Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Canon 5D II-problem z ekspozycją

Widok wątkowy

Początki nałogu

Domyślnie

Unlike in-camera metering, handheld, incident light metersdon’t require multi-patterned readings, complex exposurecontrol systems, or +/- exposure correction when they fail.They are, in fact, the simplest and most direct way to determineexposure. And because incident meters measure the light thatfalls on your subject, they provide camera settings that renderthe image exactly the way it appears. Blacks are black. Graysare gray. Whites are white

"W przeciwieństwie do pomiaru ekspozycji w aparacie, miernik światła padającego nie wymaga wielosegmentowych odczytów, skomplikowanych systemów pomiaru eskpozycji lub korekt +-, w przypadki gdy pomiar pomiar zawodzi. Miernik światła padającego jest najprostszym i bezpośrednim rozwiązaniem do pomiaru ekspozycji. Ponieważ "miernik" światła padającego mierzy światło które pada na obiekt, zapewnia ustawienie aparatu które generują obraz dokładanie takim jakim jest. Czerń jest czarna, szarość szara, biel-biała.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Janusz- przede wszystkim to dzięki wielkie za zainteresowanie tematem i nie pozostawienie sprawy na boku. Widzę, że opiekujesz się też "nowymi" w canonie

Myślałem o światłomierzu odbitego. Kopułka, światłomierz padającego też powinien dawać te same rezultaty co pomiar na szarą kartę. Na białą kartkę papieru pomiar powinien się różnić o 2 i 1/3 EV - około. Tj. to co zmierzysz kopułką i aparatem. Kopułka powinna być "schowana" - nie wysunięta bo pomiar "płaski".

EDIT: Kopułka oczywiście w kierunku aparatu - nie lampy
    Nie mam światłomierza do odbitego.Nie mam też szarej karty. Zrobiłem zgodnie z zaleceniem na ścianie (powiedzmy białej). Kopułka schowana,w kierunku 90stopni od ściany w stronę obiektywu. Ustawiłem w aparacie korektę o +1 1/3 EV (POMYLIŁEM SIĘ!!!) żeby sprawdzić czy wyniki pomiaru będą zbieżne. I kurcze...żeby było ciekawiej to są prawie zawsze. TYLKO to nie różnica 2 1/3 ale 1 i 1/3? hmmm

znalazłem szary obiekt w domu...czy z kopułką schowaną czy wyciągnięta rezultat ten sam. Aparat musi być na chyba 1/3 EV żeby ekspozycja była równa, biorę do ręki nikona i jest idealnie jak w światłomierzu
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 29-07-2011 o 23:12 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów