Pokaż wyniki od 1 do 10 z 80

Wątek: Spadanie przedmiotów i takie tam :).

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Dlaczego można przeczytać sensacje o dowodach na SR i GR za pomocą gadżetu za $50 w popularnych artykułach? Prosze sobie samemu wymyśleć przyczynę. Jednak np. artykuł poniżej wyjaśnia obliczenia GPS nie wspominając ani slowem o "dylatacji czasu".
    W wersji w miarę przystępnej, o wpływie tego zjawiska na GPS można przeczytać na tej, wprawdzie już leciwej i w niektórych miejscach zdezaktualizowanej prezentacji:
    www.if.pwr.wroc.pl/~wsalejda/pop/gps_final.ppt

Część dotycząca dylatacji się nie przedawniła
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 08-08-2011 o 10:12
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    W wersji w miarę przystępnej, o wpływie tego zjawiska na GPS można przeczytać na tej, wprawdzie już leciwej i w niektórych miejscach zdezaktualizowanej prezentacji:
    www.if.pwr.wroc.pl/~wsalejda/pop/gps_final.ppt

Część dotycząca dylatacji się nie przedawniła
    No więc właśnie, to jest doskonały przykład! Ten pan niby profesorem jest, i to fizyki, nadzwyczajnym co prawda, ale wydaje, się z początku tego wykładu, że rozumie, i nawet opisuje jak odbiornik oblicza pozycję. O dylatacji czasu nie ma mowy. A potem nastepuje "payload" i pan zupełnie osobno, bez związku z uprzednim wywodem, zaczyna opowieść o Einsteinie, bo to przeczytał w Internecie, więc musi być prawda.

Takich adwokatów od 7 boleści Einstein nie potrzebuje... na razie broni sie doskonale sam.:razz:

Tutaj jeszcze jest wyjaśnione (bardzo łopatologicznie, nie trzeba być fizykiem zeby pojąć), że efekt relatywistyczny jest rzędu 0.8 cm (poniżej możliwości jakiegokolwiek GPS) i dlaczego nie zwiększa się z upływem czasu.

http://www.physicsmyths.org.uk/gps.htm

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    No więc właśnie, to jest doskonały przykład! Ten pan niby profesorem jest, i to fizyki, [...]
    Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, raczej entuzjastą, i nie dam się za prawdziwość swoich słów pokroić. Moja wiedza opiera się bardziej na książkach popularno-naukowych ("Brief History of Time" Stephena Hawkinga czy jakieś tam wynurzenia wspomnianego wcześniej Michio Kaku) niż na specjalistycznych opracowaniach ale...

Na podstawie Twojej argumentacji jestem w stanie zgodzić się, że nie uwzględniając efektów relatywistycznych jesteśmy w stanie z wystarczającą precyzją określić swoją pozycję .... względem satelitów. Tylko mamy pewien kłopot. To przecież nie są satelity geostacjonarne! Skąd możemy znać aktualną pozycję satelitów względem Ziemi? To proste! Wystarczy znać aktualny czas z wystarczającą dokładnością i sobie policzyć. Tylko, jak sam wspomniałeś tani odbiornik nie ma wbudowanego dokładnego wzorca czasu. Na szczęście dostaje czas z satelity. I tu właśnie dochodzimy do momentu, o który chodzi. Gdyby zegar satelity nie był odpowiednio skorygowany, chodziłby szybciej niż na Ziemi. Błąd z tego wynikający by się kumulował. I taki, coraz bardziej niedokładny czas byłby nadawany do odbiorników.

Rozumiem, że podważasz słowa profesora fizyki, zwłaszcza, że tylko nadzwyczajnego, jednak ja pierwszy raz spotkałem się z tymi informacjami w książce Hawkinga. Mam nadzieję, że nie będziesz żywił urazy ale Hawking stanowi dla mnie w tej dziedzinie większy autorytet niż ten profesor i Ty razem wzięci. Czy życzysz sobie abym odnalazł odpowiedni fragment którejś z jego książek? Czy też jego także klasyfikujesz jako adwokata od 7 boleści?
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 09-08-2011 o 22:31
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uprawnienia umieszczania postów