Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Systemowe lampy czy inne wynalazki ?

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar pawlack
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie Systemowe lampy czy inne wynalazki ?

Witam!
    Przymierzam się do zakupu lampy błyskowej. Przesiadam się z 380EX. Zastanawiam się nad 420 i 430EX oraz innych marek (np. Nissin , Tumax , Yongnuo , Sunpak ). Dodam, że posiadam EOS'a 350D. Czy lampy którymi jestem zainteresowany będą z nim kompatybilne ?
    Ciągle myślę nad jedną rzeczą. Co właściwie zyskam z takiej przesiadki. W zasadzie tylko obrót palnikiem poziomo, metalową stopkę, moc i ergonomię pracy. Niektóre lampy mają po kilka przycisków i wyświetlacz. Co się właściwie na nim ustawia ?
    Co Wy polecilibyście mi do 600zł. W grę wchodzą także używane lampy. Tylko Speedlite'y czy warto spróbować innych marek ?
    Proszę o kilka porad przy kierowaniu się zakupem lampy oraz o odpowiedzi na moje wyżej wymienione pytania.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez pawlack ; 24-07-2011 o 22:56

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

znajdź 430ex albo Metza - tyle żeby w TTLu pracował.. te co w nawiasie napisałeś będą pracować ale tylko w manualu (czyli nie będą pracowały w automatyce - ręcznie będziesz musiał moc regulować)..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Czyli Do wyboru pozostaje mi 420/430EX lub Metz 44 ,nic więcej, tak ?

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

To jak zwykle zalezy do czego ci ta nowa lampa potrzebna.
    Mozesz kupic tansze chinczyki typu Yongnuo, blyskac beda, regulacje mocy blysku beda mialy, TTL'a tez obsluguja. Mozesz kupic markowe, ktore tak samo beda blyskac, moze podzialaja dluzej, a mzoe chinczyk trafi ci sie na tyle porzadnie zrobiony ze bedzie dzialal rownie dlugo.
    Na wyswietlaczu wyswietlane sa zazwyczaj ustawienia lampy, moc, tryb pracy, zoom palnika i takie tam.
    Ergonomia pracy? A co to takiego w przypadku lamp? Jesli uzywasz jej na apracie to zapewne i tak uzywasz TTL'a, jesli ja sciagasz z aparatu i wyzwalasz na przyklad radiowo, to interesuje cie regulacja mocy i tyle.
    No i slusznie zadales sobie jedno pytanie, co wlasciwie zyskasz z takiej przesiadki.
    Sam najlepiej wiesz do czego uzywasz lampy, czy ci wystarcza, czy ci czegos brakuje, czy obracanie palnika w poziomie jest ci do czegokolwiek potrzebne (bo moze nigdy ci nie brakowalo mozliwosi krecenia nim w ta wlasnie strone)

Zamiast liczyc na to ze inni za Ciebie podejma decyzje, zastanow sie do czego jest ci potrzebna ta nowa lampa i czy wogole jest Ci potrzebna. A potem sprawdz ktore modele mieszcza sie w twoim buzdzecie i porownaj ich parametry.

Mozesz sobie tez utrudnic zadanie i zastanowic sie czy zamiast wymieniac lampe na inna, nie lepiej bylo by kupic np pare wyzwalaczy radiowych, sciagnac lampe z aparatu i odkryc zupelnie nowe poklady mozliwosci "błyskania"

ps. Zarowno Yongnuo jak i Nissiny beda pracowac w TTL'u, tylko musisz kupic takie pracujace z Canonem.
    Ostatnio edytowane przez Maver ; 25-07-2011 o 00:24
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Lampa jest mi potrzebna głównie do opanowania strobbingu i rozpoczęcia zabawy z softboxami, parasolkami itp. Po prostu chcę dobrze opanować błyskanie. Mam wrażenie że Speedlite'a 380EX opanowałem do końca i wycisnąłem z niego co się da, stąd ta zmiana na wyższe modele.

Wspominając o ergonomii pracy miałem na myśli głośność i szybkość ładowania jej. Wprawdzie nie jest to w moim przypadku bardzo ważne, aczkolwiek jeśli kupuje coś nowego to pasowałoby żeby pod każdym względem lampa była lepsza od poprzednika .

Z lampą zamocowaną na aparacie błyskam tylko sport i różnego rodzaju imprezy. Reszta to zabawa z wyzwalaczami i statywami.

W lampie brakuje mi braku możliwości głębokiej ingerencji w to jak błyska. Braku ingerencji w jej moc. W przypadku 380EX mogłem tylko ustawić exp. comp. z poziomu body. Poziome kręcenie palnika jak najbardziej się przyda.

Co do tej decyzji to nie oczekuje że inni za mnie ją podejmą, tylko pomogą w jej podjęciu. Wchodząc dzisiaj w zakładkę Lampy Błyskowe na jednym z popularnych sklepów internetowych trochę mnie zamurowało. Z nowymi modelami nie byłem na bieżąco chyba od 2 lat :O. Mętlik w głowie. Tylko pamiętałem że większość raczej polecała systemówki, albo "dołóż do 580EX"

W tej chwili rozważam Canona 430EX i Metza 44. Może ktoś chciałby jeszcze coś wtrącić ? Proszę o kolejne wypowiedzi na ten temat .

Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawlack Zobacz posta
    W tej chwili rozważam Canona 430EX i Metza 44. Może ktoś chciałby jeszcze coś wtrącić ? Proszę o kolejne wypowiedzi na ten temat .

Pozdrawiam.
    Jesli do strobingu, to za te 600pln mozesz kupic 2-3 lampy Yongnuo, albo jakiekolwiek inne stare lampy ktore nie musza wogole wspolpracowac z aparatem. Wystarczy ze wyzwalacz bedzie je wyzwalal i ze beda mialy mozliwosc regulowania sily blysku.
    Bardzo popularne sa Nikonowskie SB-24, SB-26, SB-28. Dodatkowo maja fotocele (nie wiem czy wszystkie z tych modeli).
    Ja uzywam starych Canonowskich 540EZ od analogow. Na body takiej lampy nie zalozysz, ale jesli wyzwalasz ja za pomoca wyzwalaczy radiowych to masz tyle mocy co w 580EX, regulacje wszystkiego co jest Ci do szczescia potrzebne i mozna szalec. Uzywane na allegro kupowalem w cenach od 250 do 350pln. Wszystkie w bardzo przyzwoitym stanie.

Jesli chcesz uzywac tej nowej lampy do strobingu, to nie ma sensu wogole przeplacac za jakies Metz'e i tym podobne. Bo potem calej tej elektroniki i tak nie wykorzystasz, lepiej kup dwie ale za to starsze.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Ja uzywam starych Canonowskich 540EZ od analogow. Na body takiej lampy nie zalozysz, ale jesli wyzwalasz ja za pomoca wyzwalaczy radiowych to masz tyle mocy co w 580EX, regulacje wszystkiego co jest Ci do szczescia potrzebne i mozna szalec. Uzywane na allegro kupowalem w cenach od 250 do 350pln. Wszystkie w bardzo przyzwoitym stanie.
    .
    Witam.

Posiadam już YN460II, w przyszłości chciałem dokupić Yn560, ale ta 540EZ wydaje się być dość atrakcyjną alternatywą. Jak się ma sprawa z wyzwalaniem, czy Yongnuo RF-603 wyzwolę taką analogową lampę ?? Chodzi mi o lampę na statyw - wiem, że na stopkę jej nie włożę. Ponadto, bezskutecznie starałem się wygooglować, ile w razie potrzeby wynosi cena palnika do 540EZ.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Miasto
    Poznań,Toruń

Domyślnie

Jeśli do 600 zł to spokojnie starczy na Metza 48 AF-1
    http://allegro.pl/metz-48-af1-digita...733125926.html

ja mojego kupiłem za 600 z przesyłką.
    Pogadaj z gościem, zaproponuj 500 na początek, może sprzeda poza aukcją

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Strobing strobingiem, ale z body też musi współgrać. Na czasie poczytam coś o tej 48 Metza.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

W tamtym tygodniu miałem podobny problem, a mianowicie czy jako backup do mojej 580EX II kupić 430EX czy Metz`a 50 AF-1. Wiele poczytałem i stwierdziłem że nie ma co przepłacać. Dziś otrzymałem lampę i pierwsze moje wrażenie to: lekka tandeta :neutral:

Uważałem że Metz ma dobrą opinię więc lampa będzie solidnie wykonana z dobrej jakości plastiku, a okazało się zupełnie inaczej. Wszystko trzeszczy, a krawędzie są ostre... Trochę się na tym zawiodłem, bo nigdzie o tym nikt nie pisał. ??:

Z drugiej strony lampa dział poprawnie, posiada wysuwany "odbłyśnik" i ma większą moc niż Canonowska.

Więc jeżeli nie zależy Ci na jakości wykonania to bierz zamienniki.

Pozdrawiam

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów