No to zbyt niszowe szkło jak dla mnie. Wolę juz starą rybkę 15mm f/2.8. Efekt koła praktycznie mnie nie interesuje, a nad "zwykłą" 15mm rybką się zastanawiam. A tu i 1EV jaśniej i dużo, dużo taniej. I wagowo lżej. Niszowy zoom.
No to zbyt niszowe szkło jak dla mnie. Wolę juz starą rybkę 15mm f/2.8. Efekt koła praktycznie mnie nie interesuje, a nad "zwykłą" 15mm rybką się zastanawiam. A tu i 1EV jaśniej i dużo, dużo taniej. I wagowo lżej. Niszowy zoom.
Zastanawia mnie tylko czemu to szklo ma zastapic 15stke a nie byc sprzedawane obok.
Chyba tylko dlatego zeby zmusic do zakupu tych co chcieli normalna rybke.
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
Mnie interesuje diagonalny fisz 15-16mm ale f/2.8 a nie jakieś f/4, na pewno tego nie kupię. Ten obiektyw to jakiś dziwny kompromis światła - zakresu i efekt "genialnego" pomysłu żeby jednym fiszem zadowolić posiadaczy cropów i FF. Ogniskowe pośrednie między 8 a 16 na FF właściwie bezużyteczne bo na co komu obraz koła przycięty na bokach z dziurami w narożnikach.
Samyang dalej ma szansę na mnie zarobić jeśli zrobi rybkę 2.8 do pełnej klatki.
aj a juz myslalem, ze bedzie to idealna ryba dla mnie, ale F4 i odpada. Strasznie podoba mi sie GO i rozmycie tla w takiej FF'owej rybce na 2.8.
Z drugiej strony efekt pelenga/sigmy8 na ff i do tego w tym samym szkle pelnoramkowa ryba - super sprawa. No szkoda, ze F4, ale pewnie zoom na 2.8 by juz bydlece rybsko zrobil z tego szkla.
to chyba szkiełko dla poważnie napalonych na zoomy uwa - pod względem ogniskowych to taki dół 16-35 :P
w tej cenie można sobie kupić dwie rybki: pełnoklatkową i kołową, i przynajmniej ta 16mm będzie mieć lepsze światło
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień