Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Canon 5D II-problem z ekspozycją

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

wygląda na to, pomiędzy spotami aparatów nie ma takiej różnicy. Sprawdzałem na białej powierzchni-było to samo. Różnica jest w niektórych sytuacjach (ciemnych) - nikon naświetla o 1/3 więcej.
    Nie porównuje do sekonica bo przypuszczam, albo to inny lekko, pomiar, albo ja nie obsługuję tego właściwie do warunków.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 30-07-2011 o 11:51

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    wygląda na to, pomiędzy spotami aparatów nie ma takiej różnicy. Sprawdzałem na białej powierzchni-było to samo. Różnica jest w niektórych sytuacjach (ciemnych) - nikon naświetla o 1/3 więcej......
    No to w zasadzie wszystko jasne. Oba mierzą tak samo (1/3 to nie różnica w warunkach domowych). Na "matrycowym" różnice będą bo oba aparaty używają innych algorytmów wyliczania ekspozycji. "Centralnie ważony" też może być różny bo różne wagi mogą (i pewnie są) przypisane pomiarom w zależności od odległości od środka.

Wniosek jest jeden. Trzeba się przyzwyczaić do aparatu i będzie dobrze. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu

Domyślnie

Prawda jest taka, że coś czuję, że większość fotek w Nikonie była naświetlona podobnie (choć może ciut bardziej) ale nie zwracałem na to uwagi bo w PP, nic mnie aż tak nie drażniło, jak banding w Canonie. W tym systemie trzeba po prostu inaczej komponować wejściowy histogram z RAW. Dzięki za pomoc Janusz.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    .... nic mnie aż tak nie drażniło, jak banding w Canonie. ......
    Hmmmmmm.... to jest też coś w co nie bardzo wierzę. :-)

Banding? Którego odRAWiacza używasz. W tych lepszych nie ma żadnego bandingu chyba, że coś jest tragicznie niedoświetlone i wyciągasz z cieni do bólu.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu

Domyślnie

ACR najczęściej. Wyciągam z cieni czasem mocniej to prawda...właśnie stąd całe zamieszanie z ekspozycja.

Uprawnienia umieszczania postów