Proszę o pomoc w wyborze karty pamięci do 450d. Ostatnio robię dużo zdjęć ptaków, seryjnych i w RAW. Jakie parametry powinna mieć karta, żeby optymalnie wykorzystać możliwości mojego aparatu.
Proszę o pomoc w wyborze karty pamięci do 450d. Ostatnio robię dużo zdjęć ptaków, seryjnych i w RAW. Jakie parametry powinna mieć karta, żeby optymalnie wykorzystać możliwości mojego aparatu.
Korzystam od dłuższego czasu z kart firmy Sandisk. Nie zanotowałem jak na razie żadnej wpadki. Wystaczą te z z przesyłem 20 MB/s (30MB/s też będą ok). Nie ma sensu pakować się w kary z transferem 45MB/s. Aparat tego na pewno nie wykorzysta, a kupować osobny czytnik z takim transferem, to bezsensownie wydawanie pieniędzy. Nie kupuję kart wiekszych niż 8GB - wolę kilka kart mniejszych niż jedną dużą z której mogę stracic wszystkie dane.
Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.
Która z tych dwóch kart będzie lepsza. Parametry porównywalne i cena też. Toshiba SDHC 8GB class 10 i SanDisk SDHC Extreme 8GB class 10
Nie ma większej różnicy, ale bierz SanDisk![]()
Cyfrowo i tradycyjnie.
Zwykla Sandisk Extreme Class 6 (tzw "20MB/s")powinna wystarczyc:
http://www.robgalbraith.com/bins/cam...?cid=6007-9424
zdRAWki
Fotograf platoniczny
Ja korzystam od jakiegoś czasu wyłącznie z sandiska i jestem zadowolony - od 3 lat nie mialem z nimi zadnego problemu.