Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: zamiana 450D

Coś już napisał Awatar sebol1204

Domyślnie

Czas 1/200? Można było zejść do 1/60 i zaoszczędzić iso

Też mam 450D i czasem robie na iso 1600 i ciągnę jeszcze o 2EV i nie jest tak źle.

Może źle ostrzysz lub osdzumiasz?

Puszka jest tania ale dobra, najlepiej jak pokażesz rawa, może soft którym wywołujesz sobie nie radzi :wink:
    2 amatorskie puszki, 2 i pół słoika i jakieś badziewia do zabawy światłem
    Galeria na CB
    Blog

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

[QUOTE=VomitroN;991226]ISO 1600 jest jak najbardziej używalne w 450D. Tylko trzeba to robić z głową. Mam jako backup XSi i czasem nawet próbując wycisnąć jeszcze więcej, dorzucam korektę ekspozycji, bo puszka nie ma ISO 3200. Zdjęcia po wywołaniu wychodzą przyzwoicie.

[QUOTE]

Potwierdzam w zupełności co napisane powyżej, bo sam robie podobnie i zdjecia choć bez rewelacji są dla mnie akceptowalne. Naomiast zdjecie przedstawione przez załozycielkę wątku jest faktycznie gorsze niz być powinno.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VomitroN Zobacz posta
    ISO 1600 jest jak najbardziej używalne w 450D. Tylko trzeba to robić z głową. Mam jako backup XSi i czasem nawet próbując wycisnąć jeszcze więcej, dorzucam korektę ekspozycji, bo puszka nie ma ISO 3200. Zdjęcia po wywołaniu wychodzą przyzwoicie.

Patrząc jednak na tę kościelną fotkę i jej EXIF, mam wrażenie, że mimo wsparcia lampy, wyszła spora ciemnica i potem próbowano rozjaśniania na siłę. Dlatego chętnie zobacze RAWa, bo w winę puszki jakoś trudno mi uwierzyć ;-)
    Oto, co na ten temat mówi Photozone:

The EOS 450D is generally a good performer throughout the ISO range. There're (naturally) no problems at ISO 100/200 and ISO 400 and ISO 800 are also perfectly fine for most scenes.
    However, at ISO 1600 the noise level is starting to spoil the game but it's still usable in some situations.
    It is interesting to compare these results to the old (and frankly underrated) EOS 350D. It features a 8mp sensor (vs 12mp for the 450D) but it has basically a full stop noise advantage at ISO high settings. Thus the higher resolution of the EOS 450D doesn't come for free.

I dalej:

Pros and Cons:
    Cons:
    sub-optimal Live-view mode
    quite noisy images @ ISO 1600.

Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tyle że to i tak nie ma znaczenie w obliczu wymagań jakie ktoś indywidualnie stawia temu co wychodzi z jego puszki.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

No własnie, testy testami, a życie życiem. Dla mnie ISO 1600 jest w wiekszości sytuacji akceptowalne, ale dla kogoś innego pewnie może już nie być. Tak czy siak, jak na razie problem pytającej Lady nie został rowiązany.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

dla mnie max to było 800,

Wklej RAWa

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

A ja na ostatnim ślubie przekonałem się, ze 1600 jest jak najbardziej używalne. Dwa warunki: bdb ekspozycja, nawet czasami lekko prześwietlona i trafienie w punkt, bo przy ISO 1600 po wyostrzeniu robi się już nie przyjemnie. Choć tak jak mówię, jeśli ekspozycję mamy poprawną to i lekkie wyostrzenie niestraszne.

Żeby nie być gołosłownym poniżej załącznik, na full ekranie fota wygląda równie dobrze.

Uploaded with ImageShack.us
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 08-08-2011 o 09:57
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Początki nałogu Awatar biodar

Domyślnie

Nie wiem jak jest (bo nie znam dobrze 450D i nie wiem czy tam jest iso-auto)ale podejrzewam coś takiego: aparat ma ustawione iso-auto a koleżanka ustawiła sobie tylko przesłonę, lub wybrała tryb P. Aparat wybrał sam czas synchronizacji z lampą na 1/200 sek i na wstępie juz poleciał w wysokie iso - bo miał ciemno w pomieszczeniu. Reszta zrobiła sie sama. To tylko podejrzenia, prawie teoria spiskowa

Można w aparacie ustawić stałe iso w tym kościele np 400 lub max 800, wybrać tryb AV i przesłonę, jak ma byc z lampą to dopiąć lampę i niech sobie ta lampa radzi. Lampa podejrzewam jest dedykowana więc pracuje w pełnej automatyce.

Jak bez lampy to to samo iso ale pilnować by czas otwarcia migawki nie był zbyt długi. To chyba najprostrze sposoby jak sie da.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów