Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Wątek: Makrofotografia - proszę o porady.

Mieszany widok

Domyślnie

Bouli_wro Twoja propozycja wydaje się być dość ciekawa, przemyślę to I jeszcze tak się zastanawiam, czy kupujące tego tamrona 90mm i podłączając do canona 50d wyjdą fajne zdjęcia owadów? Tak bez niczego? Bo już komplenie nie zostałoby mi nic kasy. Ostatecznie mogłabym zrobić własnoręcznie jakiś dyfuzor bo widziałam ciekawe sposoby.

Domyślnie

Tak, tylko to są półśrodki do zabawy w domu. Sfotografuj "robala" w terenie biorąc Heliosa + pierścienie (już masz go pewnie z dwa centymetry od soczewki), ustaw ostrość, przymknij ręcznie przysłonę (konieczne dla większej GO) i pstryknij. Oczywiście można tylko ...

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

http://pl.pixel-peeper.com
    ja tam zaglądam, jak szukam fotek danego szkła.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez puciu Zobacz posta
    Tak, tylko to są półśrodki do zabawy w domu. Sfotografuj "robala" w terenie biorąc Heliosa + pierścienie (już masz go pewnie z dwa centymetry od soczewki), ustaw ostrość, przymknij ręcznie przysłonę (konieczne dla większej GO) i pstryknij. Oczywiście można tylko ...
    O 5 rano w zasadzie nie ma znaczenia, najbardziej przeszkadza przesłona :-D
    Używam C 100 2.8 i polecam, ale jak się nie ma, co się lubi to się lubi.....
    Ostatnio edytowane przez Bouli_wro ; 28-07-2011 o 18:13 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Hmm.. czyli sam tamron 90mm nie nadałby się do fotografowania owadów? A gdyby jednak coś na niego nałożyć? Albo co by było po przykręceniu do niego heliosa?

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zależy jak wielkie są te owady sam nadaje się np. do motyli, ważek, pszczół i tego typu wielkości owadów, jak chcesz większe powiększenie to musisz stosować do niego pierścienie, mieszki, i inne
    Pierścienie pośrednie moim zdaniem powinnaś i tak kupić, czy do twojej C 50 1.8 jako początki makrofotografii, czy do późniejszego zastosowania z dedykowanym obiektywem macro.
    Ostatnio edytowane przez Bouli_wro ; 28-07-2011 o 18:37

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja zaczynałem od soczewki makro. Jest to tanie rozwiązanie, a pozwala się w praktyce zorientować, czy w ogóle się chce taki typ fotografii uprawiać (cierpliwość itp.). Oczywiście szybko kupiłem canona 100 2.8. Jeśli jesteś pewna, że chcesz robić makro to od razu kup szkło, jeśli nie - spróbuj najpierw z soczewką.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Coś już napisał

Domyślnie

Na początek -Raynox , pierścienie pośrednie, lub pierścień odwrotnego mocowania do twojej 50- tki.
    Najłatwiej kupić drogie szkło , tyle że rozczarowania później będą nieco większe.
    Jeśli nie zamierzasz robić makro zawodowo, idź po najmniejszej finansowo linii oporu.

Domyślnie

A ja polecam odłożenie lustrzanki Pod linkiem ciekawy wywiad o makrofotografii i sprzęcie do niej - http://fototv.pl/wideo/wywiady/marek...ski-macro.html
    6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
    past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0

Paweł Postaleniec fotoBLOG

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Na początek zainwestuj w pierścienie pośrednie albo raynoxa, nawet z 50-tką dadzą całkiem fajne efekty, jak Ci się spodoba to za jakiś czas kupisz szkiełko dedykowane do makro a czy to pierścienie czy to raynox i tak się przydadzą jak będziesz chciała walczyć o większe skale odwzorowania niż te, które daje np. 90 tamrona.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów