Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: Canon 5D II-problem z ekspozycją

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

No niestety pomiar światła to jest właśnie ta jedyna rzecz za którą nie lubię Canona. Ci którzy przesiedli się z innego systemu muszą z tym żyć, chwaląc za to inne dobrodziejstwa tego systemu.
    W pracy używam wyłącznie trybu myślenie+M, natomiast się zaczyna jak idę na spacer, biorę aparat i wyłączam myślenie, pozostając przy Av lub P - i tak lecę wszystko na rawach, więc szarpaczka zaczyna się przy kompie.
    Cóż, może nadejdzie taki dzień że stworzą aparat w którym znajdą się wszystkie najlepsze bebechy z dostępnych na rynku systemów.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

W moim 5dII tablica 18% naświetlona z pomiarem punktowym daje wartości RGB 114,114,114. Aby uzyskać "zalecane" 117 wymagana jest korekta ekspozycji ok.+0,1EV czyli o tyle mniej więcej niedoświetla 5DII. Ponieważ nie mam w tym zakresie jasno sprecyzowanych wymagań taka różnica jest w mojej bardzo amatorskiej praktyce aceptowalna.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu

Domyślnie

w komputerze można szarpać jak jest co...w canonie szarpanie kończy się bandingiem. Szczerze-zaiwestowałem kupę kasy w sprzęt i zdecydowałem się na canona, to była dla mnie przesiadka z nikona...póki co jakoś, mówiąc delikatnie, nie widzę żadnych zalet, same problemy, z którymi do tej pory się nie zetknąłem...bardzo kiepski AF chyba pod każdym względem, mniej informacji w światłach, kłopot z pomiarem,banding przy wyciąganiu z RAW, kiepska współpraca z 580ex, niższy x-sync...tak to jest jak się zechce czegoś czego się nie ma...pełna klatka w Canonie...cóż-zalety-35 1.4, którego nigdzie nie można dostać i 135 2.0, której brak w nikonie.to by było na tyle.ciężko to wydostać z siebie po fakcie, ale na chwilę obecną muszę przyznać to żałuje. Aparat powinien nie przeszkadzać w robieniu zdjęć, a teraz mi przeszkadza.Mam nadzieję, że czas to zmieni, zresztą i tak już nie mam wyjścia.

Bywalec Awatar oasisman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    w komputerze można szarpać jak jest co...w canonie szarpanie kończy się bandingiem. Szczerze-zaiwestowałem kupę kasy w sprzęt i zdecydowałem się na canona, to była dla mnie przesiadka z nikona...póki co jakoś, mówiąc delikatnie, nie widzę żadnych zalet, same problemy, z którymi do tej pory się nie zetknąłem...bardzo kiepski AF chyba pod każdym względem, mniej informacji w światłach, kłopot z pomiarem,banding przy wyciąganiu z RAW, kiepska współpraca z 580ex, niższy x-sync...tak to jest jak się zechce czegoś czego się nie ma...pełna klatka w Canonie...cóż-zalety-35 1.4, którego nigdzie nie można dostać i 135 2.0, której brak w nikonie.to by było na tyle.ciężko to wydostać z siebie po fakcie, ale na chwilę obecną muszę przyznać to żałuje. Aparat powinien nie przeszkadzać w robieniu zdjęć, a teraz mi przeszkadza.Mam nadzieję, że czas to zmieni, zresztą i tak już nie mam wyjścia.
    ....z Twojego opisu wynika, że zmieniłeś system w ciemno (w przenośni i dosłownie).... :-?
    Ostatnio edytowane przez oasisman ; 28-07-2011 o 23:53
    |Canon|

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oasisman Zobacz posta
    ....z Twojego opisu wynika, że zmieniłeś system w ciemno (w przenośni i dosłownie).... :-?
    hmmm...no nie do końca bym powiedział. W sumie wydawało mi się, że wiem na jego temat już wszystko. Jednak praktyka i używanie własnego przez 2 tygodnie robi swoje.

z tym dosłownym znaczeniem to już prędzej

U mnie problem dotyczy głównie obróbki, bo stosuję "cięższą" -tak bym to określił i w sumie wyciąganie z obrazu co się da to dla mnie ważna kwestia.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 29-07-2011 o 01:25

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

No to ponownie zmień system a będziesz zadowolony.

Początki nałogu

Domyślnie

dzięki za radę, ale trochę za późno. raczej muszę zrobić tak żeby być zadowolonym. Nastawiałem się w sumie na 5dmark3 lub wyżej w przyszłości, choć jak tam dobiją pikselami do 30M to może być jeszcze gorzej.zobaczymy
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 29-07-2011 o 08:21

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Nie zgadzam się. Kilku moich kolegów zmieniło system z Sony na Canona (A700 na 7D i A900 na 5D2) po czym, między innymi z powodu problemów z prawidłową ekspozycją wrócili do Sony i są bardzo zadowoleni.
    Nie ślubowałeś wierności Canonowi. Po co się męczyć?

Początki nałogu

Domyślnie

nie ślubowałem...ale wydałem kupę kasy na sprzęt i sprzedaż wszystkiego raczej mi się nie opłaci po miesiącu użytkowania. Jakby to chodziło tylko o ekspozycje to nie byłoby takiego problemu...lista jest troszkę dłuższa.

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Mimo wszystko uważam, że strata finansowa jest nieadekwatna do "męczarni".

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów