Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Canon 5D II-problem z ekspozycją

Początki nałogu

Domyślnie Canon 5D II-problem z ekspozycją

Witam,

Od stosunkowo niedawna dołączyłem do posiadaczy Canona. Wcześniej używałem Nikona D300, teraz mam 5D Mark II. I tu się zaczynają schody...
    wszystkie zdjęcie wydają się być niedoświetlone, do tej pory przywykłem do poprawnej ekspozycji z Nikonem, o co chodzi?, zdjęcie wymagają korekty +2/3EV, czy to normalne z tą puszką, czytałem parę opinii na zagranicznych forachi wygląda na to, że nie jestem sam, pytanie tylko czy to standard z tym body, czy wyjątkowe przypadki nadające się do serwisu. Proszę nie piszcie tylko, że to kwestia znajomości sposobu pomiaru światła bo w Nikonie używałem świadomie wszelkich pomiarów i efekt był przewidywalny, prawie zawsze naświetlał dobrze a teraz średnio jest.Wiem, że część histogramu lecącego w lewo to winieta od przesłony 1.4 ale to inna sprawa. Będę wdzięczny za informację od użytkowników tego aparatu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    w sumie to nawet przesuwam suwak o +1 do +1,3 EV...
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 27-07-2011 o 23:07 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

przyznam szczerze ze i mnie coś zaniepokoiło...
    po 50d gdzie z pomiarem nie było problemu tu faktycznie muszę sporo "prześwietlać"
    wiec i ja wdzięczny będę za pomoc w tym temacie...
    szkiełko i oko

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

W Canonie dziwnie działa pomiar matrycowy, bo jest skorelowany z wybranym punktem AF i może stąd różne dziwy wychodzą?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Bez zdjęć i przykładów,trudno cokolwiek mówić.Korekty o 1EV czy więcej to rzecz normalna,po to są. Ale żeby ocenić czy aparat właściwie działa trzeba zobaczyć na jakim kadrze były niezbędne. Np. śnieg czy węgiel ?

Domyślnie

dodam, że A700 też był bardziej przewidywalny i do dziś ta materia w 5Dmk2 jest dla mnie dość zagadkowa.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

To zmień pomiar ekspozycji - nazwy nie pamiętam - na ten przy którym w kwadraciku nie ma żadnej ikonki.

Początki nałogu

Domyślnie

Jakby to była kwestia trybu pomiaru ekspozycji to bym nie zakładał tematu na forum...dajcie spokój.
    Prawda jest taka, że w Canonie 5D2 kwestia prawidłowej ekspozycji jest szalenia istotna, z prostego powodu, podczas wyciągania zdjęć w jakiejkolwiek wywoływarce banding daje się ostro we znaki już od niskiego iso. Niezły syf szczerze mówiąc. Kurcze sprawdzałem podobne kadry z Nikonem i w sumie pomiary f i migawki są dość podobne, a rezultat ciut inny.
    Pewnie nie do końca łapie sprawę ale czemu pomiary ze światłomierza w aparacie są tak różne od pomiarów mojego Sekonica. Jak ustawię wszystko w M jak podaje sekonic to mam perfekcyjną ekspozycję, a pamiar z Canona zawsze daję niedoświetlenie. Pewnie wynika to z różnic w sposobie pomiaru dwóch urządzeń, ale na tym się aż tak nie znam.

PS: nigdy nie korzystałem i nie korzystam z matrycowego - zawsze punkt lub skoncentrowany
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 28-07-2011 o 14:31

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Sfotografuj na "M "białą kartkę lub ścianę.[bez korekt ekspozycji] i pokaż Te fotki.
    One pokaża prawdę o pomiarze w aparacie.

Początki nałogu

Domyślnie

Wrócę do domu fotki zrobię i pokaże. Wiem jednak, że gdy sprawdzałem na białej kartce to wychodziło, w ten sposób, że peak histogramu był przesunięty lekko w lewo (na początku zdębiałem jak włączyłem histogram, ale to była kwestia winiety w 50 1.4) po włączeniu funkcji korekcji brzegów kadru sprawa wygląda inaczej, podobnie na wyższych przesłonach ale wciąż nie jest tak by peak histogramu był idealnie w centrum. W nikonie d300 na białej kartce peak histgramu jest wąziuteńki, idealnie w centrum
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 28-07-2011 o 15:02

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    To zmień pomiar ekspozycji - nazwy nie pamiętam - na ten przy którym w kwadraciku nie ma żadnej ikonki.
    Jakiś czas temu tak właśnie zrobiłem i zauważyłem poprawę. Nadal nie mam jednak zaufania...
    To jest centralnie ważony usredniony

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów