W takim razie czekamy na Twoje zdjęcia wykonane w warunkach takich jakie miał autor wątku ale wg Twojego przepisu.
Pozdrawiam.
W takim razie czekamy na Twoje zdjęcia wykonane w warunkach takich jakie miał autor wątku ale wg Twojego przepisu.
Pozdrawiam.
bardzo chętnie jednak obecnie jestem w trakcie szukania pracy ale spokojnie poczekajmy tylko jak dostane robote i bede mógł na spokojnie wrócić do roboty chętnie coś wam pokażędodatkowo jeden dysk który zabrałem uległ tutaj uszkodzeniu a druga kopia została w polsce daj mi czas kolego a napewno nie pozostanę ci dłużny ze zdjęciami
![]()
GalaktycznyMuczaczo, Adlatus ma rację, akurat żadna z pogrubionych rzeczy nie była możliwa, bo:
-lampa: beznadziejny efekt
-iso: ciemnica + i tak szum na 1600
-jazda: raczej trudne do zorganizowania, w swoim tempie każdy jechał, w ruchu ulicznym. Notabene im większa prędkość, tym ładniej rozmyte tło, przy 1/30s i 130km/h jest bajecznie, polecam tylko wziąć sobie jakieś gogle.
-program: użyłem, i tak szum jest zdecydowanie mniejszy niż z puszki
-raw: przy tej ilości zdjęć nie wchodzi w grę, 3x za mała karta, chyba, że na bieżąco kasował bym nieudane, ale to by sporo czasu zajęło. A takiego cyfrowego wywoływania po prostu nie lubię, po 20tym mam dość, wolę robić zdjęcia.
-wyciąganie: szum, szum, szum.
-przyciemnianie: i tak są ciemne.
Tyle z mojej strony, raczej nic przez przypadek nie robię. Dzięki za miłe słowa
Kolaj - po prostu wolę nie zgadywać czy sobie tego życzą czy może nie. Na fb też sobie ocenzurowali rejestrację, więc założyłem, że życzą. Btw nie masz nic w temacie do dodania, chciałbym usłyszeć coś od takiego moderatorskiego autorytetujanmara oczywiście też się to tyczy, no chyba, że "tu tylko sprząta..."
Edit: bo mnie uprzedziliście, ja oczywiście też te zdjęcia chętnie zobacze, nie znalazłem w necie nic robionego w podobnych warunkach.
C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:
Niewiem jak duże masz doświadczenie ze sprzętem ale swojego rodzaju lampa to dobra rzecz jak umie się ją odpowiednio wykorzystać, nikt nie każe ci robić z niej głównego źródła światła
Co do Iso to nie moge powiedziec nic bo nie ma co sie spodziewac ze 1600 iso z apsc da nam bezszumowe zdjęcie,
Niekoniecznie musisz jechać 130 przez miasto zeby rozmyć tło uwierz mi wystarczyło by 70 i też byś uzyskał super efekt
Dobrze że odszumiłeś, szkoda ze nie tak jakbyśmy wszyscy tego chcieli
Rób mniej zdjęć ale dobrych, nie wal na pałe, kup wiekszą karte jezeli chcesz robić na pałe, i naprawde rób w rawach dzięki temu masz znacznie ale to znacznie większą kontrolę nad efektem który uzyskujesz na zdjęciu
Przyciemnianie i rozjaśnianie znajdziesz napewno w swoim programie graficznym
Dobrze że nicprzez przypadek nie robisz, jednak czasem właśnie to przypadek potrafi stworzyć naprawde dobre ujęcie, zacznij robić w rawach, opanuj lampę błyskowa a co do zdjec z samochodu mam taką małą i tanią radę, w sklepach możesz kupić tzw przyssawki uzyj jej jako czegos do zrobienia statywu, pomyśl jak do tego zamocować aparat dzięki temu uzyskasz możliwość uzycia dluzszego czasu otwarcia migawki przy czym auta bedą mogly jechać wolniej a ty bedizesz mógł uzyskać zadowalający efekt zmniejszajac ISOi wszyscy będą szczęśliwi, ale jak nie chcesz nie stosuj sie do moich rad bo przecież co ja mogę wiedzieć
Uwierz mi wszystko można wystarczy tylko odpowiednio się do tego przygotować i robić,robić,robić więcej zdjeć.
Pozdrawiam szkoda ze w PL mnie nie ma byśmy się ustawili na małe foty nocne, w razie pytań wal do mnie jeżeli potrzebowałbyś pomocy.
Na pałę, nie na pałę, przy takich ustawieniach z serii wychodzi nieporuszone 1/5. Mocowanie statywu do dachu też mi się nie widzi, próbowałem nawet, ale nie było to wygodne, za szybko trzeba zmieniać, a przede wszystkim samochód także drży. Lampy też próbowałem. Nic ciekawego, naprawdę. Masz może jakiegoś sampla z poprawnie użytą lampą w takiej sytuacji? Z sanek, bo inaczej nie mogłem. Ok, będę walił w razie pytań i chętnie zobacze kiedyś co stworzyłeś.![]()
C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:
to nie rób serii, zrób 1 ale dobre i będzie dobrzezrób je w rawie a możliwosci wyciagniecia tego co trzeba będzie znacznie więcej a w dodatku lepiej
Nie musisz mocować statywu do dachu, ja ci tylko podpowiedziałem, są przyssawki ktore wystarczy lekko zmodernizować aby przytroczyć do nich aparat w wyniku czego takie coś można przyssać do szyby bądź karoserii,
Lampe miałeś z jakimś dużym softem czy waliłeś na czyściocha?
Samochód drży ale pomyśl co bybyło gdybyście jechali znacznie wolniej przy czym móglbyś wydłużyć czas otwarcia migawki i uzyskać efekt jakgdyby auto jechało szybko przy czym nie msuielibyscie wcale wielkiej odległosci pokonywać a dodatkowo autem znacznie mniej by trzęsło
Z sanek czy nie sanek, jeżeli chcesz uzyskać jakiś efekt to nie tlumacz się żę robiłeś to z sanek z wyzwalacza zcy z kabla, uważam że jeżeli podchodzi się do jakiegoś tematu/sesji zdjęciowej to powinno się do tego przygotować w taki sposób aby zdjecia wyszły jak najlepsze takie jak w zamierzeniach , a tak chyba nie jest? Oczywiście napewno jesteś zadowolony z efektu który uzyskałeś inaczej byś tego nie pokazywał jednak oboje wiemy że można zrobić to lepiej nie uzywając przy tym jakiegoś znacznie wymyślnego i drogiego sprzętu uwierz mitroche inaczej podejdź do tematu, zeby zdjęcie wyglądało dynamicznie wcale nie trzeba dawać 130km/h na ulicy uwierz mi
![]()
Napisałes w tytule że sie uczysz.Zgadza się.Nie mam do tego uwag..Twoje zdjęcia to pierwsze próby .
Kolaj - po prostu wolę nie zgadywać czy sobie tego życzą czy może nie. Na fb też sobie ocenzurowali rejestrację, więc założyłem, że życzą. Btw nie masz nic w temacie do dodania, chciałbym usłyszeć coś od takiego moderatorskiego autorytetu janmara oczywiście też się to tyczy, no chyba, że "tu tylko sprząta..."
Koledzy Ci pomagają.
Opanowanie techniki poprawnego robienia zdjęć w ruchu, w nocy z jadącego pojazdu wymaga czasu i pracy.Jedna sesja to dopiero początek.Pokazywanie takich zdjęć jest usprawiedliwione jedynie chęcią otrzymania porad.
Zdjęcia nie mają w sobie jazdy,prędkości, atmosfery nocy i warkotu silnika,
nie maja migających budzących zachwyt kolorów ,magii jaka jest w pędzącym nocą ulicami samochodzie,emocji temu towarzyszącej.
Są statyczne ,nudne nie pokazują nic.
Rada jak zrobić zdjęcia przyciągające komentarze:
Tak jak to robisz.Już zacząłeś ,a teraz wystarczy przez nastepne dłuugie lata fotografować ,fotografować ,czytać ,obrabiac zdjęcia,oglądać inne zdjęcia ,udoskonalać sprzęt ....kolejność dowolna.Innej drogi NIE MA.
Pozdrawiam, idę sprzątać.
Ostatnio edytowane przez janmar ; 13-08-2011 o 08:19
kilka zdjęć z 4 Tarnowski Zlot Tuningowy proszę o ocene zdjęć;Pp
Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
1. nie trafia do mnie niczym
2.skos i głowa gościa w rogu
3.straszny skos i uciety zderzak
4.kolejny straszny skos
5.skos ze zdjęcia nr.1
6.gdyby wyciąć wszystko w tle bylo by ok
7.straszna obróbka,
powiem tak, jezeli chciales pokazac auta tzn jakie spoilery maja itp to udało ci się, jeżeli mówimy zaś o fotografii lub reportażu który się wykonuje na takiego rodzaju eventach bo raczej nie ma co mowić o ustawianej sesji pośród takiego tabunu ludzi i aut to nie udało ci się moim zdaniem tego reportażu wykonać w sposób fajny, niewiem po co te skosy?ratujesz słabe zdjęcie udziwniające krzywym kadrem? reportaż bardzo słaby za to inne zdjęcia o wiele wiele lepsze