-
C15-85 problemy z ostrością
Witam
Od kwietnia jestem posiadaczem C15-85 i na początku było super dobra jakość zdjęć i ostrość. Ostatnio coraz częściej zdjęcia po wrzuceniu na kompa są nie ostre jakby mydlane.
Istnieje jakaś możliwość rozkalibrowania lub inna?
Da się to jakoś "naprawić"? Czy nieunikniony serwis?
Proszę o radę.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
-
-
Moderator
A możesz pokazać przykłady
-
Ostatnio edytowane przez Merde ; 03-08-2011 o 11:05
-
Moderator
Odnośnie pierwszego czas wydaje się ok w kontekście ogniskowej, więc może stabilizacja wpłynęła na rozmycie... za szybko pstryknięta fotki i nie zdąrzyła zadziałać w pełni (nie wiem czy była użwyana)
Odnośnie drugiego - dość długi czas, nie wiem jak ze stabilizacją, wygąda bardziej na poruszone lub AF nie trafił
Trzecie - uwaga jak przy drugim
Czwarte - trudno ocenić taki kadr
Generalnie proponuję, aby potestować przy użyciu statywu lub na krótkich czasach z włączoną i wyłączoną stabilizacją, gdyż IMHO jeżli nie problem sprzętowy to tu może być sedno sprawy - stabilizacja potrzebuj pewnego czasu by się "rozkręcić" i zadziałać. Przerabiałem to u siebie ze swoim z goła innym obiektywem - maiałem dużo właśnie takich podobnych zdjęć jak Twoje. Teraz używam stablizacji świadomie i bardzo rzadko. Jeżeli nie jest to kwetsia stabilizacji nie mam innego pomysłu, no chyba, że coś ze sprzętem.
-
@bangi
odnoście 4 to dałem fotke by pokazać różnice. 4 jest bardziej wyrazista niż pozostałe 3.
-
Początki nałogu
Na pierwszym punkt ostrości na pograniczu czubka głowy i drugiego planu.
Na drugim czas 1/25 a ogniskowa 85 więc może być poruszone.
Trzecie ewidentnie poruszone - czas 1/30 ogniskowa 70.
Teraz zauważyłem że wszystkie zdjęcia robisz z AF śledzącym (AI Servo AF) który może ostrzyć nie zawsze tam gdzie sobie życzysz, zwłaszcza kiedy przekadrowujesz. Dla zdjęć statycznych (takie jakie zaprezentowałeś) bezpieczniej jest ustawić AF w tryb AI Focus.
-
Tak zgadza się zdjęcia robię na AIServo. aparat zawsze trzymam przy sobie nigdy nie wiadomo kiedy nadarzy się jakaś sytuacja do sfotografowania.
Czyli sprawcą może być też słabsze doświadczenie fotografa - złe użyte czasy do sceny.
Za radą bangi-rgo zrobię kilka zdjęć przy użyciu statywu.
-
Moderator
Pilnuj czasów tak by nie były krótsze niż odwrotność ogniskowej, tzn. jak masz ogniskową 85 to czas maksymlany (oczywiście z ręki) to 1/85 jak ogniskowa 15 to czas maksymlany 1/15 oraz uważaj na stabilizację (trzeba jej używać z głową). Myślę, że to powinno pomóc.
-
ok, dzięki kolego. Szczerze mówiąc nie spotkałem się z twoją teoria nt czasów. Ale jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam.
-
Moderator
Uprawnienia umieszczania postów