Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Wymagania znajomych

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Domyślnie

Dzięki wszystkim za rady.

Już po wyjeździe i z nowym podejściem do sprawy.

Dla sprostowania: nie kazali, ale męczyli.

Sposób się znalazł, w większości przypadków wystarczyło chodzić z aparatem na wierzchu gdzieś na uboczu i co 15 min jakieś zdjęcie zrobić.

Na szczęścia z wrzucaniem na Fejsa nie ma problemu, bo nawet powiedziałem, że mogę od razu zgrać, tylko natychmiast padło pytanie: "A co to za format CR2?", więc na razie spokój.

I faktycznie zdjęcia można podzielić na kategorie 'dla siebie' i 'dla znajomych', z tym, że pierwsze podobają się bardziej, a drugich jest więcej

Wyjazd tak czy inaczej udany (Iran miejsce nietypowe) i jak ogarnę te zdjęcia, to może kilka ładniejszych pokażę do krytyki.

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tego typu przebojów nie miałem, natomiast miewałem przeboje z oddawaniem zdjęc - ze 100 zdjęć zrobionych podobało mi się może 10 i te wywołałem z RAWów, natomiast ludzie truli, że chcą wszystkie.

Zacząłem batchowo wołać wszystko w DPP (żeby mieć efekt jak w JPEGu) i pomniejszać - "macie, wybierzcie sobie, które mam obrobić" albo po prostu oddaje im bez obróbki.

Ostatnio przy różnych okazjach i wyjazdach, lubię się bawić w ujęcia reporterskie (fascynacja stałką 35 mm na FF ) i focę moich znajomych, to wręcz się dziwnie czują w jakich miejscach ich focę.
    Dzięki temu przywykli, że w dziedzinie fotografii, to ja lubię chodzić własnymi drogami. Czasem po prostu ktoś zaproponuje "o, zrób zdjęcie, fajnie wyjdzie".

Grunt to się nie spinać i nie grać obrażonego "ahtysty"
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Domyślnie

Dokładnie tak jak powiedział tormentor ,albo kup Nerwosol lub zmień znajomych

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Każdy kto posiedzi trochę na forum zaczyna chyba mieć aspiracje do robienia zdjęć którymi może się pochalić - no właśnie, przed kim?
    No chyba tu na forum i jeszcze przed najbliższą rodziną, gdyż oni znajdą trochę czasu na wczucie się.
    Ale co zauważyłem : gro znajomych chętnie ogląda zdjęcia zrobione na automacie i to takich właśnie jak leci - jak wygląda stołówka, jakie były pokoje, co widać było przez okno itp.
    A niech mają, od czasu do czasu staję i pstrykam dookoła.
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Coś już napisał Awatar fafinek

Domyślnie

Zgadza się, każdy ma różne priorytety, jeden woli obejrzeć standard pensjonatu czy hotelu w którym się było lub okolice z GRUBSZA i tym się zadowoli, bez idealnej kompozycji, nasycenia kolorów, tonacji barw... Takie zdjęcia "do pokazania" znajomym nie wymagającym wiele również są potrzebne. Zawsze ktoś może stwierdzić: "Byleś tam i tam a tylko takie zdjęcia przywiozłeś?"
    Canon: 550D + BG-E8 / 18-135 IS / 50 1.8 II*/ 100-400 4.5-5.6 L IS USM/ cpl, uv i inne.

*[in progress]

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysz Zobacz posta
    Odpowiedziałem że 3.
    W tym momencie padło pytanie dlaczego tak mało?!
    Już lekko zdziwiony powiedziałem, że niewiele ciekawego widziałem.
    Moze faktycznie niewiele widzisz ? Ja mam stylistke, ktora przy niby prostych sesjach - ja, modelka, tlo - plumknela z boku kilka razy takie foty, ze mi szczeka opadla. Technicznie slabe, ale ekspresja, kompozycja mistrzowska.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tormentor Zobacz posta
    Ostatnio przy różnych okazjach i wyjazdach, lubię się bawić w ujęcia reporterskie (fascynacja stałką 35 mm na FF ) i focę moich znajomych, to wręcz się dziwnie czują w jakich miejscach ich focę.
    Dzięki temu przywykli, że w dziedzinie fotografii, to ja lubię chodzić własnymi drogami. Czasem po prostu ktoś zaproponuje "o, zrób zdjęcie, fajnie wyjdzie".

I to jest najlepsza opcja, oni mają focie na FB, a ty masz frajde z klepania pseudo-reportażu. Przy okazji może wyniknąć z tego sporo ciekawych zdjęć.

Cytat Zamieszczone przez grzegorzki Zobacz posta
    Moze faktycznie niewiele widzisz ? Ja mam stylistke, ktora przy niby prostych sesjach - ja, modelka, tlo - plumknela z boku kilka razy takie foty, ze mi szczeka opadla. Technicznie slabe, ale ekspresja, kompozycja mistrzowska.
    Czasem dobrze posłuchać się innych osób - zwłaszcza jeśli mają jakiekolwiek doświadczenie w tworzeniu obrazów, chociaż raz na jakiś czas i amatorowi uda się dostrzec taką sytuację, na którą sam byś nie wpadł.

I jeszcze jedno, na tego typu wyjazdach fotografuję normalnie canonem, a dla znajomych robię foty Samsungiem. Łatwiej to później ogarnąć, jak wszystko nie jest z jednego aparatu, na jednej karcie pamięci

Cytat Zamieszczone przez lukasz5DmkI Zobacz posta
    Dokładnie tak jak powiedział tormentor ,albo kup Nerwosol lub zmień znajomych
    Zmieniać znajomych bo zmuszają cię do częstszego kłapania lustrem? Nonsens.
    Poza tym, naprawdę nie wiem, ile trzeba kłapać, żeby taki aparat zajechać przez te 2-3 lata. Sam naprawdę nie ograniczam się z ilością robionych fot, a przez 1,5 roku nabiłem 23.000 zdjęć jednym aparatem. Wliczając w to fotografię zarobkową, strzelanie amatora i fotografię dla siebie samego. )
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 07-08-2011 o 11:07 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tormentor Zobacz posta

Dokładnie. Jak się człowiek wczuje w repo i robi zdjęcia nie tylko tam, gdzie grupka się ustawia na tle kolejnej obciachowej atrakcji turystycznej, to może wyjść coś na prawdę fajnego. (polecam looknąć np na foty allxages'a kiedy to towarzyszył muzykom w ich tourach, albo jeszcze jakieś foty z wycieczki, tam gdzie były renifery w tej serii )
    Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    I to jest najlepsza opcja, oni mają focie na FB, a ty masz frajde z klepania pseudo-reportażu. Przy okazji może wyniknąć z tego sporo ciekawych zdjęć.
    No właśnie
    Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Sam naprawdę nie ograniczam się z ilością robionych fot, a przez 1,5 roku nabiłem 23.000 zdjęć jednym aparatem. Wliczając w to fotografię zarobkową, strzelanie amatora i fotografię dla siebie samego. )
    Szacun

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Ja zawsze staram się robić zdjęcia w 2 kategoriach
    - jak żyłem, gdzie mieszkałem,jak wyglądal hotel,jak okolica, i kilka fot do pokazania, nawet przy okropnej pogodzie, całe niebo białe kolory blade itp. Po co? Żeby je mieć, w razie gdybym już tam nie wrócił.Znajomi popatrzą, rzucą okiem na szybko, poświęca caaaałe kilka sekund albo i mniej żeby powiedzieć "fajne" , po czym pora na kolejne zdjęcia
    - druga kategoria, czyli te najlepsze ujęcia, "zapierające dech w piersiach"

Myślę, że trzeba pójść na kompromis, mieć coś, żeby znajomi mogli się pośmiać, pstryknąć komuś fotkę z zaskoczenia, żeby się potem wspólnie pośmiać, i zrobić kilka takich, z których się będzie dumnych a znajomym szczęki opadną
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów