Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 32 z 32

Wątek: pytanie do slubniakow: jak u was z terminem realizacji pleneru slubnego?

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    wiesz jak to jest z ludzmi - dasz palec, to cala reke wezmie..
    zaproponujesz nowy termin, a za jakis czas panna mloda zaproponuje inny, bo juz w miedzyczasie wykupili bilety na wycieczke do egiptu
    i bedzie rozmowa: no co, pan przeciez raz przelozyl date - to my nie mozemy?
    dreamstorm ma racje, tutaj trzeba byc ugodowym - jakies takie max formalnosci tylko zasieja ferment w atmosferze i na samym koncu mlodzi nie beda mnie polecac, bo powiedza znajomym ze "jakis strasznie spiety ten fotograf - uparl sie na plener tego i tego dnia i nie chcial przelozyc powolujac sie na umowe a przeciez wiedzial, ze mielismy zaplanowany wyjazd do egiptu. nie polecamy"
    W takim razie nie powinieneś zmieniać nic w swoich relacjach z klientem i właściwie założony temat jest niepotrzebny. W biznesie czasem trzeba poczekać na pieniądze, ale za to w pewnym momencie jest ich troszkę więcej niż zazwyczaj i to wynagradza cierpliwość.
    Sam też ostatnio robiłem plener pary z zeszłego roku. Sami zdecydowali się na ten termin, ale za to trafili w końcu w wymarzoną pogodę. Ja teraz mam za to komfort psychiczny i nie muszę za kilka dni oddać zdjęć i jak się nieco spóźnię to zrozumieją to (chyba? ). Wg mnie czy plener zrobi się w ten czy inny tydzień to sprawa drugorzędna, podstawa to ogarnąć to wszystko i wyrobić się z materiałem.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    dreamstorm jezeli robisz sluby hobbystycznie to zakladam, ze pracujesz gdzies etatowo.
    skoro tak, to autentycznie nie mam zielonego pojecia jakim cudem znajdujesz czas na prace zawodowa a do tego 20 slubow z plenerami.
    dzwonie do f. moulder'a z archiwum-x
    Nie twierdzę, że jest lekko. Mam 2 miesiące na oddanie albumu od daty zdjęć plenerowych. Pracuję do 17:15, w domu jestem przed 18tą, obiad jakiś, trochę się pogada z żoną, ze 3 godziny obróbki, 2 rundki w The Fight na PS3 dla rozluźnienia i rano znów pobudka o 7:30. Świadomie wybrałem fotografię choć mógłbym wieczorami naparzać w WoWa, albo pogapić się w TV lub coś poczytać.
    Można się przyzwyczaić jak się lubi to co się robi, ale jeśli ktoś traktuje fotografię tylko zarobkowo jako łatwy sposób dorobienia sobie to może się przejechać na tym. W pewnym momencie zleceń robi się za dużo i trzeba ciągle myśleć nad usprawnieniem całego procesu.
    Przepraszam ze lekki offtopic
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów