Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Systemowe lampy czy inne wynalazki ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie

Estetyka Metza jest jaka jest, starsze modele miały przydomek "młotek" (ze względu na solidność i kształt), nowsze odziedziczyły estetykę tego pożytecznego narzędzia.
    Fakt, rodzaj plastiku może nieco rozczarować kogoś przyzwyczajonego do Canonów, ale nie ma nic za darmo. Metz 48 albo 50 oferuje możliwości nie gorsze od 430ex, ale przebija ją mocą i ceną. O niezawodności może powiedzieć tylko ktoś z serwisu, znający liczbę sprzedanych lamp i procent serwisowanych. Każde inne opinie są dość przybliżone. Owszem, pierwsze serie 58af-1 miały problemy z palnikami, ale według informacji typ palnika został zmieniony na inny (mocniejszy) już kilka lat temu.

Cytat Zamieszczone przez pawlack Zobacz posta
    Co właściwie zyskam z takiej przesiadki. W zasadzie tylko obrót palnikiem poziomo, metalową stopkę, moc i ergonomię pracy. Niektóre lampy mają po kilka przycisków i wyświetlacz. Co się właściwie na nim ustawia ?
    Co można ustawić sprawdzisz w instrukcjach obsługi, na forum są linki do instrukcji Canonów, do Metza znajdziesz na stronie producenta http://metz.de
    Warto najpierw przeglądnąć informacje, porównać możliwości, wtedy będzie Ci łatwiej wybrać (możesz ustawiać tryb pracy, moc błysku, korektę, zoom, to tak w skrócie).
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 25-07-2011 o 20:23

Coś już napisał Awatar pawlack
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Odstępując lekko od tematu chciałbym jeszcze raz po kolei dowiedzieć się o co chodzi w różnych rodzajach lamp. Jeszcze raz:

Lampy systemowe - lampy które są dedykowane pod konkretną markę lub modele, tak ?
    Czym się różnią od tych nie dedykowanych, starszych i tańszych lamp , przykładowo Canon 540EZ, Yongnuo YN460II. Co na nich będe mógł robić a czego nie (odnosząc się do systemowych ),

Bywalec Awatar ToleDo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Odstępując lekko od tematu chciałbym jeszcze raz po kolei dowiedzieć się o co chodzi w różnych rodzajach lamp. Jeszcze raz:

Lampy systemowe - lampy które są dedykowane pod konkretną markę lub modele, tak ?
    Czym się różnią od tych nie dedykowanych, starszych i tańszych lamp , przykładowo Canon 540EZ, Yongnuo YN460II. Co na nich będe mógł robić a czego nie (odnosząc się do systemowych ),

Systemowe czyli Canon
    Większość dobrych lamp w tym "systemowe" przenoszą e-TTL.
    a np YN460II TYLKO tryb manualny(dobra do strob'ingu).
    YN460II + RF602 to idealne tanie rozwiązanie do początków w błyskaniu.
    Właśnie zaczynam zabawę z takim zestawem :3 x YN460II + 3 x RF602.
    Każdy ma takiego
    ToleDo
    na jakiego sobie zasłużył.

500D +kit +sigma70-300 APO DG

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie

Tak
    Systemowe: same dobierają ilość światła. Mogą synchronizować błysk na drugą kurtynę migawki (niektóre modele). Mogą synchronizować błysk z krótkimi czasami migawki. Mogą umożliwiać obsługę ustawień (korekta błysku, funkcje użytkownika) z poziomu aparatu (niektóre modele). Mogą pracować w systemie błysku bezprzewodowego TTL, jako sterownik-master albo slave (niektóre modele).
    Lampy uniwersalnie i niezgodne z danym aparatem po prostu sobie mogą błyskać. W niektórych modelach możesz regulować moc błysku i kąt świecenia-zoom, czasem mają fotocele.
    Lampy systemowe mogą pracować poza aparatem, wtedy ustawiasz wszystko ręcznie (niektóre modele) lub zawsze błyskają z pełną mocą (pozostałe modele), są też takie, które działają tylko na aparacie (dokładniej: połączone z aparatem w sposób przenoszący wszystkie sygnały z gorącej stopki).

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze lampy i objaśnienie kilku kwestii. W efekcie kupiłem metza 48 .

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Ja uzywam starych Canonowskich 540EZ od analogow. Na body takiej lampy nie zalozysz, ale jesli wyzwalasz ja za pomoca wyzwalaczy radiowych to masz tyle mocy co w 580EX, regulacje wszystkiego co jest Ci do szczescia potrzebne i mozna szalec. Uzywane na allegro kupowalem w cenach od 250 do 350pln. Wszystkie w bardzo przyzwoitym stanie.
    .
    Witam.

Posiadam już YN460II, w przyszłości chciałem dokupić Yn560, ale ta 540EZ wydaje się być dość atrakcyjną alternatywą. Jak się ma sprawa z wyzwalaniem, czy Yongnuo RF-603 wyzwolę taką analogową lampę ?? Chodzi mi o lampę na statyw - wiem, że na stopkę jej nie włożę. Ponadto, bezskutecznie starałem się wygooglować, ile w razie potrzeby wynosi cena palnika do 540EZ.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Wyzwolisz. Dzialaja bezproblemowo, Yongnuo wybudzaja tez 540EZ ze stanu uspienia.
    Palnik chyba okolo 50-70pln, popatrz na allegro, ostatnio cos widzialem.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Lampa to proste urządzenie, nie musi być koniecznie tej samej firmy co aparat. Byle kompatybilna. Jeśli nie używasz kilku (zdalnie) a tylko jednej to polecam takie modele które mają dwa palniki. Rewelacja miec opcję odbite światło + delikatne doświetlenie na wprost. Parę modeli Metza tak ma, chyba tez jakiś Nissin...

Jaod 4 lat używam Metza 58 AF-1. Przez 4 lata chodził bezawaryjnie, potem padała mu jakaś cewka od drugiego palnika (tzw. "kukułki") - naprawa 180 zł. I nadal działa. Nawet z tą naprawą to taniej od "firmowego" Canona, a mały palnik od 4 lata daje mi funkcjonalność jakiej nie ma lampa Canona.

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Lampa jest mi potrzebna głównie do opanowania strobbingu i rozpoczęcia zabawy z softboxami, parasolkami itp. Po prostu chcę dobrze opanować błyskanie. Mam wrażenie że Speedlite'a 380EX opanowałem do końca i wycisnąłem z niego co się da, stąd ta zmiana na wyższe modele.
    Oj, chyba trochę przesadziłeś z tym opanowaniem 380EX do końca zadając takie pytania :

Po pierwsze, do strobbingu potrzebujesz raczej więcej niż jedną lampę.
    A jak już to wiesz, to musisz sobie zadać pytanie, jak chcesz te lampy (a przynajmniej tę drugą, bo pierwszą możesz założyć na aparat) wyzwalać.
    A jak już sobie na to pytanie odpowiesz, to nie musisz pytać, jakie lampy kupić.

A tak bez odrobiny złośliwości, to masz dwa wyjścia :

• błyskanie z E-TTL'em (lampy systemowe lub niesystemowe z E-TTL'em wyzwalane radiowo przez jakieś Pocket Wizardy, lub lampy systemowe wyzwalane podczerwienią przy użyciu 580EX jako "mastera") - oba rozwiązania dość kosztowne,
    • błyskanie z ręcznym ustawianiem siły błysku (tanie lampy manualne wyzwalane przez fotocelę lub lepiej tanimi radiami).

Za łącznie ok. 500-600 zł kupisz na eBay'u : 2 x YN460II + 4 x RF-603, co wraz z Twoją 380EX daje Ci zestaw trzech niezależnie ustawianych błyskadeł połączonych w system.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Pirx ,pytanie zadane wyłącznie teoretycznie z tego względu że zacząłem się już gubić. Na jednym forum to - na innym co innego. Sam widzisz że nawet tu jedni twierdzą że lampy systemowe to te marki Canon a inni że to te które są dedykowane pod konkretną markę/model. Po prostu chciałem od początku poszeregować tą swoją wiedzę na ten temat. Taka defragmentacja :-) .

Co do tego że w strobbingu powinno być min. 2 lampy to się oczywiście zgodzę. Na teraz baardzo mi zależy na poznaniu różnić między światłem prosto z palnika ---> tym rozproszonym i zmiękczonym przez dyfuzor ---> bez dyfuzora z zastosowaniem filtrów CTO, CTB, PG ---> przez softbox i parasolkę.

Do tego nie będzie konieczna 2.,3.,4. i kolejna lampa. Dlatego napisałem "strobbing" - co w moim myśleniu znaczy zdalne błyskanie, a nie błyskanie z zastosowaniem kilku lamp. Co nie zmienia faktu że pewnie na jednej lampie się nie skończy. Ale póki co, do nauki "styknie".

Co do różnic pomiędzy dedykowanymi a nie dedykowanymi to przed zakupem musiałem je znać. Nie napisałem już o tym na forum.

Pozdrawiam

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów