Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Canon 5D - pyłki w wizjerze

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon 5D - pyłki w wizjerze

Od niedawna jestem posiadaczem Canona 5D. Patrząc przez wizjer widzę kilkanaście drobnych pyłków.. Matryca, lustro, matówka wydają się być czyste, nie widzę żeby były jakiekolwiek zabrudzenia, zresztą nawet przy próbie przeczyszczenia lub dmuchnięcia gruszką nie ma żadnej poprawy.. Dodam że wymienione pyłki nie mają wpływu na zdjęcia które są ok.. Moje pytanie.. gdzie w takim razie znajdują się te pyłki i czy jest sens to czyścić skoro nie ma to żadnego wpływu na jakość zdjęć.. ??

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez layt Zobacz posta
    gdzie w takim razie znajdują się te pyłki i czy jest sens to czyścić skoro nie ma to żadnego wpływu na jakość zdjęć.. ??
    Pod matówką. Nie ma sensu. Można więcej złego niż dobrego narobić.

Coś już napisał

Domyślnie

Stara "piątka"ma to do siebie ,że wręcz zasysa kurz do środka.
    Pyłki w wizjerze nie maja wpływu na zdjęcia .
    Do wlaściciela należy decyzja czy należy je z tamtąd usunąć.
    Jeśli chodzi konkretnie o ten aparat jednak wyslałbym go serwisu.Tam usuną zabrudzenia z wizjera jak i z całego aparatu,którego niestety kurz bardzo lubi..

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dokładnie. Nie ma sensu. Na początku denerwowałem się pyłkami zasysanymi do każdego obiektywu, czy aparatu. Teraz mam to gdzieś i robię zdjęcia.

Dopiero zaczyna Awatar ptr8
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Chyba że aparat używany na dużych przysłonach wtedy dobrze wyczyścić oczywiście nie w wizjerze ewentualnie profil korekty kurzu w większości programów graficznych
    Puszek kilka i słoiczków do kompletu

Fotografia ślubna Kraków

Domyślnie

Dokładnie. Jak nie widać śmieci na fotkach to nie ma co sobie tym głowy zawracać.
    Tu była zakazana reklama

Nie podoba Ci się mój styl jazdy?
    Zejdź z chodnika !!!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Skoro pyłki są w wizjerze a nie w ukladzie filtr - matryca, to ich usuwanie praktycznie nie ma sensu. Najlepiej sie przyzwyczaić
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Padło stwierdzenie, że stara piątka wprost zasysa kurz, a czy nowa piątka tego nie robi?

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

To są syfy na tzw. superimposed screen (kawałek przezroczystego plastiku z prostokątami oznaczającymi pola AF) lub pomiędzy nim a samym wizjerem. W obu przypadkach czyszczenie wiąże się z wyjęciem tego ekranu. Dla odważnych:

http://shimworld.wordpress.com/2009/...ii-viewfinder/

Ja się zastanawiam czy nie zaryzykować, ale z każdym dniem zaczynam coraz mniej zwracać uwagę na te pyłki
    piątka, trochę szkła i gadżety

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Padło stwierdzenie, że stara piątka wprost zasysa kurz, a czy nowa piątka tego nie robi?
    Nawet mój 400D sobie tylko znanym sposobem zassał cos pod matówkę. To nie tylko domena 5etk
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów