Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: 50D - prześwietla??

Uzależniony

Domyślnie

W instrukcji obsługi można znaleźć informacje na temat trybów pomiaru światła.
    Nawet jest pokazany histogram i opisany jak go odczytywać...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Po pierwsze, pytanie zadałem ze względu na zbieżność zaobserwowania problemu z aktualizacją softu...
    Po drugie, fotki tym sprzętem robię od 2 lat i wcześniej nie zaobserwowałem wspomnianego problemu.
    Po trzecie, problem wyeliminowałem (pojawił się na wakacjach) korygując ekspozycję o: -1/3 - -2/3 EV i obserwując histogram...
    Po czwarte, zdjęcia robiłem w RAW i zdecydowaną większość poprawiłem w DPP...
    Pytanie moje - podparte strzelonymi na szybko z okna fotkami - zadałem właśnie ze względu na zaobserwowaną zbyt dużą ilość prześwietlonych fot...
    Zdecydowana większość zdjęć robiłem w trybie Av z ustawieniami balansu bieli zależnymi od warunków pogodowych (nie AWB) i pomiarze wielosegmentowym...
    janmar, bob_, dzięki za konstruktywne podpowiedzi. Powoli się wczytuję
    5DII | 17-40/4L | 24-70/2.8L | 70-200/4L IS | 430 EX

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Potwierdzam ze swiatlomierz dobrze zmierzyl na tych "szarych zdjeciach". Mozesz tez sprobowac wziac czarna i biala kartke, ustawic je tak zeby zajmowaly po 50% kadru, i zobaczy czy aparat dobrze to zinterpretuje, czy przesunie histogram w ktoras strone drastycznie Stawiam jednak na to, ze dobrze naswietli bez zadnej korekty.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów