Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Stabilizacja powoduje mydlany obraz?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Stabilizacja powoduje mikrodrgania układu optycznego (a dokłądniej jego części).

O ile przy długich czasach nie ma to znaczenia, ponieważ zdjęcie z VC (IS?) prawie zawsze będzie lepsze niż bez, o tyle przy krótkich czasach (jak również ze statywu) te mikrodrgania będą powodować pogorszenie ostrości (ponieważ zdjęcie przy wyłączonej stabilizacji byłoby ostre samo z siebie, czyli albo wystarczająco krótki czas, albo statyw). I tyle, żadnej większej filozofii w tym nie ma.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
    Ale... nasuwa mi się taka uwaga: jeśli patrzymy uważnie w wizjer, to doskonale widać, iż podczas kadrowania "z ręki" aparat cały czas troszeczkę drga, bo wszak ręce fotografa to nie imadło. Czyli w zasadzie nawet przy dość krótkim czasie ekspozycji (spełniającym regułę odwrotności ogniskowej) IS ma szansę skompensować ten drobny i nieunikniony ruch aparatu podczas samej ekspozycji a więc chyba IS nawet wtedy raczej pomaga uzyskać ostre obrazy. Dlatego zapewne jak piszą Koledzy: trudno (oprócz sytuacji specjalnych) znaleźć kogoś, komu IS popsuł ostrość.
    Pozdrawia rozdygotany Leopold

PS. Wczoraj w ramach eksperymentu narobiłem sporo zdjęć na przemian z IS i bez IS, przy różnych ogniskowych i czasach ekspozycji. Obiekt był doskonale nieruchomy: katedra we Wrocku; fotograf jak przypuszczam, całkiem przeciętnie stabilny. Wniosek: dla zdjęć z krótkimi czasami ekspozycji praktycznie nie ma różnicy.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

nie wiem jak nowe szkla (te z IS ~4ev lub hIS), ale np. ze starszymi IS lepiej zawsze wylaczac gdy mamy dobre czasu lub statyw. Z doswiadczenia, nie wyczytanego w necie, ale mojego:

Uzywajac 300 2.8 IS na statywie mialem znacznie mniej ostre zdjecia z IS, oraz fotografujac z reki z dobrymi czasami (np. 1/1000 itd) zawsze mialem wiecej trafionych idealnie zdjec bez IS niz z IS. Dlaczego? Domyslam, sie, ze w chwili ustawiania AF (w koncu to szybkie szklo) IS dopiero sie rozkrecal, a jak wiadomo wtedy soczewki najbardziej "lataja" zanim sie unormuje dzialanie IS i uklad AF moze sie pomylic. Takie moje domysly.

Ogolnie chyba najlepiej pamietac zasade, ze jak statyw to bez IS, jak dobre czasy to samo.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 30-07-2011 o 11:14

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Niby te mądre IS potrafią wykryć, ze są na statywie ale... Na statywie ZAWSZE wyłączam. Z ręki zawsze włączony z wyjątkiem "sytuacji specjalnych" typu panoramowanie czy inne podobne.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Niby te mądre IS potrafią wykryć, ze są na statywie ale... Na statywie ZAWSZE wyłączam. Z ręki zawsze włączony z wyjątkiem "sytuacji specjalnych" typu panoramowanie czy inne podobne.
    Dzięki!!!
    Dokładnie o taką odpowiedź mi chodziło.
    Pozdrawia uspokojony Leopold

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Ale gdzie ta mądrość ma być ?
    W obiektywie czy aparacie który obiektywem a właściwie ISem steruje.
    Ja mam wrażenie że IS szuka drgań żeby je stabilizować. A jak ich nie ma to szuka jak szalony !!!. I wtedy dopiero zaczynają się kwiatki. Chyba gdzieś czytałem coś...... Jak sobie przypomnę, to napiszę.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Już mam.
    "Sekrety Mistrza"
    195 ujęć Scotta Kelby`ego
    Strona 27.
    Ostatnio edytowane przez Sławek ; 30-07-2011 o 23:56 Powód: Automerged Doublepost

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Ale gdzie ta mądrość ma być ?
    W obiektywie czy aparacie który obiektywem a właściwie ISem steruje....
    Aparat tylko dostarcza prąd do ISa. IS ma własny układ w tym jakiegoś micro-chipa ze sterowaniem żyroskopem i soczewką podpartą na jakichś piezo.

Aparat (C i N) nie steruje ISem. W Sony jest układ stabilizacji matrycy i tam aparat steruje ichnim ISem.

Układy IS - identyczne z tymi które są w obiektywie - stosuje się również w paskudnie drogich lornetkach Canona i Nikona.

Trochę ciekawostek po części odpowiadających na pytania o gorszy obraz na krótkich czasach tu:
    http://www.kenrockwell.com/tech/image-stabilization.htm

I zasada działania:
    http://www.canon.com/bctv/faq/optis.html

"....Two shake-detecting sensors, one each for yaw and pitch, are used to detect lens movement. The shake-detecting sensors detect the angle and speed of movement and send this information to a high-speed 32-bit microcomputer. The microcomputer then converts the detection signals into drive signals for the IS lens group. In accordance with the drive signals, the IS lens group actuator moves the IS lens group and thus counteracting the image shake and maintaining a stable picture....."

EDIT: We wspomnianej książce Kelbyego jest na dole napisane, że z niektórymi VR i IS można fotografować na statywie i "...W razie wątpliwości sprawdź zalecenia producenta obiektywu w dołączonej do niego instrukcji".
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 31-07-2011 o 09:09

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów