Na potrzeby pewnego projektu musiałem dokładnie porównać wymiary matryc lustrzanek. Przekątnych i powierzchni. Sprawa nie jest odkrywcza, ale wrzucam, może komuś się przyda takie zestawienie.
Na potrzeby pewnego projektu musiałem dokładnie porównać wymiary matryc lustrzanek. Przekątnych i powierzchni. Sprawa nie jest odkrywcza, ale wrzucam, może komuś się przyda takie zestawienie.
tu masz nawet graficzne porównania
>>>> TUT <<<<
Dla mnie jako początkującego takie liczbowe/graficzne porównanie wielkości matryc (szczególnie powierzchnia) uzmysławia mi jaka jest przepaść pomiędzy FF a cropem.
Marcin
Przepaść w cyferkach - zapewne...
W jakości zdjęć - IMHO niewielka, ale mocno zależna od tego,
co do tej matrycy przyłożysz z przodu.
Mam dwa cropy - Canona oraz Olka i jakoś żadnej przepaści nie widzę...
Więc jak ktoś chce, to niech się "podnieca" cyferkami, ja tam wolę robić fotki
Pozdrówka!
Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 28-07-2011 o 15:15
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Ostatnio edytowane przez Sayeret ; 28-07-2011 o 15:23
EOS 40D+Tamron 17-50mm F/2.8 Di II+C 85mm 1.8+Zamiennik OC-E3 Delta+Speedlite 430 EXII-2xSanyo eneloop 2000mAh-Powerex MH-C9000+Sandisk Compactflash 4 GB Extreme III+Velbon Sherpa 600R
Zdaje sobie dobrze sprawę, że dużo zależy od tego jaki obiektyw się przypnie więc z tym się zgadzam z Tobą w 100%. Tylko dlaczego - wszyscy dążą do FF - choćby wypowiadający się w wątku o wymianie 50D na 5D
<TUTAJ>
Sam jako posiadacz 50D nie miałem w rękach FF więc moge opierać się jedynie na zdjęciach, liczbach, opiniach innych.
Marcin
Widzisz... te dwa cropy są w moim posiadaniu, natomiast z FF kontakt mam pomimo iż nie posiadam,
i na tej bazie JA wyrobiłem sobie opinie taką, a nie inną, więc... ;-)
Oj, tam! Oj, tam! Nie wszyscy... nie generalizuj proszę ;-)
Niektórzy mają "parcie" na wymianę cropa na FF, bo to jest teraz "trendy"
inni wierzą, że dzięki temu zaczną robić wreszcie lepsze fotki, a jeszcze inni...
Pracę naukową można by na ten temat napisać.
Ja miałem, i...nie widzę potrzeby posiadania FF. Wystarcza mi to co mam teraz.
W szkła natomiast zainwestowałem i... tu widzę różnicęto się nazywa przepaść
Pozdrówka!
Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 28-07-2011 o 16:13
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Warto by jeszcze było dodać cropa Sigmy, Olka no i kilku kompaktów.
Jeszcze większa przepaść będzie między cropem a kompaktem (nawet zaawansowanym). Dla porządku należałoby również uwzględnić liczbę pixeli, a więc rozmiar pojedyńczego pixela.
Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)
Do końca tygodnia postaram się uaktualnić zestawienie w ramach społecznej misjiZ rozmiarem pojedynczego piksela byłby już kłopot, bo zestawienie trzeba by rozbijać na poszczególne aparaty (np, przynajmniej grupy aparatów)