Aberacja na stałkach przy takich przysłonach jak 1,8, czy w jaśniejszych szkłach 1,4 czy 1,2 to dość normalne zwłaszcza przy pewnych barwach światła i kątach padania, boli zwłaszcza zimą, późną jesienią , wczesną wiosną, trzeba przymykać przysłonę.
Aberacja na stałkach przy takich przysłonach jak 1,8, czy w jaśniejszych szkłach 1,4 czy 1,2 to dość normalne zwłaszcza przy pewnych barwach światła i kątach padania, boli zwłaszcza zimą, późną jesienią , wczesną wiosną, trzeba przymykać przysłonę.
Kurde, teraz zaluje ze nie sprawdzilem na innych przyslonach, ale nie zauwazylem w aparacie tego. Od jakich przyslon zaczyna sie poprawna jakosc bez aberacji?
Aberacja jest ok, ostrość jest ok. Tylko musisz nabyć skilla w ostrzeniu.
A jeśli regularnie nie trafia w ten sam sposób to do kalibracji.
Mhm, ok czyli zostawiam narazie tak jak jest, jeszcze zobacze jak bedzie z moim body jak je bede mial. Tak z ciekawosci - jaki jest koszt takiej kalibracji i gdzie to sie zalatwia?
Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 06-08-2011 o 22:40
;-) fajne pytanie. Fajne bo poprawna jakość jest już od 1.8 - nie zawsze/nie w każdych warunkach ten fringing (aberracje) się pojawi. To nie znaczy że szkło jest nieużywalne na dużych otworach. Nie wiem kiedy znika aberracja, wiem że na f/2.5 jeszcze chyba może się zdarzać w tym szkle na granicach bardzo kontrastowych obszarów/ okolicach silnych źródeł światła.Od jakich przyslon zaczyna sie poprawna jakosc bez aberacji?
Dobra z ciekawosci zrobilem sobie jeszcze jeden test i faktycznie wychodzi, ze ten AF ma tak minimalna granice bledu, ze przesune milimetr w bok i juz ostrzy zupelnie na cos innego ;x Cos mam wrazenie, ze czeka mnie sporo nauki, zeby tym trafiac jak chce i gdzie chce.
http://imageshack.us/g/856/x18.jpg/
Przeslony 1.8, 2, 2.2.
W specyficznych waruknach, bardzo kontrastowych, aberracja pokazuje sie w przeslicznej barwieNie do unikniecia jak napisali poprzednicy w przypadku jasnych obiektywow.
przyklad
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...6e6905954.html
niestety 85 aberruje mocno w kontrastowych miejscach.
Natomiast jest to jego jedyna wada.
Daje piękny obrazek, ostrość, ma dobre światło, jest szybki i celny i w dodatku bardzo tani.
Razem z 35 moje podstawowe szkło w reportażu i chyba szkło z którego jestem najbardziej zadowolony.
35L ma wszystko to co powyżej napisałem o 85 oprócz dużej celności i nie jest tanie :-P ale za to 2/3 jaśniejsze i 50mm szersze ;-)
A tak w ogóle to co wy z tym skillem przy używaniu 1.8 i przekadrowywaniu? Ja tam nie wiem nie miałem z tym problemów nigdy...
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Ja nigdy nie przekadrowujePo to mam boczne punkty zeby ich uzywac i nie kombinowac
W 1D2 i 40D sprawdzaja sie doskonale
![]()