kup Canona ef-s 10-22 o ile to jest tanio, najtańszy UWA to chyba Tamron 11-18 miałem moim skromnym zdaniem używalny w szczególności do krajobrazów rogi trochę miększe ale w krajobrazach niekoniecznie musi to być widoczne, autofocus bz-bz i wolniejszy niż canon ale krajobraz zwykle nie ucieka, mało winietuje no nie wiem co jeszcze powiedzieć zrobiłem nim sporo dobrych zdjęć kup tanio używkę sprzedasz w podobnej cenie opiniami że be i fuj bym się nie przejmował aha używałem od f4.5 (przynajmniej od czasu do czasu) czy ile on tam miał i dla mnie było wystarczająco ostro. m42 jeśli ma być konkretnie szeroko to nic takiego co dałoby się kupić nie istnieje, mało szeroko to kultowy flektogon 20 (i ile dobrze pamiętam) miałem nawet działał ale dla mnie za wąsko ewentualnie tokina at-x pro 17 (ma mocowanie ef) też miałem bardzo fajne szkiełko z ciekawym i przydatnym bajerem (może kręcić skalą odległości i może nie kręcić) ale koszt takich obiektywów będzie porównywalny do tamrona 11-18 a szerokość mało porównywalna.