Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: pytanie do slubniakow: jak u was z terminem realizacji pleneru slubnego?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie pytanie do slubniakow: jak u was z terminem realizacji pleneru slubnego?

Mam pytanie do osob zajmujacych sie na powaznie, zawodowo fotografia slubna.
    Jak sobie radzicie z terminem wykonywania sesji plenerowej?
    Zeby wyjasnic moje pytanie podam przyklad z ostatniego zlecenia.
    Data slubu: 18 czerwiec, wiec tutaj sprawa jest prosta, czy pada, czy wieje, czy tornado badz huragan - trudno, przychodze i robie zdjecia w takich warunkach, jakie zastalem.
    Na konkretny termin sesji plenerowej z para mloda sie nie umowilem, bo po przykrych doswiadczeniach w zeszlym roku w tej kwestii z pogoda stwierdzilem, ze nie ma sensu ustalac dokladnej daty bo jest 50% szans, ze pogoda pokrzyzuje plany.
    No wiec po oczepinach ide do pary mlodej pozegnac sie i mowie:
    ja: sluchajcie, prognozy zapowiadaja w najblizsza srode male zachmurzenie, wiec moze umowmy sie wstepnie na te srode na sesje plenerowa?
    mlodzi: dobrze, w srode zobaczymy jak z pogoda - i zadzwonimy do pana potwierdzic plener.
    mija jakis czas, dzien przed ustalonym terminem pleneru dzwonia do mnie, ze jednak zdecydowali sie wyjechac na podroz poslubna i chca przelozyc plener...
    mowie, no ok.. to kiedy panstwu pasuje? - odp. to zadzwonimy do pana po powrocie i sie umowimy.
    dzwonia po powrocie i pytaja np. o wtorek - czy mi pasuje. mowie ze jasne, pasuje jak najbardziej wiec umawiamy sie na wtorek.
    czekam do wtorku - budze sie we wtorek rano, patrze za okno - pada :]
    dzwonie do mlodych, ze musimy przelozyc plener ze wzgledu na pogode.
    pytaja na kiedy - mowie, ze na wtedy.
    wtedy im nie pasuje, bo cos tam.
    trzeba kiedy indziej.
    kiedy indziej to z kolei ja mam cos umowione.
    i tak w kolko.
    taka sytuacja moze sie ciagnac nawet do miesiaca.
    w tym czasie nie moge skonczyc zlecenia i mam zamrozone pieniadze.
    praktycznie za kazdym razem mam ten sam problem, z wykonaniem sesji plenerowej albo przez kiepska pogode, albo bo klientom nie pasuje termin.
    stad moje pytanie: jak sobie radzicie w takiej sytuacji?

czesciowym wyjsciem jest wlasne studio (ale to odpada z zasady, bo nie uznaje "pleneru" slubnego w studio).
    innym wyjsciem jest zrobic plener w jakims zadaszonym pomieszczeniu, ale wiaza sie z tym dwa problemy:
    1) zdjecia z jednej lokacji beda dosyc monotonne, jak widac po moim pf kadruje raczej klasycznie, bez udziwnien (nie lubie/nie potrafie/nie podobaja mi sie zdjecia tego typu jakie robi np. pank - choc akurat jego prace pod wzgledem technicznym sa bez zarzutu)
    2) poki co 90% par mlodych z ktorymi wspolpracowalem chce zdjecia "na przestrzeni", "pod golym niebem"

macie jakis zapis w umowie odnosnie konkretnej daty wykonania pleneru czy jak?
    bede wdzieczny za wszelkie wskadzowki badz sugestie.
    cholernie ulatwi mi prace rozwiazanie tego dylematu
    z gory dzieki za wszelkie info!
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

U mnie wygląda to tak w umowie :

Sesja plenerowa w terminie 5 dni od dnia uroczystości, nie później jednak niż do dnia ....................

Musisz uświadomić młodym że po nich są też inni klienci.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SebaWolf Zobacz posta
    U mnie wygląda to tak w umowie :

Sesja plenerowa w terminie 5 dni od dnia uroczystości, nie później jednak niż do dnia ....................

Musisz uświadomić młodym że po nich są też inni klienci.
    no dobra, ale jak do sesji nie dojdzie w ustalonym terminie nie z winy mlodych, ani twojej - tylko przez strasznie nie sprzyjajaca pogode (ktora sie ciagnie i ciagnie), to wtedy jak to zalatwiales?

Cytat Zamieszczone przez lukasz5DmkI Zobacz posta
    Gdy robiłem jeszcze Śluby miałem zapis w umowie odnośnie daty pleneru .Jednocześnie była w nim klauzura że data pleneru może ulec zmianie ze względu na niesprzyjającą pogodę .
    Nigdy nie miałem takich problemów o jakich piszesz .Pozdrawiam
    no wlasnie.. jak wyzej.
    a gdy ta nie sprzyjajaca pogoda przeciaga sie przez ponad 2 tyg. w srodku lata? (jak to mialo miejsce w lipcu)
    moge tylko napisac, ze w takim razie miales fart, ze pogoda zawsze sie ukladala

Domyślnie

Gdy robiłem jeszcze Śluby miałem zapis w umowie odnośnie daty pleneru .Jednocześnie była w nim klauzura że data pleneru może ulec zmianie ze względu na niesprzyjającą pogodę .
    Nigdy nie miałem takich problemów o jakich piszesz .Pozdrawiam

Domyślnie

Twoim błędem jest uzależnienie Twoich przychodów od warunków pogodowych. Oddaj reportaż i się za niego rozlicz a plener z rozliczeniem zrobicie jak zrobicie.
    Sebastian Małachowski

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

hmm dobry pomysl gary. naprawde
    nie wpadlbym na to.
    sam tak robisz? ze rozliczasz wpierw reportaz, a plener to jakby osobna usluga - tyle, ze rozliczana zgodnie z cennikiem podpisanej umowy wlasciwej?

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Najlepiej rozlicz od razy także plener.
    Wtedy młodzi będą się bardziej obligować. A tak na poważnie, to ten rok jest taki wredny. Też mam zaległe plenery. Nawet takie których już pewnie nie zrobię bo mł0oda ma już spory brzuszek. Tydzień temu robiłem zdjęcia w deszczu i to ulewnym. Czyli...młodzi uciekają przed deszczem, młody okrywa żonkę marynarką, bieganie po kałużach, Wyglądanie z pod strzechy itp.Sesje i tak skończyłem w studiu. Ale z doświadczenia Ci powiem że zbyt długo odkładany plener często nie dochodzi do skutku.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    A tak na poważnie, to ten rok jest taki wredny. Też mam zaległe plenery. Nawet takie których już pewnie nie zrobię bo mł0oda ma już spory brzuszek
    heh ja mam w najblizszym czasie do zrealizowania plener parze mlodej, ktorej robilem zdjecia na slubie rok temu
    odwlekali, przekladali, pogoda nie sprzyjala i musieli wracac do UK, takze do sesji plenerowej nie doszlo.
    jak czytam wasze posty to widze, ze ten problem jest powszechny i nagminny..
    poki co pomysl z czesciowym rozliczeniem wydaje sie spoko rozwiazaniem.
    tylko ze to jest gwarancja na szybkie rozliczenie sie z czesci kwoty.
    pozostalosc naleznosci do zaplacenia - z tytulu wykonania sesji plenerowej morze trwac i trwac
    wydaje mi sie, ze dobra opcja to zalozyc taki topic, w ktorym ludzie z branzy wypisywaliby ciekawe - zadaszone - miejsca na sesje plenerowa.
    informacje z topica moznaby podzielic na wojewodztwa.
    tylko, ze jak znam zycie to chetnych do podzielenia sie takimi informacjami bedzie mozna policzyc na palcach jednej reki.
    dla przykladu wkleje wam dialog jaki prowadzilem w tej sprawie via email z jednym z userow canon-board.info

ja: Siema

Zablokowales mozliwosc wysylania PW na forum dlatego pisze maila.
    A chcialem zapytac w ktorym miejscu byly robione zdjecia z twojego watku:
    [link]
    chodzi mi o foty xx, xx
    Z gory dzieki za odp

user: Borne Sulinowo

Pozdrawiam

ja: O super a można dokładniej?
    Borne Sulinowo to zdeka rozległe miejsce..

user: Bez przesady, aż tak to nie zdradzam swoich miejscówek.

Pozdrawiam

ja: gezs przecież ci nie zabiore klientów znając lokalizacje tego opuszczonego pałacu.
    zresztą spoko, prosić się nie będę.

takze jak widac trauma przed podzieleniem sie wiedza
    no ale zyje nadzieja, ze moze znajda sie fotografowie ktorzy - tak jak i ja - sa chetni podzielic sie informacjami gdzie warto isc na zdjecia w zadaszone miejsca, aby zagwarantowac sobie realizacje sesji plenerowej bez wzgledu na warunki pogodowe.
    po tym jak czytam wasze posty to mysle, ze bardzo duzo osob skorzystaloby z takiej wiedzy odnosnie plenerow i bardzo wielu fotografom pozwoliloby to na szybsze sfinalizowanie wspolpracy.
    a tu juz jest bardzo cenne informacje imho.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    jak czytam wasze posty to widze, ze ten problem jest powszechny i nagminny..
    poki co pomysl z czesciowym rozliczeniem wydaje sie spoko rozwiazaniem.
    tylko ze to jest gwarancja na szybkie rozliczenie sie z czesci kwoty.
    Zawsze możesz powiedzieć że plener kosztuje 100 zł i będziesz miał prawie całą kasę za zlecenie

Domyślnie

Ślub robiłem w czerwcu, a dopiero wczoraj plener, który był przekładany 3 razy ze względu na pogodę.

U jednej pary wyglądało tak:
    - zadatek przy podpisaniu umowy
    - część pieniędzy po rozstaniu ( po weselu )
    - reszta kasy wczoraj jak robiłem plener ( dałem PM dvd z dotychczas robionymi fotami)

Z drugą parą
    Podobnie zrobiłem, tylko że do końca rozliczymy się jak będę oddawał cały materiał.

Tak jak koledzy wcześniej piszą.
    Jak masz ciśnienie na kasę, o oddaj to co masz zrobione, i w części się rozlicz. Zawsze to coś.
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów