Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Wątek: Czy 7D ma dobry AF?

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelpapkin Zobacz posta
    Jak rozumiem do zdjęć sportowych to 5D raczej odpada? A czy dobrze myślę...7D to następca 50D?
    Głównie chodzi mi o to, że gdy robię sportowe zdjęcia 450D to są one trochę nieostre. Zdarza się, że zrobię kilka, kilkanaście super fot, ale zdecydowana większość jest nieostra. Za to mój kolega z tym samym (podobnym) obiektywem Nikona300D robi ekstra foty i ostre. Dlatego namawia mnie na zmianę.
    tutaj jest prosta zasada - nie aparat robi zdjecia, jedynie troche pomaga. ja sportowe zdjecia robie na starym 5d i nie mam zadnego problemu, a robie sporty ekstremalne. zdecydowanie wazniejsze od aparatu sa jasne szkla (2.8 to ciemne szklo), aczkolwiek i tak trzeba wiedziec jak zrobic zdjecie, zeby nie byc zaleznym od AF.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Daje radę. Może nie jest taki jak w 1d4 - tu działa trochę precyzyjniej, zwłaszcza w servo ale i 7d w servo daje radę. Przykład?
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
    Daje radę. Może nie jest taki jak w 1d4 - tu działa trochę precyzyjniej, zwłaszcza w servo ale i 7d w servo daje radę. Przykład?
    pojedyncze zdjecie to hmmm, zenitem mozna trafic seria, seria, seria no i co najwazniejsze... 1d vs. 7d to nie tylko AF - tez masa innych usprawnien

btw jak porownywalem ze znajomym na oko af w 1d3, 1d4 i 5d2 (seria ok. 2sek, kosz, ciemna hala, f/1.8) to skutecznosc procentowa wyszla podobna (roznice < blad pomiarowy) - az sie zdziwilem, ze af 5d2 az tak dobrze sie spisal (inna sprawa, ze mial latwiej niz w 1dX - testowane przy max fps)

Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
    Kosa zdjęcie. A jakie to szkiełko?

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelpapkin Zobacz posta
    Kosa zdjęcie. A jakie to szkiełko?
    300/2.8 L IS, f 2.8 ISO 1250
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Początki nałogu

Domyślnie

Moje uwagi do tego wątku:
    miałem 1d mkII a kumpel 7d, fotografowalismy razem takie improwizowane pokazy mody- i obaj mieliśmy mnóstwo zdjęć ostrych, mimo kiepskiego światła. Ja robiłem głównie 85/1.8 on 70-200/4 IS. Da się. Różnice w AF są na pewno, ale myślę że z dobrze wyuczonym operatorem tego ustrojstwa to i mniej zaawansowanym aparatem pod względem af ( np powołany wyżej 5d ) spokojnie da się "dawać radę". Jeśli chodzi o akcję, to te aparaty są do tego stworzone, kupując je w tym celu raczej się nie zawiedziemy.

Dopiero zaczyna Awatar volvo
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

ja pracowałem 3 lata na Nikonie D300 + 80-200 f2.8 do sportowych
    efekt? zmieniam na 7D choć ostatnio się waham bo Nikon za miesiąc pokaże następce D300s ...

Co przemawia u mnie za 7D ?
    + seria 8 klatek (D300 ma 6/sek)
    + wydaje mi się, że szybszy AF (z obiektywami L niż z D300 z Nikkorem 80-200)
    + fajnie działa grupowy AF w 7D (choć w D300 też bardzo fajnie działa śledzenie 3D AF)
    + bardziej naturalny obraz
    + moim subiektywnym zdaniem lepszy pomiar światła
    + więcej mega pix
    + RAW mini (czego w Nikonie brak a szkoda bo przydaje się czasem)

- 7D ma mniej przycisków na body niż Nikon więc żeby pewne przydatne funkcje szybko przełaczyć to jednak potrzebujemy na to więcej czasu i skupienia
    - Nikon ma lepsze lampy błyskowe na stopce (mam na myśli konkretnie SB900)

jeszcze nie kupiłem 7D bo cały czas biję sięz myślami ale wszystko wskazuje jednak na to, że go kupię
    Kiedyś Nikoniarz teraz Canoniarz

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Ostatnio byłem na plenerze ślubym jako 2 fotograf w sumie celem przetestowania 7D i dlatego że panna młoda to moja siostra. Jak dla mnie Af po przesiadce z 20d rewelka na wszystkich punktach zarówno w servo i serii jak i one shot i pojedyńczym zdjęciu. Trzeba chwilę poświęcić na skonfigurowanie go sobie do swoich potrzeb. Jedyne na czym mi się kilka razy zgubił to Servo + seria + 50 1.4 (1.6-2.2) ale kurde cudów nie wymagam (tymbardziej że 50 1.4 od Canona demonem szybkości, ostrości i celności też nie jest ;]).
    Reszta robiona na 17-40 4 L (99% - f4) po prostu bajka jak dla mnie - ale ja jestem tylko zwykłym amatorem i też bóg wie czego nie wymagam.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Akurat przy 17-40/4 to jakiś świetny AF nie jest wymagany...

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

To wiem, dlatego też piszę o 50 1.4, innych szkieł niestety nie posiadam póki co.

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów