj obrazy pełną klatką...ja sobie kupiłem przejścióweczkę do m42 z wkręcanym gwintem do m39 na allegro takie 2 w 1
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Domyślnie

pfkusu dzięki za materiał poglądowy ...dobra a po czym mam poznać czy on jest na M42 czy M39? bo właśnie dowiedziałam się że był używany z M42 z soczewką pośrednią...
    Ostatnio edytowane przez lost highway ; 07-08-2011 o 14:52

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów