Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: Makrofotografia - proszę o porady.

Domyślnie Makrofotografia - proszę o porady.

Hej!
    Od bardzo dawna marzy mi się robienie zdjęć makro. Postanowiłam zacząć. Nie jestem jednak jeszcze doświadczona w tym temacie. Na początek postanowiłam znaleźć jakieś tanie rozwiązanie. Mam canona 50d i obiektyw 50mm 1.8 II. Zastanawiam się jakby to mogło wyjść gdybym dołączyła za pomocą pierścienia odwrotnego mocowania heliosa 44m-4? Czy nie powstałoby za duże winietrowanie? Co powinnam dokupić do tego zestawu? Jakieś pierścienie, soczewki, dyfuzor? Co będę mogła sfotografować takim zestawem i z jakimi efektami?

Myślałam też o kupnie tamrona 90mm f/2.8 Di Macro, ale musiałabym wydać całe moje oszczędności, więc szukam tańszych opcji.
    Ewentualnie może mi ktoś dopowiedziec co przydałoby się dokupić do zestawu canon 50d plus ten tamron i czy jest jakiś test na ten obiektyw? Jakoś nie mogę znaleźć.

Będę bardzo wdzięczna za rady i pomoc.

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Kup Tamrona i tyle... nie baw sie w rozwiazania posrednie bo i tak skonczysz na obiektywie makro... po co zatem tracic i czas i kase... Kup nawet uzywanego tamrona.. na allegro i po 800 zl mozna dostac.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Domyślnie

Jeżeli masz odrobine smykałki do majsterkowania (można poprosić kolegę) polecam obiektyw ze starej poczciwej smienki jak tu http://www.skibek.pl/zts/2010/09/obi...makro-za-20zl/ osobiście wykonałem sam coś takiego i z czystym sumieniem polecam. Swoją smienke zamontowałem w zaślepce od aparatu i przykręciłem śrubkami do takiej blaszki która jest dołączona do zestawu (aparat smienka) wygląda to owiele estetyczniej niż w przedstawionym linku.Mam też możliwość kręcenia odległością w obiektywie co daje oczywiście zmiane skali odwzorowania. Ostrość ustawiamy bujając się :-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Kiedys miałem do macro Raynox DCR-250 na Tamronie 17-50 jednak powiększenie mnie nie satysfakcjonowało i go sprzedałem, także podobni ejak przedmówca polecam zakup obiektywu macro.
    EOS 40D+Tamron 17-50mm F/2.8 Di II+C 85mm 1.8+Zamiennik OC-E3 Delta+Speedlite 430 EXII-2xSanyo eneloop 2000mAh-Powerex MH-C9000+Sandisk Compactflash 4 GB Extreme III+Velbon Sherpa 600R

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paprotka Zobacz posta
    ...może mi ktoś dopowiedziec co przydałoby się dokupić do zestawu canon 50d plus ten tamron i czy jest jakiś test na ten obiektyw? Jakoś nie mogę znaleźć.
    Proszę bardzo - Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro - test obiektywu.

Bardziej uniwersalny mógłby być Tamron SP AF 70-200 mm f/2.8 Di LD (IF) MACRO
    ale niestety jest jeszcze droższy...

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 28-07-2011 o 16:42
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Tamron, to najlepsze rozwiązanie. Można przechodzić etapy przejściowe z konwerterami, pierścieniami pośrednimi itp. Jeśli Cię to wciągnie, to i tak skończysz na Tamronie lub C 100/2,8, którego można już mieć za ok. 1200 (używka). Jeśli robisz zdjęcia w terenie, to dla wygody i efektów warto zainwestować.

Domyślnie

Dziękuje. Chyba macie racje z tym obiektywem, pewnie warto zainwestować w tego tamrona. Niestety na droższy już na pewno nie będzie mnie stać. I dziękuje za test, myślałam że nie ma go na optycznie bo wpisując w google zazwyczaj te strony wyskakiwały mi pierwsze a teraz nic.

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Proszę bardzo - Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro - test obiektywu.

Bardziej uniwersalny mógłby być Tamron SP AF 70-200 mm f/2.8 Di LD (IF) MACRO
    ale niestety jest jeszcze droższy...

Pozdrówka!
    Srednio mi sie widzi tego typu szkielko do makro... Chyba ze do makro motyli albo innych owadow wielkosci dloni Niestety nie wszystko co ma napis Macro sie chyba do tego nadaje.... Autorce polecam zakup tego Tamrona i zabawe z makroswiatem.... Soczewki, Raynoxy i inne wynalazki moga szybko zniechęcic.... Obiektyw nawet jak dojdziesz do wniosku ze to nie to, to albo wykorzystasz jako ostra portretowke albo.... z niewielka stratą odsprzedasz.
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 28-07-2011 o 17:07
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Hej!
    Zapinasz do swojej stałki pierścienie
    http://allegro.pl/pierscienie-posred...733178882.html
    przełączasz ją w tryb MF i masz ekstra makro z potwierdzeniem ostrości.
    Robiłem na takim zestawie i jest bardzo OK. Po co inwestować w dedykowany obiektyw.

pozdr
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Do zabawy w macro możesz używać na początku 50mm 1.8 II i heliosa 44m-4 z pierścieniami pośrednimi zamiast łączyć je na odwrotkę :-D Pierścienie to nie aż taki wysoki koszt.
    Przykład fotki z heliosa 44m-4 + pierścienie

http://shotgallery.net/content/Macro...retiosa_01.jpg
    Ostatnio edytowane przez Bouli_wro ; 28-07-2011 o 17:39

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów