Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: robie zdjecia, a nie wiem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Byłem Łaskaw ,przeliczyłem.
    Dla pracowitego,nic trudnego .:-D

[Ale mimo wszystko ciągniemy OT]...ja też

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gringo997 Zobacz posta
    co do tego oco pytyasz to najprawdopodobniej masz ustawiony jak to napisales "mierzenie" światla punktowo czyli w centrum kadru mierzy Ci jakie jest światlo

czyli to ze Ty robisz zdjęcie modelce w biełej koszulce a do okoła jest średnio jasno i tak ja wykadrujesz ze pobierze Ci dane o świetle z białej koszulki a Ty pod to ustawisz czas to Ci prześwietli bo aparat myśli ze jest jasno wszędzie ustaw pomiar światla (*) <= tak i będzie lepiej
    zmiana sposobu pomiaru swiatła nic nie pomoze - kolega sam napisał , że ma na sztywno ustawione czas , przesłone i iso w M . przydałaby sie korekta wedlug drabinki. ale to podstawy raczej .....

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Fotografujac w trybie M musisz przed kazdym zrobieniem zdjecia dopasowac czas i przyslone (a czasami tez ISO). Wlasnie na tym to polega, ze ustawiasz wszystko recznie do danej ekspozycji (tego co masz na zdjeciu)
    Raz moze to byc niebo, wiec musisz wtedy zmniejszyc czas, zmniejszyc iso, lub zwiekszyc przyslone. Raz ciemny las gdzie czas naswietlania musi byc dluzszy, ISO wyzsze albo przyslona mniejsza.
    Kazdorazowo musisz spojzec na swiatlomierz (ta drabinka w wizjerze) i zobaczyc czy dla danych ustawien podaje prawidlowe naswietlenie zdjecia, ewentualnie po zrobieniu zdjecia sprawdzic na histogramie i wprowadzic odpowiednia korekte.
    W trybach polautomatycznych ustawiasz sobie tylko jedna wartosc (np przyslone jesli zalezy ci na konkretnej glebi ostrosci) a aparat sam dobiera czas naswietlania, lub odwrotnie.

Zmiana rodzaju pomiaru swiatla to tylko zmiana "miejsca na zdjeciu" gdzie jest mierzone swaitlo i pokazywane na drabince w wizjerze.
    Jesli wiec wybierzesz pomiar punktowy i skierujesz punkt pomiaru swiatla na ciemny las, potem poprawnie ustawisz parametry zdjecia tak zeby dobrze naswietlic ten punkt zdjecia, to niebo ktore bedzie nad lasem najprawdopodobniej bedzie mocno przeswietlone.
    Jesli wybierzesz pomiar matrycowy, wtedy aparat "usredni odczyt" z calego kadru i po poprawnym naswietleniu bedziesz mial niebo ciut przeswietlone, a las ciut niedoswietlony (przykladowo oczywiscie, bo moze byc sytuacja gdzie bedzie wszystko OK)

Poczytaj instrukcje to po pierwsze. Potem kup sobie jakas ksiazke o podstawach fotografi, nie musi byc cyfrowa, w zasadzie analogowa bedzie lepsza.

No i kombinuj dalej, bardzo dobrze ze bawisz sie takimi trybami a nie automatem albo nie daj boze ustawieniami tematycznymi
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A po co od razu tryb M???
    Wg mnie spokojnie amatorskie fotki moża cykać w A lub T (w zależnosci od potrzeby) czasem P.
    Też na początku bawiłem się różnymi ustawieniami i mierzeniem światła itd. i co??? i więszkość zdjęć miałem do d...
    Obecnie wypracowałem sobie taką metodę, że najczęsciej mam tryb A - przysłona najczęściej 5,6 do 8, ISO najczęściej Auto z ograniczeniem do 1600, pomiar najczęsciej centralnie ważony (ewentulanie matrycowy w Lv - wiadomo). Aha i do tego wyłączona stabilizacja w obiektywie, gdyż o dziwo dzięki temu robię zdecydowanie więcej ostrych ujęć
    Najczęściej - mam na myśli "codzienne" robienie zdjęć amtorsko, rodzinnie, wycieczkowo.
    Jeżli chodzi o tryb M to używam tylko z lampą (czasem P).
    Polecam powyższe spróbować!
    Oczywście było to poparte lekturą kilku książek i forum.
    Polecam również poczytanie tego wątku http://www.canon-board.info/showthread.php?t=3785 mi dał bardzo dużo

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Pisalem o M, bo wspomnial o tym ze robi zdjecia w tym trybie.
    O ile faktycznie jest to trudniejsze, zreszta nie tylko dla poczatkujacych, o tyle napewno pozwoli mu bardziej panowac nad zdjeciami i nauczy go myslenia przed wcisnieciem spustu migawki.
    W pewnycm sytuacjach oczywiscie moze nie byc czasu na tryb M, ale jesli probuje w nim focic, niech foci.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Pisalem o M, bo wspomnial o tym ze robi zdjecia w tym trybie.
    O ile faktycznie jest to trudniejsze, zreszta nie tylko dla poczatkujacych, o tyle napewno pozwoli mu bardziej panowac nad zdjeciami i nauczy go myslenia przed wcisnieciem spustu migawki.
    W pewnycm sytuacjach oczywiscie moze nie byc czasu na tryb M, ale jesli probuje w nim focic, niech foci.
    Też tak uważam. Tryb M jest dla ludzi. 20 lat temu wszystkie zdjęcia były w "trybie M" włącznie z AF i się dało.

Jedna uwaga. Nie trzeba za każdym razem, do każdego zdjęcia ustalać ekspozycji. Dopóki się warunki nie zmienią, słońce nie zajdzie za chmurkę albo cos podobnego to można na tych samych ustawieniach jechać. Nawet zmiana przysłony to klik, klik, klik i tyle samo klików kółkiem od czasu. Przy minimum wprawy zajmuje pół sekundy :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nawet zmiana przysłony to klik, klik, klik i tyle samo klików kółkiem od czasu. Przy minimum wprawy zajmuje pół sekundy :-)
    Ale jak sie ustawiło skok czasu o pełne EV, to już tylko jeden klik
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    (...)20 lat temu wszystkie zdjęcia były w "trybie M" włącznie z AF i się dało.
    pamiętam te czasy, brałem zenita od ojca i się pstrykało, ale zdecydowanie mniej pstryknięć niż teraz a i zdjęcia wychodziły lepsze

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Ale jak sie ustawiło skok czasu o pełne EV, to już tylko jeden klik
    Powoli, pomału... w moim aparacie zarówno przysłonę jak i czas ustawia się całkowicie płynnie (analogowo zupełnie).

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Obecnie wypracowałem sobie taką metodę, że najczęsciej mam tryb A - przysłona najczęściej 5,6 do 8, ISO najczęściej Auto z ograniczeniem do 1600, pomiar najczęsciej centralnie ważony
    Rozumiem, że pomiar + odpowiednia korekta?
    Jeśli zdajesz się całkowicie na automatykę, to zrób sobie test - landszafcik w słoneczny dzień, trzy ujęcia: horyzont w 1/3, połowie i w 2/3 kadru.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów