Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: prawo do podpisu pod zdjęciem...

Bywalec Awatar zbirr

Domyślnie

Kiedy pracowałem jeszcze w MOPS to moje zdjęcia również trafiały do lokalnych gazet. Niestety wszystkie były opatrzone podpisem: "Z archiwum MOPS". Interweniowałem u swojego dyrektora. Powiedział że ok. Tutaj nic się akurat nie zmieniło, podpis pozostał, a prywatnie zacząłem dostawać więcej filmów na zdjęcia (jeszcze analogowa era). Od czasu do czasu jakaś premia ale raczej jakaś symboliczna, np bony na zakupy w wysokości 200zł na dzień kobiet. Później się wyjaśniło skąd postępowanie u dyrektora takie a nie inne. Zbliżały się wybory, chciał błyszczeć.
    Pogadaj ze swoim. W godzinach pracy możesz pofocić, poza godzinami pracy powinno wiązać się to z jakimiś profitami dla Ciebie. Np. ja fotografowałem wigilię bezdomnych, zostałem nagrodzony dodatkowym bonem. itd. Również leciałem na swoim sprzęcie dlatego jakieś korzyści np. w postaci 2-3 filmów za zdjęcia w czasie pracy dostałem. Plusem tego było to że filmy i inne graty sam sobie kupowałem.
    Dlatego pogadaj o korzyściach dla Ciebie.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Januszu, uwierz mi, że w wielu przypadkach proszący o podwyżkę usłyszy coś za co bym dostał tutaj co najmniej ostrzeżenie...
    Oczywiście, jeśli pracownik ma unikalne kwalifikacje szansa na to jest mniejsza, ale w mojej ocenie zdecydowanie nie 5%.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No i jeszcze raz potwierdza się teza: "grzeczność wyświadczona pierwszego dnia w firmie/urzędzie, drugiego dnia staje się obowiązkiem..."

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Jak pokażesz że umiesz coś robić, i zaczniesz to robić - będziesz to robił. Oczywiście za darmo.
    Taka życiowa nauka
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ja kiedyś też swoje fotki w pewnej gazecie sportowej widywałem tylko i wyłącznie podpisywane jako... "foto-archiwum" Zdjęcia z niedzielnych zawodów w poniedziałkowym wydaniu podpisane "foto-archiwum". W moim przekonaniu dzieje się tak wtedy kiedy korzystający z tych zdjęć wie że okrada autora. A jednocześnie nie chce aby kradzione dobra miały podpis. Może zbyt surowo to oceniam, ale takie były moje doświadczenia.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Kiedyś w pewnej gazecie znalazłem swoje zdjęcia podpisane nazwiskiem autora artykułu więc napisałem do gazety co o tym myśle oni skontaktowali się z moim szefem który wezwał mnie na dywanik i wyjaśnił że aparat jest służbowy i firma może robić ze zdjęciami co im się podoba,natomiast ja wyjaśniłem że ofszem aparat jest słuzbowy ale to ja uruchamiam w odpowiednim momencie spust migawki i to ja jestem autorem zdjecia a nie redaktor który pisze artykuł o naszej firmie,argumenty przekonały szefa wiecej problemów nie było.
    Gdyby Bóg chciał aby człowiek latał dałby mu skrzydła,gdyby nie chciał nie dałby mu wyobraźni.:-D

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Na twoim miejscu bym nie tachał i meczył swego sprzetu. Robił tym co kupił szef, a potem prosze sprzet też ma swoje ograniczenia. Kupi jasne tele to bedzisz musiał nośić, więć mocno poczujesz wzrost wagi ekwipunku:/

Prawo autorskie JEST NIE ZBYWALNE, majątkowe jest. Czyli może uszyskac z tego zdjęcia zysk, ale nie może przypisać komuś jego autorstwa.

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez retter Zobacz posta
    Na twoim miejscu bym nie tachał i meczył swego sprzetu. Robił tym co kupił szef, a potem prosze sprzet też ma swoje ograniczenia. Kupi jasne tele to bedzisz musiał nośić, więć mocno poczujesz wzrost wagi ekwipunku:/
    Waga ekwipunku mi niestraszna byle tyko to 70-200 2,8 is udało się wynegocjować, w ostateczności pójdzie wersja f4 is .
    Co do samych podpisów to będę starał się aby nieco zmienić zwyczaje panujące w gazetce tak aby wszystkie fotki były podpisane. Nie będzie prosto bo czasem nawet artykuły przychodzą od zaaferowanych rolą nauczycielek bez podpisu .
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów