Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Canon 5D - pyłki w wizjerze

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

miałem jednego zooma...mam kilka stałek...efekt - zdecydowanie wiecej wszelkiej maści paprocho-pyłków...tak czy inaczej w miarę używania nie do uniknięcia...najlepiej sie do nich przyzwyczaić i nie chcieć sie pozbyć za wszelką cenę...bo zamiast polepszyć mozna pogorszyć

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARIO*T Zobacz posta
    ...tak czy inaczej w miarę używania nie do uniknięcia...najlepiej sie do nich przyzwyczaić i nie chcieć sie pozbyć za wszelką cenę...bo zamiast polepszyć mozna pogorszyć
    Też miałem pyłki w wizjerze 5dII i jak zacząłem czyścić to tak naczściłem że później miałem 5x tyle. Lepiej faktycznie nie ruszać jak w zdjęciach nie przeszkadza.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    Też miałem pyłki w wizjerze 5dII i jak zacząłem czyścić to tak naczściłem że później miałem 5x tyle. Lepiej faktycznie nie ruszać jak w zdjęciach nie przeszkadza.
    Miałem to samo. Dmuchałem, odkurzałem efekt jest jeszcze gorzej. Trochę to męczy ale na jakość zdjęć nie ma wpływu na szczęście

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

To są syfy na tzw. superimposed screen (kawałek przezroczystego plastiku z prostokątami oznaczającymi pola AF) lub pomiędzy nim a samym wizjerem. W obu przypadkach czyszczenie wiąże się z wyjęciem tego ekranu. Dla odważnych:

http://shimworld.wordpress.com/2009/...ii-viewfinder/

Ja się zastanawiam czy nie zaryzykować, ale z każdym dniem zaczynam coraz mniej zwracać uwagę na te pyłki
    piątka, trochę szkła i gadżety

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Ja bym się nie przejmował. Sam staram się nie grzebać (wycierać, trzeć by wyczyścić). Jedyna moja reanimacja polega na przedmuchaniu. Jeśli denerwuję Cię to bardzo oddaj fachowcom do serwisu.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

oczywiście, że piątki i Ds-y będą zasysać więcej kurzu...
    Większy otwór to się więcej wedrze... Proste :-P
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Dopiero zaczyna
    Miasto
    lubelskie

Domyślnie

U mnie też są pyłki da się z tym żyć, ważne żeby lustro było czyste.

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ANDRZEJ M. Zobacz posta
    U mnie też są pyłki da się z tym żyć, ważne żeby lustro było czyste.
    Lustro jak lustro ale matryca musi być czyściutka...
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Chciałbym trochę odkopać temat... Mam już sporo pyłków widocznych w wizjerze, po wstępnych oględzinach wychodzi na to, że jest ich najwięcej pod tą płytką z punktami AF. Nie chcę tego sam czyścić bo pewnie coś zepsuje. Czy ktoś oddawał z takim czymś do CSI? Ile może kosztować takie czyszczenie? (jak zadzwoniłem to nie chcieli powiedzieć, dopiero po wycenie). Chyba, że polecicie jakiś inny sprawdzony serwis w warszawie?

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Ja oddawalem swojego 5d na czyszczenie matrycy do gościa przy trasie łazienkowskiej, to jest jak jedziesz od Pragi po prawej stronie przy ul. Waryńskiego bodajże. Gość mi wyczyścił oprócz matrycy całą resztę. Ale że zmieniam często szkła to za 3 miesiące to samo miałem.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów