Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Porównanie wielkości matryc

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Osobiście posiadam jednocześnie FF i cropa i uważam, że częściowo dziobolek ma rację.
    Pisanie o tym, że jest przepaść, to woda na młyn producenta i lekka przesada. Moje 7D spisuje się niegorzej niż 5D, tylko używam ich stosownie do określonych celów, do których zostały stworzone
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

IMO plastyka zdjęć z FF jest zupełnie inna niż cropa a nawet najlepszy kompakt wysiada przy cropie, że nie wspomnę o FF. Oczywiście złe zdjęcie można zrobić z wykorzystaniem FF.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    IMO plastyka zdjęć z FF jest zupełnie inna niż cropa a nawet najlepszy kompakt wysiada przy cropie, że nie wspomnę o FF. Oczywiście złe zdjęcie można zrobić z wykorzystaniem FF.
    I tutaj jest meritum całej tej batalii FF vs crop, ponieważ nic nei dorówna pelnej klatce kiedy rozmawiamy o plastyce np w portretach. Posiadałem C 85 1.8 podpięte do mojego 40D i testowałem 5D znajomego z tym samym szkłem na tej samej scenie i to właśnie przy stałkach przy max otwartej przyslonie ta różnice widać. Panowie cudów nie ma to w końcu porównanie 38%(crop) i 100%(FF). Inna sprawa że do mniejszych formatów odbitek i zdjęć innych tematycznie niż portret itd pełnej klatki nie potrzeba i crop równiez spełni swoje zadanie
    EOS 40D+Tamron 17-50mm F/2.8 Di II+C 85mm 1.8+Zamiennik OC-E3 Delta+Speedlite 430 EXII-2xSanyo eneloop 2000mAh-Powerex MH-C9000+Sandisk Compactflash 4 GB Extreme III+Velbon Sherpa 600R

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

To co słusznie pisze Mac,mozna uzupełnić o róznicę między FF a średnim formatem i średnim a wielkowymiarowym formatem.Wielkowymiarowy z kolei przegrywa z każdym wyspecjalizowanym aparatem do...itp.
    Tak to jest i będzie jeszcze długo.Oczekiwanie że komórka zrobi lepsze zdjęcia od wielkoformatowca to długie oczekiwanie.Mozna sobie przybliżyć temat i poczytać o przyczynach tego stanu rzeczy,ale kwestionowac tą prawidłowość ?
    Nacisnąc spust to jedno a "zobaczyć" to zdjęcie to inna rzecz.Aparat tego nie zapewni.Efekt zależy przeciez również od tego jaki sprzęt nam pokazuje zdjęcie.[polecam świetne tutoriale Janusza Body w Tipsach iTrickach,Posty o monitorach autorstwa Czornyja, Tom 01 i inne materiały na forum]]Na koleżeńskich spotkaniach fotografujących koledzy często pytają skąd opinia że aparat x jest lepszy od y.Oni sprawdzili i nie widzą różnicy.Zapytani o PP i o to na czym te fotki oglądali wymieniają sprzęt który nie ma możliwości pokazania różnicy.
    Inną zupełnie rzeczą jest wybór ze względu na osobiste preferencje,rodzaj fotografii uprawianej czy zasobność portfela.

Domyślnie

Szkoda że C/N/S nie mają w swojej ofercie czegoś z cropem ~0,8x, wiele szkieł mogłoby się nadawać.
    Blog | DeviantArt
    A900,5Dmk2

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Panowie Janek1977, dziobolek proszę kontynuować te personalne rozgrywki tutaj:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=77380
    To wątek o wielkości matryc, a nie osobistych poglądach na temat tego co kto widzi, a czego nie .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 02-08-2011 o 14:53
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów