Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: C15-85 problemy z ostrością

Mieszany widok

Miasto
    Wrocław

Domyślnie C15-85 problemy z ostrością

Witam

Od kwietnia jestem posiadaczem C15-85 i na początku było super dobra jakość zdjęć i ostrość. Ostatnio coraz częściej zdjęcia po wrzuceniu na kompa są nie ostre jakby mydlane.
    Istnieje jakaś możliwość rozkalibrowania lub inna?
    Da się to jakoś "naprawić"? Czy nieunikniony serwis?

Proszę o radę.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Odnośnie pierwszego czas wydaje się ok w kontekście ogniskowej, więc może stabilizacja wpłynęła na rozmycie... za szybko pstryknięta fotki i nie zdąrzyła zadziałać w pełni (nie wiem czy była użwyana)
    Odnośnie drugiego - dość długi czas, nie wiem jak ze stabilizacją, wygąda bardziej na poruszone lub AF nie trafił
    Trzecie - uwaga jak przy drugim
    Czwarte - trudno ocenić taki kadr
    Generalnie proponuję, aby potestować przy użyciu statywu lub na krótkich czasach z włączoną i wyłączoną stabilizacją, gdyż IMHO jeżli nie problem sprzętowy to tu może być sedno sprawy - stabilizacja potrzebuj pewnego czasu by się "rozkręcić" i zadziałać. Przerabiałem to u siebie ze swoim z goła innym obiektywem - maiałem dużo właśnie takich podobnych zdjęć jak Twoje. Teraz używam stablizacji świadomie i bardzo rzadko. Jeżeli nie jest to kwetsia stabilizacji nie mam innego pomysłu, no chyba, że coś ze sprzętem.

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

@bangi
    odnoście 4 to dałem fotke by pokazać różnice. 4 jest bardziej wyrazista niż pozostałe 3.

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Domyślnie

Na pierwszym punkt ostrości na pograniczu czubka głowy i drugiego planu.
    Na drugim czas 1/25 a ogniskowa 85 więc może być poruszone.
    Trzecie ewidentnie poruszone - czas 1/30 ogniskowa 70.

Teraz zauważyłem że wszystkie zdjęcia robisz z AF śledzącym (AI Servo AF) który może ostrzyć nie zawsze tam gdzie sobie życzysz, zwłaszcza kiedy przekadrowujesz. Dla zdjęć statycznych (takie jakie zaprezentowałeś) bezpieczniej jest ustawić AF w tryb AI Focus.

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tak zgadza się zdjęcia robię na AIServo. aparat zawsze trzymam przy sobie nigdy nie wiadomo kiedy nadarzy się jakaś sytuacja do sfotografowania.
    Czyli sprawcą może być też słabsze doświadczenie fotografa - złe użyte czasy do sceny.
    Za radą bangi-rgo zrobię kilka zdjęć przy użyciu statywu.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez diqit Zobacz posta
    Tak zgadza się zdjęcia robię na AIServo.
    Dlaczego trzeba (prawie zawsze) odwalać robotę za Canona
    http://www.learn.usa.canon.com/resou..._article.shtml
    the silence is deafening

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Dlaczego trzeba (prawie zawsze) odwalać robotę za Canona
    http://www.learn.usa.canon.com/resou..._article.shtml
    Dla mnie to najlepszy sposób pracy, ale spróbuj dać tak skonfigurowany aparat laikowi...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez diqit Zobacz posta
    Tak zgadza się zdjęcia robię na AIServo. aparat zawsze trzymam przy sobie nigdy nie wiadomo kiedy nadarzy się jakaś sytuacja do sfotografowania.
    to tym bardziej powinieneś ustawić tryb "AI Focus", który jest przeznaczony dla scen "nie-wiadomo-jakich", czyli wszystkich, i - lepiej lub gorzej - łączy w sobie zalety obu pozostałych trybów.

niemniej jednak - przy świadomej pracy - najlepiej jest ustawić "One Shot", a jedynie okazjonalnie (przy dynamicznych obiektach) ustawiać "AI Servo".

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Dla mnie to najlepszy sposób pracy, ale spróbuj dać tak skonfigurowany aparat laikowi...
    ustawienie sobie AF tylko pod tylny przycisk jest świetne przy świadomej pracy - np. w studio, podczas pleneru, reporterki itp. - gdy aparat jest wciąż włączony, nie wypuszczamy go z łapy, korzystamy z FTM, przekadrowywania i serii po przekadrowaniu.

ale w trakcie wakacyjnej wycieczki i przy robieniu na szybko jednej fotki na godzinę osobiście zbyt często łapię się na tym, że zapomnę/nie zdążę w ogóle ustawić ostrości

poza tym sprawę komplikuje to, że sam przycisk AF nie wybudza aparatu z uśpienia, więc w trybie wakacyjnym mamy 3x więcej roboty gałkologicznej, a to już nie jest ani intuicyjne, ani fajne... :-|

dlatego używam obu trybów w zależności od okoliczności
    bez określania, który jest lepszy/gorszy.
    Ostatnio edytowane przez mxw ; 05-08-2011 o 01:24 Powód: Automerged Doublepost
    pozdro.,
    m.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów