Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Canon 5D - pyłki w wizjerze

Domyślnie

A może ktoś sprzeda tipsa na czyszczenie wizjera od zewnętrznej strony, czy też lepiej nie dotykać? Miałem okazje w systemie Pentax ratować wizjer po tym jak ktoś go wcześniej poczyścił i zdarł część jakiejś powłoki. Ale w systemie P. wizjer jest plastikowy a w Canonie chyba szklany, zwykłą ściereczką do optyki można go traktować?

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r3b Zobacz posta
    Chciałbym trochę odkopać temat... Mam już sporo pyłków widocznych w wizjerze, po wstępnych oględzinach wychodzi na to, że jest ich najwięcej pod tą płytką z punktami AF. Nie chcę tego sam czyścić bo pewnie coś zepsuje. Czy ktoś oddawał z takim czymś do CSI? Ile może kosztować takie czyszczenie? (jak zadzwoniłem to nie chcieli powiedzieć, dopiero po wycenie). Chyba, że polecicie jakiś inny sprawdzony serwis w warszawie?
    Trochę to dziwnę cytować samego siebie, ale już piszę o co chodzi... Oddałem aparat do CSI na Żytniej, do czyszczenia właśnie wizjera, płytki AF i matówki...

Wycena: 49,20zł (brutto)
    Czas naprawy: 2 dni

Jednym słowem, nawet nie warto wydawać kasy na śrubokręty, żeby samemu wizjer czyścić..

POLECAM!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Trochę to dziwnę cytować samego siebie, ale już piszę o co chodzi... Oddałem aparat do CSI na Żytniej, do czyszczenia właśnie wizjera, płytki AF i matówki...

Jednym słowem, nawet nie warto wydawać kasy na śrubokręty, żeby samemu wizjer czyścić..

POLECAM!
    Za taką cenę warto, ale tylko dla tych co mieszkają w W-wie i pobliżu. Gdybym z takiego powodu miał się pozbyć sprzętu i do tego zaplacić Kuriera w obie strony, to juz problem wygląda nieco inaczej. Najgorsze to czekanie ...
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 06-02-2012 o 21:35
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał Awatar kawalek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

POLECAM!
    coś potaniało bo w zeszłym roku brali 100zł.
    5D x2 | 28+50+85

Dopiero zaczyna Awatar megatlen
    Miasto
    Góry Świętokrzyskie

Domyślnie

Mam dokładnie taki sam problem z dużym pyłkiem w wizjerze w 1 D MK II N. U mnie również nie przekłada się to na jakość zdjęć. Mnie to nie przeszkadza.
    Canon EOS 5D Mark III z Canon Battery Grip BG-E11, Canon EF 17-40 mm f/4.0 L USM, Canon EF 24-70 f/2.8 L II USM, Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS USM, CCCP MC Zenitar-K 16 mm f/2.8 Fish Eye,Canon Speedlite 580EX II, 2x Yongnuo YN 686EX-RT HSS

Domyślnie

Gdy czyściłem okolice wizjera w 50D, rozbierałem nawet mocowanie bagnetu, aby mieć łatwiejszy dostęp do płytki z punktami AF http://www.canon-board.info/showpost...5&postcount=18.
    Wystarczy jednak trochę wprawy i można to zrobić zarówno w 50D jak i 5D dość szybko i bez ruszania bagnetu:
    1. Nacisnięcie blaszki, zwalniającej mocowanie matówki.
    2. Wyjęcie matówki.
    3. Odkrecenie dwóch śrubek blaszanej pokrywy, utrzymującej płytkę AF, wraz z ramką.
    4. Wyjęcie płytki AF i ramki.
    5. Przedmuchanie płytki gruchą, ewentualnie delikatne przemycie płynem na bazie alkoholu izopropylowego.
    6. Montaż wszystkiego w odwrotnej kolejności.

5-10 minut roboty i widok przez wizjer jak ze sklepu. ;-)
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Odp: Canon 5D - pyłki w wizjerze

Ja już miałem dość pyłków w wizjerze 5D. Skorzystałem z instrukcji tutaj:
    Cleaning the 5D Viewfinder - Ascent Design

Wyczyściłem i jest teraz super. Nie trzeba niczego dotykać i nie zalecam żadnych szmatek etc. Tylko gruszka i może patyczek do uszu jak coś nie chce odpaść. Plastikowa płytka z punktami AF jest bardzo bardzo delikatna. Wystarczyło ją pincetą (ta z zestawu do matówek) wyjąć i dmuchnąć na nią. Potem dmuchnąć na pryzmat w aparacie bo to tam one siedzą. Komfort fotografowania wzrósł ;-) Operacja nie taka straszna. Uwaga między matówką, a płytką są podkładki dystansowe - nie trzeba ich wyciągać i lepiej tego nie robić. Musimy mieć wąską pincetę żeby podnieść blaszki trzymające płytkę i drugą pincetą tą plastikową odchylamy płytkę i ją wyciągamy.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów