Kluczowe jest słowo "wszystkie", bo inny układ AF mają 1D/1DmkII inny mkIII, a jeszcze inny mkIV. Do tego dochodzi czynnik, że nie są to układy AF których sprawność da się ocenić wiarygodnie na zasadzie "pomacania" lub "oblukania" puszki. Liczba możliwych ustawień może powodować bardzo skrajne opinie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Kolekcjoner ,wlasnie.. to ze jedna puszka ma tak dzialajacy AF, a to ze inna dziala nieco inaczej, to wlasnie na takie dzialanie AF-u maja wplyw rozne czynniki ktore moga powodowac ze jego sprawnosc jest mniejsza lub wieksza..NIe ma idealnego AF-u, tylko sa roznie skrajne przypadki oswietleniowe gdy AF nie nadaza, badz tez nie moze ustawic ostrosci. NIe ukrywajmy, ale AF to nie noktowizor ktory dziala bez swiatla i kontrastowych scen![]()
No, zakładam że po paru latach klikania w trzy różne 1D3, jako tako go ustawić umiemZamieszczone przez Kolekcjoner
więc porównanie z losowo wziętym 7D, jeśli już jest w którąś stronę nieobiektywne, to raczej w tą drugą
Poza tym oczywiście zgoda.
No właśnie nie. W tym konkretnym przypadku zależy mi na 18mpix na body z cropem, nawet jeśli z użytecznym ISO <=200Zamieszczone przez Janusz Body
Poza tym 1D4 jest za drogi :-P
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 14-08-2011 o 22:53
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ja przesiadłem się na 7D z 40D, które katowałem dwa lata, przez które zarżnąłem dwie migawki. Zrobiłem ponad 150 tys. zdjęć więc też trochę znam aparaty i sposób robienia zdjęć w sporcie. I muszę powiedzieć, że 7D mnie zachwyca. Pomijając taką oczywistość jak ekran, to AF w porównaniu do 40D jest bajeczny. W 40D zdarzało się sporo pomyłek AF, sytuacji gdy obraz na ekranie wydawał się ostry a potem okazywało się że trochę zdjęć było nieostrych. W 7D jeżeli zdjęcie jest nieostre to jest to moja wina, a nie AF.
Da__FreaK
Tylko ze jedynka to nie aparat dla zwykłego fotografa, tylko dla ludzi którzy zarabiają sporo $$ natym co robią bo niewierze ze początkujący fotograf będzie kupował nowa jedynke, a patrząc na to ze kolega (autor wątku) ma az 6-7 postów i pyta sie na forum CZY CANON 7D TO DOBRY APARAT? bo tak dla mnie brzmi to pytanie tylko użył tam innych słów...
a co do Twojego pytania do mnie kilka postow wcześniej to poczytaj dogłębniej to forum to zobaczysz jak niektórzy sie ONANIZUJĄ na punkcie tego AF.
Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
No,nie zgodze się z tym uproszczeniem.Znam osobiście kilkanascie osób z jedynkami , i żadnej co
by pasowała do powyższego opisu.Już cytowałem kiedyś naszego forumowego kolegę który stwierdził że " w ciągu 10 lat wypalił paląc papierosy ,wiecej Pln niż kosztuje jedynka z elką."
Dla mnie dobry sprzęt jest pochodną: miłości do fotografii,uporu, konsekwencji w dążeniu do jak najwyzszej jakości,rezygnacji z prób osiagnięcia wszystkiego i pracy.Wielu lat pracy.
Wielu z moich jezdżących wypasionym samochodami znajomych twierdzi że ich nie stac na jedynkę.Nieprawda.To ich wybór.
Ktoś wybrał poprawny standardowy samochód i jedynkę,
Ktoś inny samochód full wypas i compact aparat.
Bo przecież:
"Nikt nie może mieć wszystkiego,bo gdzie by to położył.":-D
Ostatnio edytowane przez janmar ; 15-08-2011 o 10:48
Tak mozna pisać i pisać... ale niepowiesz mi chyba ze aparat za 16 tysięcy mowimy o samym body to aparat dla początkującego fotografa? bo otym piszemy o nowej jedynce i początkującym fotografie.
Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
Za 16 tyś? 1Ds3 to dwa razy więcej. Tu na forum jest kilka albo i kilkanaście osób, które nie uprawiają fotografii zawodowo a mają 1Ds3. Co najmniej pięcioro z nich znam osobiście.
Czy to aparat dla początkującego? To tylko kwestia zasobności portfela i upodobań. Jedni jeżdżą maluchem a inni zaczynają od Mercedesa.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.