Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: pytanie do slubniakow: jak u was z terminem realizacji pleneru slubnego?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    jak czytam wasze posty to widze, ze ten problem jest powszechny i nagminny..
    poki co pomysl z czesciowym rozliczeniem wydaje sie spoko rozwiazaniem.
    tylko ze to jest gwarancja na szybkie rozliczenie sie z czesci kwoty.
    Zawsze możesz powiedzieć że plener kosztuje 100 zł i będziesz miał prawie całą kasę za zlecenie

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mam pytanie do osob zajmujacych sie na powaznie, zawodowo fotografia slubna.
    [...]
    bede wdzieczny za wszelkie wskadzowki badz sugestie.
    cholernie ulatwi mi prace rozwiazanie tego dylematu
    z gory dzieki za wszelkie info!
    Platnosc z gory za reportaz i plener. Mlodym bedzie bardziej zalezalo.
    Rozdzielenie umowy na repo i plener.

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    [...]
    nie wiem czemu nie jestem w stanienie umieścić deszczowej fotki.
    [...]
    Podajesz linki do strony www zamiast do zdjecia.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Platnosc z gory za reportaz i plener. Mlodym bedzie bardziej zalezalo.
    hehe nieno taka opcja to chyba nie przejdzie ;]
    watpie, czy znalazlbym pare mloda ktora zgodzilaby sie zaplacic za cala usluge z gory z powiedzmy rocznym wyprzedzeniem
    zbyt piekne, zeby bylo prawdziwe..

sławek: fajnie, ze masz checi - ale jak sam widzisz wszyscy boja sie ze zbankrutuja zdradzajac arkany wiedzy o miejscach wykonywania swoich plenerow
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-08-2011 o 09:31 Powód: Zdjęcie się nie wyświetla

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

sławek: fajnie, ze masz checi - ale jak sam widzisz wszyscy boja sie ze zbankrutuja zdradzajac arkany wiedzy o miejscach wykonywania swoich plenerow
    Szczerze mówiąc nie wiem jak to do końca wygląda w branży ślubnej ale w wielu innych jest wręcz normą, że pewnych informacji się nie sprzedaje. Być może tu jest tak, że jak ktoś jest noga to i tak mu nic nie pomoże ale nieustanne "kłapanie" o wszystkich arkanach rzemiosła na forach jest dla mnie co najmniej dziwne. Tym bardziej, że podprawione nieustannym biadoleniem jak to niektórzy psują rynek.

Reasumując - nie ma dla mnie nic dziwnego w tym, że niektórzy nie mają ochoty (zwłaszcza publicznie) zdradzać pewnych sekretów swojego warsztatu (miejsc to też dotyczy). Niestety w biznesie tak jest, że nadmierna wylewność nie popłaca.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

moze i masz racje.
    ja cale zycie wychodzilem z zalozenia, ze jak "wysylam" dobra energie, to ona do mnie "wraca"
    jednak jak sie okazuje to forum to czarna dziura energetyczna
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 04-08-2011 o 10:19
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

hehe nieno taka opcja to chyba nie przejdzie ;]
    watpie, czy znalazlbym pare mloda ktora zgodzilaby sie zaplacic za cala usluge z gory z powiedzmy rocznym wyprzedzeniem
    zbyt piekne, zeby bylo prawdziwe..
    [...]
    Nie na rok z gory.
    30% lub 20 jako zadatek. Reszta na miesiac przed zleceniem.
    Zdaje sobie sprawe ze w PL rynek wyglada inaczej, ale znam fotografa (w PL) ktory ma sprawe platnosci rozwiazana w ten sposob. Czyli jednak mozna.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

moze i masz racje.
    ja cale zycie wychodzilem z zalozenia, ze jak "wysylam" dobra energie, to ona do mnie "wraca"
    jednak jak sie okazuje to forum to czarna dziura energetyczna
    To jest może i smutne ale mnie się wydaje, że w biznesie (a foto ślubne takim jest) wszelkie tego typu sentymenty należy odłożyć na bok. I być może niektórzy to rozumieją stąd może być taki odzew, a nie inny.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Miałem podobnie ostatnio. Repo fociłem w połowie maja a plener udało się zrobić dopiero wczoraj ale tu poza pogodą niesprzyjającym czynnikiem był też fakt że młodzi byli z Gdańska i nie mieli możliwości siedzieć na miejscu i czekać na pogodę. Też muszę zastanowić się aby wypracować jakiś schemat postępowania wa takich przypadkach. Miałem już w tym roku parę z Niemiec i wiedząc że w tyg po ślubie będzie lało załatwiłem miejscówkę pod dachem w kinie. Co do niechęci ujawniania swoich miejsc to nie ma chyba w tym nic dziwnego. Zobacz co się dzieje w sezonie w Przelewicach - foto czekają z młodymi w kolejkach na swoją kolej wykonania zdjęć w najlepszych miejscówkach. To jest chore. Problem w ujawnieniu fajnej miejscówki jest taki że kiedyś sam tam wrócisz i nie będzie jak zdjęć wykonać albo własciciel już zarzyczy sobie za foty kasę co mnie wczoraj spotkało.

Bywalec Awatar Majchalak
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie

Ja mam w umowie zapis, że najpóźniej do 14 dni (poza weekendami) po ślubie musi odbyć się plener, w innym przypadku naliczana jest dodatkowa opłata (przeważnie 250 zł) i opłata ta skutecznie motywuje młodych do ruszenia tyłka na sesję

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów