Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: zamiana 450D

Mieszany widok

Domyślnie zamiana 450D

Witam Od dawna śledzę forum, ale teraz postanowiłam napisać. Otóż posiadam canona 450D, do tego mam obiektyw tamron AF 17-5mm F/2.8. W studiu i w jasnych wnętrzach wszystko działa elegancko, ale np. przy kiepski oświetleniu trochę wariuje, tzn pojawiają się szumy itd nawet gdy używam lampy. Podczas pracy w studiu z innymi lampami żadnego takiego problem nie ma. A teraz do rzeczy czy sprzedanie tego aparatu i zamianie n. na 40D to dobre rozwiązanie, a może to wina obiektywu? Zajmuje się coraz bardziej fotografią, więc i aparat chciałabym wymienić na lepszy, ale w chwili obecnej mam dość ograniczony budżet. Proszę się nie śmiać z mojego może się wdawać dla wielu głupiego pytania, ale mi naprawdę zależy na odpowiedzi od ludzi bardziej doświadczonych ode mnie. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Może to kwestia af w obiektywie (nie jest to demon celności)?
    A nieostrość potęguje szumy.
    Spróbuj ostrzyć na LV (także manualnie).
    Zamiana na 40d?
    Co zyskujesz?

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Zmiana na 40D poprawi ci ergonomię i AF ale nie jakość zdjęć.
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Domyślnie

dziękuję. Tak jak mówię zdjęcia przy lampach i w świetle dziennym są ok, ale np. kościół choćbym nie wiem jak poustawiała to i tak wszystko zaszumione, ciemne... A może jakiś inny odpowiednik body? A może ja coś knocę? A może zadaje głupi pytania...

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Paula, zanim zmienisz aparat wyciśnij z 450-tki ile się da. W ciemnicy każdy model ma jakieś problemy.
    Trochę mało informacji: w jakich trybach pracujesz, czy lampa w kościele wbudowana czy zewnętrzna, czy pracuje jako główne światło czy tylko doświetlasz, jakie iso, zdjęcia w raw'ach czy jpg. To wszystko + parę innych elementów może wpływać na poziom zdjęć (i Twojego zadowolenia).
    A najlepiej wstaw jakiś z tych nieudanych obrazków.
    Ostatnio edytowane przez andrzej3k ; 26-07-2011 o 14:52

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paula.gs Zobacz posta
    przy kiepski oświetleniu trochę wariuje, tzn pojawiają się szumy itd nawet gdy używam lampy
    Przykład z EXIFem może pomóc w określeniu problemu.
    I takie dodatkowe pytanie, czy szumy widać na odbitkach, które oddajesz klientom, czy tylko na powiększeniu 1:1, podczas obróbki?

Domyślnie

już pokazuję. Na tym zdjęciu widać to najbardziej! Zaznaczam, że to mój reporterski debiut. Mam lampę zewnętrzną, pracuję na manualu, zdjęcia robię w formacie raw.
    Ogólnie zdjęcia zmniejszone są ok, ale na oryginalnym rozmiarze na niektórych są szumy. A to co Wam pokazuję, to już porażka zupełna.

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie

Chyba się powtarzam, na ile widać te szumy na odbitkach (albo po przeskalowaniu na telewizor FullHD, czyli do 2Mpix)?
    EXIF mówi ISO1600, przysłona 4.5, ale czas 1/200, co chciałaś osiągnąć tak krótkim czasem?
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 26-07-2011 o 16:54

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów