Zdjęcie prosto z aparatu po konkretnym upadku
i pytanie - padła matryca, filtr dp, próbować naprawiać, czy schować do szafki, popłakać i zapomnieć?
Zdjęcie prosto z aparatu po konkretnym upadku
i pytanie - padła matryca, filtr dp, próbować naprawiać, czy schować do szafki, popłakać i zapomnieć?
Wg mnie filtr trafił szlag.
Rozbierz i przerób sobie na astrofotografię![]()
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Zdejmij obiektyw .Ustaw w menu czyszczenie matrycy,przez jakąś lupę w dobrym świetle obejrzyj matrycę.To nie zaszkodzi.
Daj do serwisu do oceny stanu technicznego,i kosztów oraz zakresu ewentualnej naprawy.
Znając konkretnie rodzaj uszkodzenia,popytaj o naprawę w innych serwisach.Podobno niektóre obecnie podejmują sie wymiany samego filtra.
Możesz równiez po analizie opłacalności spróbować sprzedać jako uszkodzony,podając rzetelnie rodzaj i przyczynę uszkodzenia.
Myślę, że jestem w stanie pomóc w tym problemie. W razie chęci pisz na PW.
Ja bym odpuścił, wymiana matrycy poza firmowym nie da Ci wcale sprawnego aparatu bo zwariujesz z hot pixelami - musi być zmapowana z płytą główną. Przeróbka na astrofotografie to jedyne sensowne rozwiązanie, o ile nie przeszkadza Ci zasypana równiutko matryca (sama matryca, nie filtr dp - pyłki są zdecydowanie zbyt wyraźne jak na takie leżące "na wierzchu" ;-))
alez czasami taki efekt jest wrecz pozadany, nie wiem czy przypadkiem nie w LR jest taki filtr ktory wlasnie przerabia fotki na styl a'la lata 20 XX wieku, wiec jedyne co tutaj musisz zrobic to ladna przerobka na monochroma a filtr do 'postarzania' masz wbudowany w body
EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
O ile sie zgodzę, że ziarno może jeszcze być czasem pożądane, o tyle uważam, że pęknięcie filtra zajmujące połowę kadru już nie ;-)
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Miałem w zeszłym roku jesienią wymienianą matrycę [po uszkodzeniu filtra] na Żytniej.Nie mam żadnych zastrzezeń,ani hotów.
BTW.Znalazłem możliwość nabycia samego filtra[jest w katalogu części wymiennych] ,niestety autoryzowane serwisy nie chciały dokonać wymiany[podobno to nieopłacalna robota z powodu nakładu i stopnia trudności w stosunku do cennika.]
Pozdrawiam
Dzięki wszystkim za odpowiedzi
tak też słyszałem, nie wspomniałem na początku, że osłona jak też sam lcd są również do wymiany, w takim przypadku koszt naprawy na pewno przekroczy wartość body. Teoretycznie można zrobić i trzymać jako zastępczy, działać bez lcd też się da, choć to trochę niewygodne ;]
czy możesz nam opisać z jakiej wysokości i na jakie podłoże upadł aparat ?
pozdrawiam
Paweł