Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Wątek: Makrofotografia - proszę o porady.

Bywalec Awatar zbirr

Domyślnie

Ja rozejrzałbym się za Canonem. Używka jak mówili przedmówcy ok 1200zł. Dla mnie ma on jedną wielką zaletę, a przez zaletę canona tamron ma wadę. Fotografując makro świat często i gęsto leżymy w trawach polując na pająka czy jakiegoś owada. Wokół pyłki, kurz itp aż kręci w nosie. I tutaj tamron pozostaje trochę w tyle za canonem. Ma wysuwany tubus przez co potrafi zassać tych pyłków i kurzu do środka. W canonie nic się nie wysuwa, wszystko się dzieje w obudowie, canon wydaje się przez to wg mnie lepszą alternatywą. W sumie tylko przez tą jedną cechę wybrałem canona.
    Gdzieś w necie widziałem konfrontację obydwu szkieł. W sumie werdykt nie wykazał jednogłośnie zwycięzcy. Jednak odnotowano ten "+" dla canona przez to o czym pisałem powyżej.
    Korzystam też z mieszka makro. Po przeróbkach mam go pod M42. W pierwowzorze był z mocowaniem PB, wybrałem ten ze względu na zintegrowane sanki nastawcze i na statyw jak znalazł. Jednak przy używaniu czy to pierścieni, czy mieszka często zabraknie światła i trzeba wspomagać się lampą.
    Oba systemy czyli oryginalny canonowski (canon, tamron, sigma), czy M42 mają swoje wady i zalety. Jednak obydwa mają ten sam system ustawiania ostrości, jest to BF czyli bujany focus. To trzeba opanować.
    Jeśli powiększenia okażą się za małe można zastosować raynoxa. DCR-250 za ok 200zł - dodatkowe 8 dioptrii lub MSN-202 bodajże 18 dioptrii za ok 300zł. jednak z tego co się orientuję lepiej zacząć od DCR, Ci co zaczęli od MSN szybko się zniechęcili.
    Technika odwrotnego mocowania obiektywu znana od dawna. cały helios da coś ok 20 dioptrii, po "odchudzeniu" zakładana jest tylko przednia cześć soczewek i powiększenie ok 7. Plus minus masz takie powiększenia jak przy obydwu Raynoxach. Zdobądź heliosa, przyłóż do obiektywu i zobacz czy skala Cie zadowala, a jeśli zadowala to spróbuj zrobić zdjęcie czyli trafić w punkt i odchylając i przysuwając złapać ostrość, a potem pstryk.
    Wtedy się dowiesz czy samo szkło makro Ci wystarczy. Obstawiam że tak. Z dodatkowymi pierścieniami, soczewkami zabawa się komplikuje więc na początek samo szkło, a potem dopiero coś jeszcze jak już na poważnie złapiesz bakcyla.
    pozdr.

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paprotka Zobacz posta
    Ale samym tym obiektywem na pewno nie będę w stanie zrobić jakichś dajmy na to portretów motyla, mrówki itp.
    Jedną z metod przeze mnie stosowanych jest właśnie oddalenie się od obiektu, zrobienie jak najostrzejszego zdjęcia (ostrość ustawiana ręcznie na LV z max powiększeniem podglądu), a w domu wykadrowanie ile się da. Uwierz, że przy dobrym szkle dużo z tego wyciągniesz, a podstawową zaletą będzie zwiększona głębia ostrości. Tylko pytanie, czy chodzi ci o portrety oka, czy np. całego motyla. Jeśli oka, to ta metoda oczywiście zawiedzie.
    Zajrzyj tutaj: http://www.canon-board.info/showthre...t=46272&page=3 Są to przykłady z motylami. Wszystko robione samym szkłem bez pierścieni i innych. Myślę, że jeśli się rzucisz od razu na większe skale to się zniechęcisz. Ja do dziś nie dojrzałem do przekraczania 1:1.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Domyślnie

Już jestem prawie zdecydowana, Wasze rady bardzo mi pomogły i dziękuje, że poświęciliście czas. Najprawdopodobniej i tak kupię ten obiektyw tamron 90mm ( znalazłam znajomego który zrobił mi nim zdjęcia takie jak chciałam z przyczepionymi do niego innymi rzeczami, oraz dziewczynę która robiła na prawdę dobre prace tym obiektywem, tyle że z pierścieniami i dyfuzorem. Efekty mnie zadowalały ). Poza tym, w razie czego miałabym go do portretów. O statywie, świetle oczywiście wiem. Zrobienie dobrego makro nie należy do prostych rzeczy. Jednak przed zakupem sprawdzę parę tańszych rozwiań, ponieważ posiadam różne rzeczy typu helios i popróbuję pożyczać też różne dodatki od znajomych.

Domyślnie

Kupuj i w teren, sezon w pełni, trzeba korzystać ;-). Chociaż pogoda jesienna, niestety.
    ...::: Canon :::...

Canon EOS 1000D + Tamron 17-50mm + Tamron 90 + Helios 44M-4 + Sandisk Ultra II 4gb + Vanguard Peking 25 + Velbon Sherpa 600R + Marumi CPL DHG Slim 67mm + Szara połówka ND4 COKIN =
    8)

Domyślnie

Jeszcze małe pytanko ( jeśli ktoś przeczyta ). Jaki pierścień pośredni powinnam założyć pomiędzy aparatem 50d a tamronem 90?

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Czyli nadal kombinujesz jak koń pod górkę? Popracowałaś już trochę samym szkłem? Głębia ostrości ok? Nie za mała przy minimalnej odległości ostrzenia? Dołóż pierścienie, a dopiero będzie jazda bez trzymanki...
    W temacie - pierścienie takie aby mocowanie miały canonowskie. Mogą być z lub bez przeniesienia automatyki, to już zależy od ceny.
    piątka, trochę szkła i gadżety

Domyślnie

bob_ nie zamierzam od razu ich kupować, ale podejrzewam, że i tak za jakiś czas mi się przydadzą. Zdjęcia samym tamronem zacznę robić już jutro ponieważ jeden z kolegów zgodził się mi go pożyczyć. Po prostu chcę wiedziesz wszystko na zapas.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Pierścienie kup w komplecie
    np:
    http://allegro.pl/e-oko-kenko-piersc...729628388.html
    lub tańsze:
    http://allegro.pl/pierscienie-posred...741647786.html
    Nie znam tamrona 90 macro, jak ma pierścień do ręcznego ustawienia przesłony to możesz kupić pierścienie bez przeniesienia automatyki.

Domyślnie

Jeśli kupować pierścienie, to zdecydowanie z przeniesieniem automatyki. Ustawiasz ostrość (GO ok. 1mm) przymykasz ręcznie przysłonę i prawdopodobnie ostrość Ci ucieka.
    Lepiej też dołożyć do droższych ich sztywność połączenia ma wpływ na ostrość (oś optyczna obiektywu musi być prostopadła do matrycy). Ale radzę poczekać z kupnem, robię głównie makro C100 i pierścieni użyłem tylko raz. Kilka moich fotek robionych gównie Sigmą 105 i Canonem 100 możesz zobaczyć tu http://alt.olympusclub.pl/gpu3_SUPER.php?id=2267

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów