Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: blokada AE

Domyślnie blokada AE

cześć,
    przepraszam za (chyba) oczywista prośbę, ale jest dla mnie ważna i nie znalazłam odpowiedzi w instrukcji obsługi.

mam problem. w canonie 50d- fotografuję w trybie Tv, dziś nacisnęłam gwiazdkę (blokadę AE) i efekt jest taki że teraz zmieniam czas naświetlania, ale aparat w tym trybie nie zmienia już sam wartości przysłony. przysłona cały czas jest na 2.8 nie ważne jaki czas naświetlania ustawię.

pomóżcie mi proszę i powiedzcie jak wyłączyć tą blokadę AE, tzn żeby spowrotem na trybie Tv aparat sam ustawial mi przysłonę w zależności od tego jaki czas naświetlania wybiorę. próbowałam na wszystkie sposoby, ale nie mogę teraz tej blokady wyłączyć.

dziekuję

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ta blokada chyba powinna dzialac do czasu zrobienia zdjecia, i pozniej sama sie wylaczyc. Probowalas przywrocic ustawienia fabryczne ?

Domyślnie

tak, próbowałam przywrócić ustawienia fabryczne, przywróciłam, wszystko się "zresetowało", ale dalej zmieniając czas naświetlania w trybie Tv, aparat cały czas trzyma wartość przysłony na 2.8 (i miga- bo jest niedoświetlone).

niczym innym nie mogłam tego zrobić, wcisnęłam tylko przycisk "gwiazdki", a później kilka razy, łącznie z chwilowym przytrzymaniem, jak już próbowałam to jakoś wyłączyć

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

A poczekaj poczekaj Moze po prostu masz za malo swiatla i aparat ustawia najmniejsza mozliwa przyslone ? Jesli 2.8 to u Ciebie maksymalnie otwarta przyslona, to sprobuj ustawic na TV czas powiedzmy 30 sekund i wyceluj w zarowke Czasami mozna sie zlapac na glupim bledzie, ktorego nie bierze sie pod uwage

Jesli to nie pomoze, i aparat nadal bedzie wskazywal 2.8, to majac ustawione te 30 sekund, celujac w zarowke, zapewne aparat bedzie na drabince pokazywac mega przeswietlona ekspozycje. Sprobuj wtedy wcisnac jeszcze raz gwiazdke, i zrobic zdjecie.

Jesli i to nie pomoze, to osobiscie poszedl bym spac nie myslac o tym, a po przebudzeniu sie, przeczytal sugestie innych osob Jesli te sugestie nie pomoga, to chyba zostaje tylko wgranie softu do aparatu od nowa, lub w najgorszym wypadku wizyta w serwisie.

Domyślnie

tak właśnie podejrzewałam soft bo 2 dni temu zmieniłam z 1.0.7 na 1.0.8 ale jednak najprostsze rozwiązanie- sprawdziłam tak jak mówiłeś i faktycznie- wszystko było ok, tylko zbyt miałam zbyt mało światła i aparat ustawiał najmniejszą przysłonę.
    człowiek uczy się całe życie

dziekuję Tezet.

temat już nieaktualny

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Nie ma problemu, ciesze sie ze problem udalo sie szybko rozwiazac Milego robienia zdjec

Uprawnienia umieszczania postów