Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Studio do około 1500 zł

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wyzwalanie lamp z fotoceli na takim metrażu to głupota, ponieważ musisz ustawiać dodatkowo moc lampy błyskowej . Wystarcza 2 softy +2 lampy 300WS i do tego ew później dokupic wrotka lub beauty dish'e.

Domyślnie

ja bym raczej szedł w kierunku lampki z generatorem i to min 600Ws i wtedy nie ograniczamy sie tylko do pomieszczenia - a ktoś wczesniej proponował 300 Ws na słońce - nie bardzo chyba ze masz mega jasny obiektyw i nastawiasz sie tylko na dużą głębię ostrości.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

600ws na słońce przekracza 1500 pln 300 Ws to wszystko co za tą kwote można zakupic, ale masz racje co do pracy w plenerze

Uzależniony Awatar kaindox

Domyślnie

600Ws quantuum dual power można mieć za 1300zł, oktę 120cm parasolkową za 290 zł

Dopiero zaczyna Awatar george
    Miasto
    PL

Domyślnie

Oświetlanie dużego tła z lampy saneczkowej raczej nie jest wygodne.
    Polecałbym raczej standardowe studyjne, nawet nie najmocniejsze.
    Większość osób zawsze sugeruje jak najmocniejsze lampy, ale na początek 300-400ws do niewielkiego studia jest w stanie wystarczyć. Pojawiły się teksty o wynoszeniu na zewnątrz i tutaj zależy, bo jeśli chcesz faktycznie przebijać słońce mocą to będzie to za mało, kwestia czy chcesz to robić, czy pracować wewnątrz.
    Za ok 100zł już możesz dostać nadajnik radiowy i jak najbardziej większość da się podłączyć do lamp studyjnych, nawet takie typowe do lamp na saneczki, jeśli mają wyjscie PC to wszystko działa. Trzeba tylko pamiętać, że te najtańsze chińczyki czasem nie wyciągają czasu sycnronizacji jaki daje nam korpus, tj jest u mnie powiedzmy max 1/250 a przez radio wyciąga do 1/160. Aha i może wystarczyć nawet z jednym odbiornikiem, jeśli druga lampa będzie miała przyzwoitą fotocelę, czasem może nie wypalić jak będzie mocno zasłonięta dużym softem itp, ale odpalanie lampą z sanek jest dość niewygodne, choć da się to robić, ale wprowadzamy wtedy dodatkowe światło do sceny.
    Co do modyfikatorów chińczyki są dość budżetowe na początek
    Powodzenia

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

a ja mam pytanie troche z innej beczki.
    jak mozna przelozyc moc lampy blyskowej na liczbe przewodnia?
    tzn, czy lampa 600Ws quantuum dual power bedzie podobnej mocy co Canon EX580?
    juz po samym rozmiarze zakladam, ze 600Ws quantuum bedzie swiecilo mocniej, tylko nie wiem jak bardzo mocno w stosunku co do speedlite EX580 :]
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Coś już napisał

Domyślnie

wszystko jest opisane na stronie quantuuma, 600Ws równe jest liczbie przewodniej ~78

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

a fakt, nie zaowazylem
    dzieki za info.
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów