Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: robie zdjecia, a nie wiem

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie robie zdjecia, a nie wiem

Po zakupie lustra uczylem sie jego obslugi za pomoca jakis tutoriali, poradnikow.
    Zajelo mi to jakies 5000 tys, klatek zanim zrobumialem co znacza te wszystkie tryby, iso itp.
    Ale, w dalszym ciagu nie wiem co to znaczy mierzyc swiatlo( jak je mierzyc ) i dlaczego pomimo ustawien w trybie M- czyli na sztywno, jak skieruje af na jasniejsze i ciemniejsze partie np. fotografowanego obiektu, to zdjecie jest raz niedoswietlone, raz przeswietlone, pomimo tego ze mam ustawione na sztywno iso, czas, i przeslone jakos nigdy tego nie moglem ogarnac

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Polecam .

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632. IMHO wyjaśnia problem

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Da__FreaK Zobacz posta
    ...
    Zajelo mi to jakies 5000 tys, klatek ...
    Sporo tych zdjęć zrobiłeś:-D

Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

A zebys wiedzial dla kogos kto nigdy nie operowal lustrem i nie mial wiedzy fotograficznej to mysle ze i sporo Najtrudniej bylo pojac podstawowe pojecia...ale wiadomo, kazdy kiedys raczkuje, pozniej juz tylko biega

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Ciekawe czy na jednej migawce

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Wątek jest dla początkujących.5 tys zdjęć to na ogól około pół roku focenia,dla amatora. Pytanie konkretne, więc po co te uszczypliwości?
    Nikt nie "zjadł wszystkich rozumów" ,szczególnie od razu.
    Proszę zaprzestać OT.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Da__FreaK chodzi o to, JAK napisałeś (słownie: pięć tysięcy tysięcy, czyli jak dobrze liczę 5 milionów klatek).

A tak do tematu: Pewnie mierzyłeś pomiarem punktowym, spróbuj centralnym ważonym, albo uśrednionym, wtedy światłomierz łapie z większej części kadru.
    Canon EOS 450D + 18-55 IS

Uzależniony

Domyślnie

co do tego oco pytyasz to najprawdopodobniej masz ustawiony jak to napisales "mierzenie" światla punktowo czyli w centrum kadru mierzy Ci jakie jest światlo

czyli to ze Ty robisz zdjęcie modelce w biełej koszulce a do okoła jest średnio jasno i tak ja wykadrujesz ze pobierze Ci dane o świetle z białej koszulki a Ty pod to ustawisz czas to Ci prześwietli bo aparat myśli ze jest jasno wszędzie ustaw pomiar światla (*) <= tak i będzie lepiej
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gringo997 Zobacz posta
    co do tego oco pytyasz to najprawdopodobniej masz ustawiony jak to napisales "mierzenie" światla punktowo czyli w centrum kadru mierzy Ci jakie jest światlo

czyli to ze Ty robisz zdjęcie modelce w biełej koszulce a do okoła jest średnio jasno i tak ja wykadrujesz ze pobierze Ci dane o świetle z białej koszulki a Ty pod to ustawisz czas to Ci prześwietli bo aparat myśli ze jest jasno wszędzie ustaw pomiar światla (*) <= tak i będzie lepiej
    zmiana sposobu pomiaru swiatła nic nie pomoze - kolega sam napisał , że ma na sztywno ustawione czas , przesłone i iso w M . przydałaby sie korekta wedlug drabinki. ale to podstawy raczej .....

Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeromax Zobacz posta
    Da__FreaK chodzi o to, JAK napisałeś (słownie: pięć tysięcy tysięcy, czyli jak dobrze liczę 5 milionów klatek).

Aj tam zaraz jeszcze kilakanscie watkow i zabraknie mi zer w kalkulatorze ile to klatek nie zrobilem

A tak do tematu: Pewnie mierzyłeś pomiarem punktowym, spróbuj centralnym ważonym, albo uśrednionym, wtedy światłomierz łapie z większej części kadru.
    Tyle to ogarniam jaki rodzaj pomiaru mam zastosowac Kiedys to nie mialem o tym zielonego pojecia, ale w dalszym ciagu czasami fotografia potrafi mnie zaskoczyc
    Mam nadzieje ze wiedza ( powiedzmy ) ktora posiadam, przyda sie kolejnym progu jaki jest lampa blyskowa :-D

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów