Lampa jest mi potrzebna głównie do opanowania strobbingu i rozpoczęcia zabawy z softboxami, parasolkami itp. Po prostu chcę dobrze opanować błyskanie. Mam wrażenie że Speedlite'a 380EX opanowałem do końca i wycisnąłem z niego co się da, stąd ta zmiana na wyższe modele.
Oj, chyba trochę przesadziłeś z tym opanowaniem 380EX do końca zadając takie pytania :
Cytat Zamieszczone przez pawlack Zobacz posta
Odstępując lekko od tematu chciałbym jeszcze raz po kolei dowiedzieć się o co chodzi w różnych rodzajach lamp. Jeszcze raz:

Lampy systemowe - lampy które są dedykowane pod konkretną markę lub modele, tak ?
Czym się różnią od tych nie dedykowanych, starszych i tańszych lamp , przykładowo Canon 540EZ, Yongnuo YN460II. Co na nich będe mógł robić a czego nie (odnosząc się do systemowych ),
Po pierwsze, do strobbingu potrzebujesz raczej więcej niż jedną lampę.
A jak już to wiesz, to musisz sobie zadać pytanie, jak chcesz te lampy (a przynajmniej tę drugą, bo pierwszą możesz założyć na aparat) wyzwalać.
A jak już sobie na to pytanie odpowiesz, to nie musisz pytać, jakie lampy kupić.

A tak bez odrobiny złośliwości, to masz dwa wyjścia :

• błyskanie z E-TTL'em (lampy systemowe lub niesystemowe z E-TTL'em wyzwalane radiowo przez jakieś Pocket Wizardy, lub lampy systemowe wyzwalane podczerwienią przy użyciu 580EX jako "mastera") - oba rozwiązania dość kosztowne,
  • błyskanie z ręcznym ustawianiem siły błysku (tanie lampy manualne wyzwalane przez fotocelę lub lepiej tanimi radiami).

Za łącznie ok. 500-600 zł kupisz na eBay'u : 2 x YN460II + 4 x RF-603, co wraz z Twoją 380EX daje Ci zestaw trzech niezależnie ustawianych błyskadeł połączonych w system.