Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 121

Wątek: sprowadzanie sprzętu z USA

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

no to kup. tylko to co teraz nabędziesz bedzie NOWE kilka miesięcy. Potem będzie już tylko stare i tańsze o kilka stówek...
    Wiem, że to błędne koło. Można tak w kółko czekać na sprzęt, ale wiedząć co będzie sie działo w tym roku u Canona warto jeszcze poczekać.

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mruczek
    ... ale wiedząć co będzie sie działo w tym roku u Canona warto jeszcze poczekać.
    A kto to wie? :wink: Chyba tylko ludzie od CANONA wiec pewnosci nie ma,
    a napiecie narasta... jak zawsze jak sie na cos czeka...
    podpis...

Coś już napisał Awatar no_kya
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marlon
    no i jestem w kropce
    uff, nie starczyło mi siły by dobrnąć do końca wątku, stąd nie wiem co tam postanowiłeś...ale:

ja nabyłem swoją sigmę 105/2.8 EX właśnie w usa dzięki uprzejmości kolegi;
    wypatrzyłem ją w pewnym sklepie z ofertą w internecie, kolega, który akurat przebywał zamówił z dostawą na miejsce, przy okazji jeszcze sprawdził (a na fotografii się zna) i przewiózł potem za jakiś czas wracając do Polszy;
    dość powiedzieć że za szkło oferowane wtedy w necie za ponad 1900 a w MediaMarkcie nawet za 2100 zapłaciłem trochę ponad 1100 złych wszystkiego; nie miałem gwarancji ale to sigma ;-) po 3 latach wszystko działa; istniało co prawda ryzyko niedopasowania do body (chodzi o współpdziałanie) ale nie wystąpiło, a teraz jeszcze podpinam do innego i też działa;

wiem że to względne, ale jeśli dla kogoś te 3000 złe to nie są oszczędności życia i w razie wpadki pogodzi się ze stratą, to myślę że smiało można zaryzykować i poszukać w ten sposób oszczędności

tyle ja
    no_kya
    canony i sigmy i różne dodatki

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Podepnę się pod ten wątek, bo chodzi o zakupy w USA.
    Kupiłem whibal tutaj http://www.whibal.com/index.html
    Shipment notification mam z 12.12.2005. Do dzisiaj nic nie przyszło, co już mnie niepokoi, bo z Hong Kongu przesyłka szła do mnie tydzień, a tu...
    W mailu mi napisali, że wysłali "USPS: Global Priority Mail". Nie ma trackingu na stronie USPS dla takich przesyłek, chyba że wykupi się wcześniej bardzo drogą usługę (tak mi odpowiedział sprzedawca gdy poprosiłem o USPS label or receipt number). Jednocześnie mnie uspokaja, że to normalne, iż tak długo może iść, że święta itd. Wartość przesyłki $52 więc UC nie powinien tego u siebie trzymać.
    Na razie poprosiłem sprzedawcę o numer przesyłki, bo tylko po czymś takim podobno mogą ją próbować namierzyć w Centrum Ekspedycyjno-Rozdzielczym Poczty Polskiej, czy w ogóle przyszła z zagranicy.
    Do was też tak długo przesyłki z USA idą?

Domyślnie

nigdy nie kupowałem więc nie wiem
    ale temat głównie dotyczy przywożenia z USA (nie zakupów internetowych z przesyłką do PL)
    a jak już ktoś wcześniej apelował: dobrze by było przykleić post #26 - bardzo rzeczowo wyjaśnia wszystko co związane z zakupami w USA
    EOS 400D| Sigma 24-70 1:3.5-4.5 HF Aspherical(62mm)| EF 38-76 1:4.5-5.6 | EF 100-300 1:4.5-5.6 USM| Speedlite 430EZ| HOYA Standard: CIR-POLARIZING (62mm)

Sprzedam: EOS3000 + EF 38-76 1:4.5-5.6

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marlon
    ale temat głównie dotyczy przywożenia z USA (nie zakupów internetowych z przesyłką do PL)
    Podpiąłem się pod wątek, bo w poście otwierającym temat nic nie napisałeś o przywożeniu z USA tylko "sprowadzeniu" (potem dopiero w trakcie dyskusji wyszła kwestia przywiezienia).
    Sprowadzić do kraju można też za pośrednictwem poczty, ale jeżeli swoim postem zaśmieciłem Ci wątek to poproszę moderatora o otwarcie nowego tematu.

Domyślnie

nie no nie ma sprawy faktycznie pierwszy post tego nie uwzględnił
    mea culpa
    EOS 400D| Sigma 24-70 1:3.5-4.5 HF Aspherical(62mm)| EF 38-76 1:4.5-5.6 | EF 100-300 1:4.5-5.6 USM| Speedlite 430EZ| HOYA Standard: CIR-POLARIZING (62mm)

Sprzedam: EOS3000 + EF 38-76 1:4.5-5.6

Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SimOn!
    A kto to wie? :wink: Chyba tylko ludzie od CANONA ...
    Jesli chodzi o plany Canona na ten rok to zobacz http://www.canon-board.info/showthread.php?t=7793
    Ja swoje klocki kupowalem w USA. Jak dla mnie, roznica w cenie byla na tyle duza, ze warta ryzykowania nie posiadania gwarancji . Gdy juz kupisz, to zawsze mozesz jeszcze na miejscu troche po focic. Wiekszosc urzadzen pada w pierwszych tygodniach uzytkowania, a sam sie przekonasz jak Ci sie sprzet sprawuje i albo go oddasz (to jest prostrze i szybsze niz naprawa- masz odpowiedni papierek juz dolaczony wraz ze sprzetem) albo zabierasz do kraju. Sam musisz policzyc jak potencjalny koszt naprawy w kraju ma sie do roznicy w cenie Twojego sprzetu
    :grin: 5D|8-15|17-40|24-105|50|85|70-200 |580 & Co.

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Przez pewien okres czasu sprowadzałem trochę sprzętu do paintballa. Moje obbserwacje sa takie:
    Jeżeli sklep wysyła paczkę do Polski za pośrednictwem firmy kurierskiej (UPS, DHL itp.) to na 101% zostanie ona oclona.
    Przesyłki wysyłane amerykańską pocztą (USPS) czasami przechodziły kontrole i odprawę celną. Ale czsami nawet olbrzymie kartony o wymiarach 1x1x0,5 metra z przyklejona na zewnątrz fakturą i zadeklarowaną wartością ponad 2000 USD potrafiły tej odprawy nie przejść. Głównie zależało to od UC w którym lądowały - najczęściej były odprawiane i clone przez UC w Częstochowie. Jak tam nie trafiły to raczej mało prawdopobne było nałożenie cła. Kilka razy zdarzyło mi się odbierać paczki w UC w Gdyni osobiście - wtedy na ładne oczy miła Pani celnik odstępowała od nałożenia cła i VATu - ale raz zamiast mnie pojechał kumpel i musiał płacić.
    Małe paczki zadeklarowane jako upominki nigdy nie były clone.
    Edit: Raz mi się zdarzyło, że paczkla nadana USPSem szła przez 1,5 miesiąca - a była dość dużej wartości. Na szczęście dotarła nieuszkodzona do mnie. Inne paczki potrafiły zostać rozerwane w każdy możliwy sposób i przychodziły zafoliowane. Dlatego ważne jest, aby zostały naprawdę porządnie zapakowane przed wysłaniem. Co wyprawia Poczta Polska z paczkami sami wiecie.
    Ostatnio edytowane przez feder ; 07-01-2006 o 22:30
    Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bajbus13
    Jesli chodzi o plany Canona na ten rok to zobacz http://www.canon-board.info/showthread.php?t=7793
    Wszyscy chyba to znamy ale wlasnie ile w tym prawdy wiedza tylko chlopaki z CANONA 8) Ja w takie przecieki srednio wierze...
    podpis...

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów