Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 22 z 22

Wątek: robie zdjecia, a nie wiem

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Ja przy foceniu widoczków praktycznie zawsze używam Av gdzie przysłonę daje na 11 co by mięć wszystko ostre. Jak pocztówka to pocztówka
    To samo portrety (tutaj oczywiście inne wartośi przysłony co by bokeh mieć ) chociaż czasem też się postaram na M kiedy mam takie same warunki zewnętrzne i nie chcę aby mi aparat niechcący coś 'polepszył'.
    Przyznaje również, że często podglądam sobie wartości na P aby zobaczyć jak automat zmierzy albo jak zależy mi na czasie bo akcja np. dzieje się szybko to również jadę na P. Czasem sekunda lub dwie, które tracisz na ustawienie parametrów ekspozycji decyduje o tym, czy zrobisz ujęcie na czas, czy np. motylek już odleci i nici z fotki.

Ostatnio bawiłem się eksperymentem z ciemniejszy o 1 lub 0,5 EV tłem + dalikatne muśnięcie lampą. Efekt naprawdę ciekawy, ale trzeba bardzo rozważnie operować lampą, aby nie była dominująca a tylko lekko podkreśliła/uwypukliła fotorafowane osoby.

Koledze polecam książki S. Kelbiego gdzie wszystko 'łopatologicznie' jest wytłumaczone...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Rozumiem, że pomiar + odpowiednia korekta?
    Jeśli zdajesz się całkowicie na automatykę, to zrób sobie test - landszafcik w słoneczny dzień, trzy ujęcia: horyzont w 1/3, połowie i w 2/3 kadru.
    to oczywiście wszytko zależy od warunków,
    na poczatku kilka razy złapałem się na podanych przez Ciebie przykładach ale obecnie jest lepiej, staram się nie robić fotek w pełnym słońcu, szczególnie landszaftów,
    do tego IMHO pomiar centralnie ważony jest zdecydowanie bardziej przewidywoalny niż matrycowy, a jak się jeszcze zastosuje blokadę ekspozycji i przekadruje to jest lepiej

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów