Podepnę się pod temat - poszukuję sprzętu na potrzeby małego studia, które będzie wykorzystywane do packshot'ów oraz fotografii ludzi (całe postacie). Aktualnie dysponuję stolikiem bezcieniowym, namiotem bezcieniowym 200x200cm, żarówkami PowerLux (2 szt. 65W, 1 szt. 85W) wraz z trzema srebrnymi parasolkami oraz oczywiście statywami.
Na pewno muszę zakupić tło kartonowe 2.70 m - tutaj nasuwa się pierwsze pytanie, mianowicie brać kolor White czy Super White?
Druga sprawa to zakup błyskowych lamp studyjnych - myślę, że poniżej 2x300Ws nie ma sensu schodzić. Jaki sprzęt byście tutaj polecili, żeby wyrobić się jeszcze z kasą na softboksy? Lampy byłyby wyzwalane początkowo fotocelą, z czasem wyzwalaczami radiowymi.
I trzecia sprawa - co z oświetleniem tła? Mam do dyspozycji 2 lamp błyskowe - Speedlite 430EX II oraz Sigma EF-530 DG. Wyzwalać 430EX II i lampy studyjne za pomocą Sigmy?
Chciałbym też dowiedzieć się o najlepsze sposoby oświetlania dużego namiotu bezcieniowego - trzy żarówki tutaj nie wystarczą. Co trzeba dokupić do lamp studyjnych, aby poprawić jakość oświetlenia w samym namiocie (fotografia dużych przedmiotów)?
Na rozbudowę chciałbym przeznaczyć jak najmniej, aczkolwiek jestem w stanie wyłożyć spokojnie z 1500 zł.