Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: Czy 7D ma dobry AF?

Mieszany widok

Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie Czy 7D ma dobry AF?

Mam pewien Problem. Posiadam eos 450D i chcę przejść na półkę wyżej. Zainteresowany jestem 7D, ale kolega twierdzi, że mogę mieć problem z AF. Ów znawca poleca mi Nikona 300d, bo jak twierdzi w większości Canonach będę miał z tym problem. Zaznaczam, że chodzi o zdjęcia dynamiczne, sportowe. Czy ktoś może mi odpowiedzieć na to pytanie? Czy faktycznie będę miał z tym problem?

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Jak źle skonfigurujesz to będziesz miał problem. Kolega na optycznych bardzo ładnie porównał 7D i D300s jeśli chodzi o AF. Generalnie - są bardzo zbliżone i jeden jest minimalnie lepszy w jednym, a drugi w czymś innym.
    Więc Twój kolega to faktycznie "znafca".

Coś już napisał
    Miasto
    Nigdzie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Jak źle skonfigurujesz to będziesz miał problem. Kolega na optycznych bardzo ładnie porównał 7D i D300s jeśli chodzi o AF. Generalnie - są bardzo zbliżone i jeden jest minimalnie lepszy w jednym, a drugi w czymś innym.
    Więc Twój kolega to faktycznie "znafca".
    Do tego dodalbym jeszcze , ze w chwili obecnej posiadasz C 450 , ktorego AF jest cieniutki , slabiutki i w ogole nie nadajacy sie do sytuacji dynamicznych . Dlatego Masz tak duzy procent nietrafionych fot .W przypadku C 7D na 10 fot 9 mam trafionych i mozliwosc ustawien AF mam duza i jest skierowany do robienia zdjec dynamicznych .W serii przy swietle dziennym robi 9 fot/s .
    Osobiscie foce ptaki i warunki oswietleniowe przewaznie sa trudne jak i ciagle przemieszczanie sie ptakow i AF w 7D jest naprawde bardzo dobry i daje rade , o wiele lepszy niz w C 50D , ktorego wczesniej mialem .

Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Dzięki z szybką odpowiedź.
    A mógłbyś z czystym sumieniem polecić ten aparat? chodzi o to że mam problem z AF przy 450D a zaznaczam, że używam szkła 70-200 2.8 L. Dlatego myślałem o przejściu na 7D, z tym że kolega twierdzi, że canony mają problem z AF.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Nie znając fotografa to trudno z czystym sumieniem coś polecić Jak ktoś nie wymaga cudów to będzie zadowolony. 7D to nie jest jakiś magik, który trafia 10/10, ale znacząco lepiej od serii xxxD czy 5D.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Jak rozumiem do zdjęć sportowych to 5D raczej odpada? A czy dobrze myślę...7D to następca 50D?
    Głównie chodzi mi o to, że gdy robię sportowe zdjęcia 450D to są one trochę nieostre. Zdarza się, że zrobię kilka, kilkanaście super fot, ale zdecydowana większość jest nieostra. Za to mój kolega z tym samym (podobnym) obiektywem Nikona300D robi ekstra foty i ostre. Dlatego namawia mnie na zmianę.

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelpapkin Zobacz posta
    Jak rozumiem do zdjęć sportowych to 5D raczej odpada? A czy dobrze myślę...7D to następca 50D?
    Głównie chodzi mi o to, że gdy robię sportowe zdjęcia 450D to są one trochę nieostre. Zdarza się, że zrobię kilka, kilkanaście super fot, ale zdecydowana większość jest nieostra. Za to mój kolega z tym samym (podobnym) obiektywem Nikona300D robi ekstra foty i ostre. Dlatego namawia mnie na zmianę.
    tutaj jest prosta zasada - nie aparat robi zdjecia, jedynie troche pomaga. ja sportowe zdjecia robie na starym 5d i nie mam zadnego problemu, a robie sporty ekstremalne. zdecydowanie wazniejsze od aparatu sa jasne szkla (2.8 to ciemne szklo), aczkolwiek i tak trzeba wiedziec jak zrobic zdjecie, zeby nie byc zaleznym od AF.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Daje radę. Może nie jest taki jak w 1d4 - tu działa trochę precyzyjniej, zwłaszcza w servo ale i 7d w servo daje radę. Przykład?
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
    Daje radę. Może nie jest taki jak w 1d4 - tu działa trochę precyzyjniej, zwłaszcza w servo ale i 7d w servo daje radę. Przykład?
    pojedyncze zdjecie to hmmm, zenitem mozna trafic seria, seria, seria no i co najwazniejsze... 1d vs. 7d to nie tylko AF - tez masa innych usprawnien

btw jak porownywalem ze znajomym na oko af w 1d3, 1d4 i 5d2 (seria ok. 2sek, kosz, ciemna hala, f/1.8) to skutecznosc procentowa wyszla podobna (roznice < blad pomiarowy) - az sie zdziwilem, ze af 5d2 az tak dobrze sie spisal (inna sprawa, ze mial latwiej niz w 1dX - testowane przy max fps)

Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
    Kosa zdjęcie. A jakie to szkiełko?

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów